Bir Türk yiğidi göçtü bu alemden Elçibey'i anıyoruz

Bir Türk yiğidi göçtü bu alemden Elçibey'i anıyoruz

Bugün ölümünün 19. yıl dönümünde Azerbaycan'ın bağımsızlığını savunan Azerbaycan'ın ikinci Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey'i anıyoruz...

Azerbaycan'ın bağımsızlığını, Tük milletinin tek bayrak altında toplanmasını savunan Azerbaycan'ın ikinci Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey, prostat kanseri nedeniyle yaşamını yitirdi.

19. ölüm yıl dönümünde Elçibey'in hayatı araştırılıyor. Ebulfez Elçibey şiirleri, sözleri, eserleri, hayatı haberimizde…

EBULFEZ ELÇİBEY KİMDİR?

Ebulfez Elçibey, 24 Haziran 1938 tarihinde Nahçıvan'ın Keleki köyünde dünyaya geldi. Gerçek adı Ebulfez Aliyev olan Elçibey'in babası 1943 yılında II. Dünya Savaşı'na katılmış ve bir daha kendisinden haber alınamamıştır. İlköğrenimini ve liseyi Nahçıvan'da tamamladı.

Elçibey, 1957-1962 yılları arasında Azerbaycan Devlet Üniversitesi Doğu Dilleri Enstitüsü, Arapça bölümünde okudu. Öğrencilik yıllarında Azerbaycan tarihini ve Azerbaycan devrim tarihini öğreten dernekler kurdu. 1963-1964 yılları arasında Mısır'da tercümanlık yaptı. 1970'lerde ise ülkesinin bağımsızlığı için çalışmaya başladı. Bu yüzden 1975'te 'milliyetçilik suçu'ndan bir buçuk yıl hapis yattı.

ebulfez-elcibey.jpg

Ebulfez Elçibey ve ailesi yemekte (Mart 1999) . Solda sağa; Simuner Hanım, Halime Hanım, oğlu Turgut ve kızı Çilenay Hanım

Azerbaycan'ın bağımsızlık mücadelesinin içinde yer alan Elçibey, 1977'den itibaren, Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi'nde el yazmaları enstitüsünde görev yürüttü. 1989'da Azerbaycan Halk Cephesi'ni kurdu ve başkan seçildi. Elçibey, 1991'de SSCB'nin dağılması ile bağımsızlığını kazanan Azerbaycan'ın 7 Haziran 1992'de ikinci cumhurbaşkanı seçildi.

Elçibey'in görevden aldığı Suret Hüseynov, Azerbaycan'ın 2. büyük şehri Gence'de Haziran 1993'te ayaklanma başlattı. İsyan nedeniyle köyüne giden cumhurbaşkanı, 2 hafta sonra geri dönmeye çalışmasına rağmen şahsi koruması tarafından uçağı kurşunlandı ve Nahçıvan'dan çıkış yolu kapatıldı. Ardından 4 yıl Keleki'nin abluka altında olması nedeniyle oradan ayrılamamış ve 4 yıl 4 aydan sonra Bakü'ye gelebilmiştir.

elcibey-siyasetcafe.jpg

Bu olaylar sonucu cumhurbaşkanlığı yetkileri Haydar Aliyev'e devredildi. Ağustos 1993'te referandum ile Elçibey'in görevi resmen geri alındı ve Ekim ayındaki seçimlerde Haydar Aliyev %99 oyla cumhurbaşkanı seçildi.

elcibey-siyasetcafe7.jpg

KANSER NEDENİYLE HAYATINI KAYBETTİ

4 yılın ardından Bakü'ye dönen siyasetçi, Azerbaycan muhalefetine katıldı. Bütün Azerbaycan Birliği'ni kurarak çalışmalarını Kuzey ile Güney Azerbaycan'ın birleşmesi üzerine yoğunlaştırdı. Elçibey 22 Ağustos 2000'de 62 yaşında prostat kanseri nedeniyle tedavi gördüğü Ankara'da hayatını kaybetti.

elcibey-siyasetcafe44.jpg

42168.jpg

Elçibey ve Türkeş Azatlık Meydanında 

 

 

 

SİYASETCAFE.COM

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.