Cehennemin Kapıları Türkmenistan'da Açıldı

Cehennemin Kapıları Türkmenistan'da Açıldı

Cehennem'in Kapısı Dünya'da Aralandı..! İşte detaylar;

1971 yılında Sovyet yer bilimciler tarafından Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a 290 kilometre uzaklıkta yer alan doğal gaz arama çalışmaları sırasında açılan devasa bir çukur Cehennem’in Dünya’daki kapısı diye tanınmakta.

Anlatılanlara göre Yer bilimciler, doğal gaz bulmak için sondaj çalışmaları yaparken zemine kazara doğal gazla dolu bir yer altı mağarasının tam üstüne basınç uygular, basınçla beraber büyük bir patlama olur, zemin çöker ve çevreye zehirli gazlar yayılmaya başlar.

Bilim adamları bu gazların neden olabileceği tehlikeyi azaltmak için çukuru ateşe vermeyi planlar, yangının gaz salınımı sona erdiğinde birkaç gün içinde söneceğini düşünürler ama hesapları tutmaz.

cehennem-kapisi1.jpg

69 metre genişliğinde ve 30 metre derinliğindeki gaz krateri Cehennem Kapısı, 1971 yılından bu yana alev alev yanıyor ve görenlere şunu dedirtiyor; Cehennemin Kapısı Dünya’da açıldı…!

Karakum Çölü’nün tam orta yerindeki Cehennem Kapısı’ndan yükselen alevler, gece karanlığında kilometrelerce uzaklardan bile rahatlıkla görülebilir.

cehennem-kapisi2.jpg

Yaklaşık 350 kişinin yaşadığı Darvaza köyünün halkı, Cehennem Kapısı hakkında inanılmaz hikayeler anlatmakta. Bunlardan biri, çukur açılırken yerde büyük bir çökme oluşur ve tüm çalışanları yutar. Hatta çıkan alevler ve zehirli gazlar o kadar korkunçtur ki kurtarma ekipleri aşağı inmeye cesaret edemez.

Bir diğer rivayete göre, çukurdan çıkan alevin büyülü bir etkisi var, öyle ki bölgedeki hayvanların yüzlercesi birden alevin bu büyülü etkisine kapılarak Cehennem Kapısı’na ölüm dalışı yapıyorlar.

 

cehennem-kapisi3.jpg

Derveze, Darvaza adlarıyla da tanınan Cehennem Kapısı’nın dibinden gelen homurtular, tıpkı gece yaydığı ışık gibi çok uzaklara erişebilir. Çukurdan gelen bu homurtuya benzer sesler, yöre halkı ve yabancı turistler tarafından cehennemden gelen seslere benzetilmekte.

Ürkütücü görüntüsüne ve hakkında anlatılan tüyler ürperten hikayelere rağmen dünyanın dört bir yanından gelen gezginler, Cehennem Kapısı’nı daha yakından görüntülemek için çukurun kenarına kadar gitmeye cesaret göstermekte.

Macera meraklısı gezginlerin iştahını kabartan ve bilim kurgu filmlerini aratmayan Cehennem Kapısı’nı Türkmenistan devleti kapatılması yönünde çalışmalar yürüttüyse de Cehennem Kapısı’nı kapatmak artık mümkün değil gibi gözükmekte.

Çünkü, Cehennem Kapısı içinde biriken yoğun metan gazının çukur herhangi bir biçimde kapandığında sıkışarak büyük bir patlamaya neden olabileceği düşüncesi ağır basmakta. Çevredeki doğal yaşamın korunması için böyle bir risk göze alınamıyor. Türkmenistan’ın turizmine ve bölge halkının refahına olumlu yönde katkı sağladığı düşünülürse, bu etkileyici ve efsanevi çukurun varlığı, aslında zarardan çok fayda getirmekte.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.