Bedelli askerlik ücretine zam geldi

Bedelli askerlik ücretine zam geldi

Bedelli askerlik ücreti bugün itibariyle 31 bin 343 TL olacak ve her 6 ayda bu ücret artacak. Yurtdışı dövizli askerlik bedeli bugünkü kurla 5 bin 113 Euro olarak açıklandı.

Milli Savunma Bakanı Akar'dan canlı yayında yeni askerlik sistemine ilişkin son dakika açıklamalar geldi, lise, meslek yüksek okulu ve üniversite mezunlarının askerlik süreleri değişti.

Milli Savunma Bakanı Akar AA Editör masasına konuk oldu. Bakan yeni askerlik sistemi ile ilgili görsel paylaştı ve herkesin merak ettiği detayları açıkladı.

Yeni askerlik sistemi dağılımı bedelli askerlik, yükümlü erbaş ve erler, yedek astsubaylık, yedek subaylık ve dövizli askerlik şeklinde olacak. Hulisi Akar’ın aktardığı son dakika bilgilere göre ihtiyaçtan fazla bedelli başvurusu olursa kura çekilecek.

Yeni askerlik sisteminde lise mezunlarının zorunlu askerlik süresi kısalırken, meslek lisesi, üniversite ve yüksek okul mezunlarının süresi 12 ay olarak belirlendi. Sistem lise mezunlarını 6 aydan sonra ücretli askerliğe teşvik ederken üniversite mezunlarını ise bedelliye yönlendiriyor.

LİSE MEZUNLARI 6 AY ASKERLİK YAPACAK

Lise ve altı eğitim seviyesinde olanlar için zorunlu askerlik 6 aya indi. 1 ay temel askerlik eğitiminden sonra 5 ay kuta görevi olacak. 6 ayı tamamlayan terhis olabileceği gibi dilerse devam edip 6 ay maaşlı sözleşmeli erbaş ve uzman erbaş olarak askerlik yapabilecek.

ÜNİVERSİTE MEZUNLARI ASKERLİK SÜRELERİ

Lisans, lisansüstü ve meslek yüksek okulu mezunları 2 ay temel eğitim alacaklar. Bu süre içinde harçlık da verilecek. 2 ayın sonunda 10 ay boyunca kıtalarda görev yapacaklar ve maaş da alacaklar. 10 ay sonunda dileyen ve gerekli koşulları sağlayan astsubay olabilecek. Lisans ve üzeri olanlar 2 ay temel eğitim alacaklar ve bu sürede de harçlık verilecek. 10 ay kıtalarda görev alırken maaş da alabilecekler. İsteyen ve gerekli koşulları sağlayan orduda subay olarak görev alabilecek.

BEDELLİ ASKERLİK KALICI OLACAK

Bedelli askerlik kalıcı olacak. Bedelli askerler bir ay eğitim alacaklar.

İhtiyaçtan fazla bedelli başvuru olursa kura çekilecek.

Yeni sistemi şema ile anlatan Bakan Akar şu ifadeleri kullandı:

"Bir gencimiz diyelim ki lise mezunu bir ay temel askerlik yapacak, bedelliye ayrılanlarla beraber. Bir ay temel eğitime müteakip diğer lise mezunu ve altı olan gençlerimiz 5 ay daha kıtalarda görev yapacak; toplam 6 ay.

ALTI AY SONRA ALTERNATİF SUNULACAK

Bu 6 ay bittikten sonra erlere soracağız, kalmak ister misiniz? Bir bir ay ve 5 ayda sadece harçlık alacaklar. 6 ay bittikten sonra istekli oldukları takdirde sınav veya yeteneklere sahip oldukları takdirde 6 aylık sözleşme yapılacak. Maaşlı süre 6 ay bittikten sonra yine komutanları orada değerlendirmelerde, bu genç başarılı olduğu takdirde sözleşmeli er/uzman erbaş olabilecek.

MYO MEZUNLARI ASTSUBAY OLABİLECEK

MYO mezunlarımız yedek astsubay olabilecek. O meslekte de kalmayıp yedek subay hakkı almak için, 2 yıl daha okuyarak kendine yeni bir iş buluyordu. Ama hem asıl işinden kopuyordu, hem de zaman kaybediyordu. Şimdi diyoruz ki sen mesleğinden kopma; elektrik, torna, kimya devam edin diyoruz. Yedek astsubay olarak kendini istihdam ediyoruz.

12 AY SONRA ASTSUBAY OLABİLECEK

Bu gencimiz geldiğinde 2 ay eğitim alacak. Daha sonra 10 ay kıtada bulanacak ve maaş alacak. 12 ayı tamamladıktan sonra isterse terhis olabilecek. Hakkındaki değerlendirme uygunsa, astsubaylığa geçebilecek.

ÜNİVERSİTE MEZUNLARI YEDEK SUBAY OLABİLECEK

Yedek subay da, lisans ve lisansüstü eğitim yapan gençlerimiz yedek subay olacaklar. 2 ay eğitim alacaklar, 10 ay kıtalarda maaşlı olarak görev yapacaklar. Ama isterlerse subaylığa geçecekler, istek ve ihtiyaca göre.

Ama buralardaki kadrolar doldu; isterlerse bu gençler yedek astsubay olabilecekler. Lisans üzeri, MYO bitiren gençler isterlerse 6 ay erlik yapabilecekler. Dolayısıyla esnek bir model uygulamak suretiyle geçişler var."

SİYASETCAFE.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.