Canlı yayında iki camide katliam yaptılar

Canlı yayında iki camide katliam yaptılar

Yeni Zelanda'nın ChristChurch kentinde iki camiye silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu öğrenildi.

Yeni Zelanda'nın ChristChurch kentindeki iki camiye, cuma namazı sırasında silahlı saldırı düzenlendi. Cani, yaptığı katliamı sosyal medyadan canlı olarak yayınladı. Çok sayıda ölü ve yaralı var.

Teröristin ateş açarak camiye girdiği silahını değiştirip camide dolaşarak katliam yaptığı görülüyor. Türkiye'nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergin, katliamda 30 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yeni Zelanda polisi, ülkedeki tüm camilere kapılarını kapatması uyarısında bulundu. Olay sonrası teröristin yakalandığı bildirildi.

28 YAŞINDAKİ TERÖRİST YAKANLANDI

28 yaşındaki Brenton Tarrant isimli terörist, Yeni Zelanda'da Cuma namazı sırasında iki camiye alçakta bir saldırı düzenledi. Katliamı Facebook'tan canlı yayınlayan terörist çok sayıda müslümanın hayatını kaybetmesine neden oldu.

HAİN SALDIRIDA 30 KİŞİ ÖLDÜ

Türkiye'nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergin, katliamda 30 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Olay sonrası teröristin yakalandığı duyuruldu.

Kentin Hagley Park bölgesindeki Al Noor Camisi içerisine silahlı saldırganlarca ateş açıldı. Saldırı esnasında camide, cuma namazı için 200 kişinin bulunduğu belirtildi.

Yeni Zelanda Polisi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Aktif bir tetikçi ile ChristChurch’te ciddi ve gelişen bir durum yaşanıyor. Polis durumu yönetme konusunda tüm kabiliyetiyle yanıt veriyor, ancak risk ortamı hala son derecede yüksek. Polis, ChristChurch’te oturanların sokaklardan uzaklaşmalarını ve bir sonraki duyuruya kadar içeride durmalarını tavsiye ediyor.

saldiri-yeni-zelanda-siyasetcafe-1.jpg

İBADET İÇİN İÇERİDE BULUNANLARA ATEŞ AÇTI

Christchurch okulları bir sonraki duyuruya kadar kilitlenecek. Kamuoyuna iş birlikleri için teşekkür ederiz, bölge sakinlerini bilgilendirmek için daha fazla güncelleme sağlayacağız." ifadelerine yer verdi.

Yerel basında yer alan haberlere göre, Len Peneha adlı bir görgü tanığı, siyah giyinmiş bir adamın Al Noor Camisi'ne girdiğini, ibadet için içeride bulunanlara ateş açtığını, içeride kargaşa yaşandığını, saldırganın, güvenlik görevlileri gelmeden camiden uzaklaştığını iddia etti. Peneha, camidekilere yardım etmek için girdiği sırada "her yerde ölen insanlar" gördüğünü belirtti.

Silah seslerinin, Linwood Mahallesinde bulunan bir camiden daha duyulduğu belirtildi.

ÖLEN VEYA YARALANANLAR ARASINDA TÜRK YOK

Türkiye'nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saldırıda ölen veya yaralananlar arasında Türk bulunmadığını kaydetti.

KATLİAMI CANLI YAYINLADI

Facebook’tan yapılan açıklamada, gerçekleştirdiği katliamı Facebook üzerinden canlı yayınlayan saldırganın hem videosunun yayından kaldırıldığı hem de Facebook hesabının kapatıldığı açıklandı.

saldiri-yeni-zelanda-siyasetcafe.jpg

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ KALIN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Yeni Zelanda'daki iki camiye yönelik saldırıya ilişkin, dünyanın artık İslamofobik faşist terörizme dur demesi gerektiğini kaydetti.

Kalın, Twitter hesabından, Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki iki camiye, cuma namazı sırasında düzenlenen silahlı saldırı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. "Yeni Zelanda Christchurch’te Nur Camisi'ne yapılan ırkçı ve faşist saldırıda onlarca kişi hunharca katledildi" ifadelerini kullanan Kalın, saldırıyı şiddetle kınadı ve ölenlere Allah'tan rahmet diledi.

Kalın, mesajında şunları vurguladı: "Bu saldırı, İslam karşıtlığının ve Müslüman düşmanlığının geldiği noktayı göstermektedir. İslam ve Müslüman karşıtı İslamofobik söylemlerin sapık ve canice bir ideolojiye dönüştüğünü defalarca gördük. Dünya artık bu söylemlere karşı sesini yükseltmeli ve İslamofobik faşist terörizme dur demelidir."

saldiri-yeni-zelanda-siyasetcafe01.jpg

"İNSANLARI HEDEF ALARAK ATEŞ ETTİ"

Camide bulunan kişilerden biri, CNN kanalına yaptığı açıklamada, silahlı saldırganın 10-15 dakika boyunca insanları hedef alarak ateş ettiğini söyledi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, bugünü “Yeni Zelanda’nın en karanlık günü” olarak tanımlarken, üst düzey hükûmet yetkililerin kriz toplantısı düzenleyeceği bildirildi.

BÜTÜN OKULLAR KAPATILDI

Gerçekleşen saldırının ardından resmi Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Yeni Zelanda Polis Teşkilatı, “Christchurch’deki bütün okullar kapatıldı. Güvenlik sağlanana kadar ülkedeki bütün camilerin de kapılarını kapatmalarını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Dört kişinin gözaltına alındığını açıklayan polis teşkilatı, gözaltına alınanların üçünün erkek, birinin kadın olduğunu bildirdi.

"YENİ ZELANDA İÇİN KARANLIK BİR GÜN OLDUĞU AÇIK"

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, saldırının ardından yaptığı açıklamada, "Ölümler ve yaralılar hakkında bu aşamada herhangi bir onay veremesem de söyleyebileceğim şey bunun Yeni Zelanda'nın en karanlık günlerinden biri olduğu açık. Açıkçası, burada olanlar, olağanüstü ve benzeri görülmemiş bir şiddet eylemidir." dedi.

saldiri-yeni-zelanda-siyasetcafe10.jpg

AVUSTRALYA BAŞBAKANI SCOTT MORRİSON: HABER BENİ DEHŞETE DÜŞÜRDÜ

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Yeni Zelanda'nın Güney Adası'ndaki Christchurch kentindeki iki camiye cuma namazı esnasında yapılan saldırı karşısında "dehşete" düştüğünü açıkladı.

Morrison, resmi twitter üzerinden hesabından Yeni Zelanda'daki camilere yapılan saldırıyla ilgili açıklamada bulundu.

Morrison paylaşımında, "Yeni Zelanda Christchurch'teki ciddi silahlı saldırı haberleri beni dehşete düşürdü. Durum hala gelişiyor ama düşüncelerimiz ve dualarımız Kivi (Yeni Zelandalılara verilen ad) kuzenlerimizle birlikte." ifadelerini kullandı.

Christchurch'ün Hagley Park bölgesindeki Al Noor Camisi ve Linwood camilerine Cuma namazı esnasında silahlı saldırı düzenlenmiş, saldırıda ölü ve yaralıların olduğu açıklanmıştı.

SİYASETCAFE.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.