Çanakkale Zaferi’nin 103. Yıldönümü kutlu olsun

Çanakkale Zaferi’nin 103. Yıldönümü kutlu olsun

Kahraman Türk Ordusu, tam 103 yıl önce bugün düşman askerlerine Çanakkale’de geçit vermedi.

18 Mart 1915 yılında dünyanın en güçlü donanmalarına Çanakkale’de geçit vermeyen Kahraman Türk Ordusu, ‘Çanakkale Geçilmez’ sözünü dünya tarihine yazdırdı.

Çanakkale Zaferi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün askerlerine "Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler gelir, başka komutanlar hakim olabilir" dediği zaferdir.

canakkale1.jpg

Sene 1915… Birinci Dünya Savaşı'nın en çetin dönemi yaşanıyordu… İşgal güçlerinin şubat ayından itibaren boğazları ele geçirmek için yaptığı saldırı Mart ayında Çanakkale'de şiddetlendi. Ancak 18 Mart günü Türk askeri, var gücüyle direndiği, kudreti ve vatan sevgisiyle karşı koyduğu işgalcileri püskürttü. O gün denizde bozguna uğrayan düşman kuvvetleri, bu kez Çanakkale'ye karadan girmek istedi.

canakkale2.jpg

ÇANAKKALE GEÇİLMEZ

Karşılarında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk birlikleri vardı. Mustafa Kemal, emrindeki 57. Alay'a “Ben size taaruzu değil, ölmeyi emrediyorum'' dedi. 25 Nisan 1915 sabahı tarihin akışını değiştiren Çanakkale Kara Savaşları başladı. Önce Anafartalar, sonra Conkbayarı zaferleri geldi. Düşman kuvvetleri çekildi. ‘Çanakkale Geçilmez'’ sözü tüm dünyaya kanıtlandı.

canakkale3.jpg

NUSRET MAYIN GEMİSİ BOĞAZ'DA GEÇİT VERMEDİ

Genelkurmay arşivinden yeni Çanakkale resimleri

7 Mart'ı 8 Mart'a bağlayan gece Nusret Mayın Gemisi, demir aldı. Düşman gemileri projektörlerle denizi tarıyordu. Nusret Mayın Gemisi ışıklarını söndürüp ilerlemeye başladı. Akyarlar'a sessiz bir şekilde mayınlarını bıraktı. 10 gün sonra saldırıya geçen müttefik donanmasından 3 büyük gemi, mayınlara çarparak Boğaz'ın serin sularında battı. Bu olay savaşın seyrini değiştirdi.

canakkale4.jpg

KAHRAMAN SEYİT ONBAŞI

Çanakkale Deniz Savaşı'nın en kritik anlarından birinde Queen Elizabeth Zırhlısı'ndan atılan top mermisi Boğaz'dan geçen düşman savaş gemilerini vurmak için bekleyen Mecidiye Tabyası'na isabet etti. Tabyadan geriye iki er ve komutanı kalır. Bu erlerden biri olan Seyit Ali Çabuk, 276 kiloluk mermiyi tek başına sırtlayıp bataryaya yerleştirir. Ancak ilk denemesinde İngiliz zırhlısı Ocean'ı vurmayı başaramaz. İkinci seferde de başarılı olamaz. Son denemesinde diğer erin de yardımıyla mermiyi bataryaya yerleştirir ve Ocean'ı dümen sisteminden vurur. İngiliz zırhlısı sürüklenir ve Nusret Mayın Gemisi'nin döşediği mayınlara çarparak batar.

canakkale5.jpg

YARIM MİLYON İNSAN HAYATINI KAYBETTİ

Kocaman bir dünya savaşının sadece bir cephesi olsa da, Çanakkale hem kazanan hem de kaybeden için pahalıya mal oldu. 490.000'e yakın askerle gelen işgalci kuvvetler, 300.000'den fazla kayıp verdi. Buna karşılık Osmanlı tarafının 315.000 askerinin 250.000 tanesi vatan topraklarını muhafaza ederken şehit oldu. O tarihe kadar eşi görülmemiş bir cephe olan Çanakkale, sonucunda toplamda yarım milyondan fazla insan genç yaşta hayatını kaybetti.

canakkale6.jpg

1915 SENESİNDE HAYAT DURMUŞTU

1915 yılında mektepler mezun vermedi, kimse evlenmedi, kimse kendini düşünemedi. Bütün dünya birbirine karşı savaşıyordu ve bu savaşta herkese ihtiyaç vardı. Bunun en büyük örneklerinden birisi ise Tıbbiye'nin 1915 yılında eğitimine 1 yıllık ara vermesidir. Genç yaşlı dinlemeden insanlar savaşa giderken, 1915 yılında hayat durmuştu.

Çanakkale, Türk ulusunun bağımsızlık ve hürriyetinin simgesi olmuştur. Her siperde ayrı destan yazan askerlerimiz, bu zaferin sonunda ‘Çanakkale Geçilmez!' sözünü tarihe yazdırmıştır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün komutasındaki Türk ordusu, canı pahasına savaşmış ve destan yazmıştır.

canakkale7.jpg

”Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebelerini kazandıran bu yüksek ruhtur.” (Mustafa Kemal Atatürk)

siyasetcafe.com

Genelkurmay arşivinden yeni Çanakkale resimleri

Genelkurmay arşivinden yeni Çanakkale resimleri

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.