Canan Kaftancıoğlu'ndan flaş açıklamalar! Seçimler iptal edilecek mi?

Canan Kaftancıoğlu'ndan flaş açıklamalar! Seçimler iptal edilecek mi?

AK Parti’nin İstanbul’daki seçimlerin iptaline ilişkin dilekçesini Yüksek Seçim Kurulu’na iletmesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan açıklama geldi. 

AK Parti’nin İstanbul’daki seçimlerin iptaline ilişkin yaptığı başvuruyu değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, “İstanbul’daki seçimlerin iptal edilmesi için tam kanunsuzluk hali lazım. Onun için de kısıtlı seçmen tespit edilmesi gerek, o da seçimin sonucunu değiştirebilecek miktarda olmalı. Yüksek Seçim Kurulu’nun bu maddeyle iptal etmesi için şartlar lazım ancak bu şartlar bulunmuyor” dedi.

SEÇİMLER İPTAL EDİLECEK Mİ?

Habertürk’te yayınlanan ‘Açık ve Net’ adlı programa katılan Canan Kaftancıoğlu, “AK Parti üç gün önce Yüksek Seçim Kurulu’na iptal için dilekçe verdi. Milli iradeye bu kez bavullarla müdahale edildi. Dilekçede yazdıkları tek şey düzeltilmiş olan maddi hatalardı. Bunun dışında iddia ve iftiralar vardı. Net bir şekilde söylüyorum, bunlar seçime dönük usulsüzlüklerdi. Bunlar usulsüzlük ve kanunsuzluğu tamamen karıştırmaktalar. Seçimlerin iptal edilmesi için tam kanunsuzluk hali gerek. Onun için de kısıtlı seçmen tespit edilmesi, onun da seçimin sonucunu değiştirecek nitelikte olması lazım. Yüksek Seçim Kurulu’nun bu maddeyle iptal edilmesi için şartların oluşması gerek ancak bu şartlar bulunmuyor. Yüksek Seçim Kurulu bu konuda vereceği kararı ancak kendisi bilebilir. 5 yıl sonra seçim olacak ve biz seçimleri bitirdik, 17 günlük gecikmeyle mazbatamızı aldık. 5 yıl sonra yapılacak olan yeni seçimde vatandaşın kararına bırakılmalı” ifadelerini kullandı.

“HUKUKSAL DAYANAĞI YOKTUR”

AK Parti’nin İstanbul için verdiği ek dilekçe için de konuşan Kaftancıoğlu, “Yüksek Seçim Kurulu’nda hukukçular bulunmakta. Bu kadar hukuksal dayanağı olmayan bir dilekçeyle seçim iptali hukuka göre mümkün değil. Kaldı ki İstanbul halkının iradesi ortaya da çıkmıştır. AK Parti’liler hukuka bu kadar aykırı hareket ederken, kanunun bu gerekçelerle seçimi iptal etmesi mümkün değildir. Bunun ötesini konuşmayı da hiç doğru bulmuyorum. Ben onlar gibi tahminle, hezeyanla hareket etmiyorum. Hukukla, belgeyle, bilgiyle konuşuyorum. Söylediklerinin hiçbir hukuksal dayanağı yoktur” dedi.

YENİDEN SAYIM İŞLEMLERİNDE FARK NEDEN AZALDI?

Geçersiz oyların sayılmasıyla aradaki farkın neden azaldığı hakkında da konuşan Kaftancıoğlu, “Yüksek Seçim Kurulu’nun ilk açıkladığı sonuçlarda fark 24 bin 57’ydi. Maddi hataların düzeltilmesiyle fark 20 bin 388’e düştü. Şuan 13 bin 729 fark var, aradaki 6 bin oy farkı geçersiz oyların sayılmasıyla oluştu. Bunun da iki nedeni var. Birincisi; bizler seçim öncesinde planlı ve programlı bir şekilde kampanyamızı yürütürken nasıl oy kullanılacağını anlattık. Biz bunu demek ki açık bir şekilde ifade etmişiz ki geçersizken geçersiz sayılan oyumuz yoktu ama AK Parti belli ki seçim kampanyasında dikkat etmemiş. ‘Bas ampule’ dedikleri için AK Parti’ye oy verenlerin çoğu oy pusulasındaki logo üzerine mührü basmış ve 31 Mart akşamı oylar sayılırken ben de AK Parti müşahidi olsam göremeyebilirdim. Hakikaten siyah damga olduğu için siyah logoda görünmüyor. Geçersizler tekrardan sayılırken bakılarak fark edildi ve bence de bu oylar geçerliydi. Ben inanıyorum ki bizim görevlilerimiz de görseydi o akşam bu konuda uyarı yaparlardı. İkincisi ise; pusulada geçersiz sayılacak olan durumlar da sandık kurulları tarafından bu oylar geçerli sayıldı. Bu sebeplerden dolayı da fark bu seviyede azaldı” diye konuştu.

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.