Celal Eren ÇELİK

Celal Eren ÇELİK

Dokunulamayan Vakıf: 'Ensar' Bölüm:1

Dokunulamayan Vakıf: 'Ensar' Bölüm:1

Türkiye’de özellikle yurtlarında kalan küçük çocuklara uygulanan cinsel istismar vak’aları ile hafızalarda yer eden ancak bu toplumda infiale yol açan hadiselere rağmen cezalandırılmak bir yana dönemin AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANI  Sema Ramazanoğlu Karaman’da Ensar Vakfı’na bağlı bir yurtta yaşanan cinsel istismar olayı hakkında “Bir kereden bir şey olmaz” sözleri ile adeta bu elim olay meşrulaştırılmış ve üzeri örtülmüştü.
*Daha sonraki süreçte ise kamuoyu ENSAR VAKFI’na verilen yurtları bakanlıklar ile vakıf arasında imzalanan protokolleri hayretler içerisinde izlemişti…

Ve efendim bugün bu ENSAR VAKFI’nın yönetim kurulu üyesi olan bir zat-ı muhterem Ahmet Yaramış,Atatürk’ün mirası olan kurumlardan Türk Tarih Kurumu’nun başına getirildi…

Peki neydi bu ENSAR VAKFI’nın özelliği? Bu vakfı kimler kurmuştu, bugün kimler yönetmekteydi, yöneticilerinin ilişkiler ağı nasıl şekilleniyordu ve neden bu vakfa kimse “Dokunamıyordu”

Neden vakfın resmi internet sitesinde ne kurucuları,ne vakıf senedi, ne de yönetim kurulu ile ilgili en ufak iz yoktu?

İşte Siyaset Cafe’de bugünden başlayarak köşemizde bir yazı dizisi ile sizler için ENSAR DOSYASINI açacağız…

1979’DA ÇIKILAN YOL…

Ensar Vakfı 1979 yılında Milli Görüş ekolünün Erbakan önderliğinde  Milli Selamet Partisi ile önce Ecevit ile kurduğu CHP-MSP koalisyonu,sonrasında ise 1977’de katıldığı Milliyetçi Cephe koalisyonu ile hükümet içerisinde kendisine yer bularak Türk siyasal hayatında kendisine giderek daha etkin hareket sahası açtığı bir siyasal iklimde kuruldu.

Vakıf misyonunu “Ensar Vakfı; insani değerlere bağlı bir nesil yetiştirmek amacıyla, nitelikli akademik çalışma ve sürekli proje geliştirerek, özelde gençler olmak üzere toplumun tüm sosyal katmanlarına eğitim, yayın, organizasyon faaliyetleri ile hizmet sunan bir vakıftır.” Şeklinde açıklarken, vizyonunu ise “Din ve değerler eğitimi alanında ulusal ve uluslararası düzeyde, değerlerine bağlı, entelektüel birikim ve akademik başarısıyla gelecekte söz sahibi olacak en yetkin vakıf olmak” olarak belirtmişti…
1979 yılında ENSAR VAKFI’nı kuran pek çok ismi daha sonraki yıllarda özellikle de Türkiye’de 12 Eylül Askeri darbesi sonrası önü açılarak süreç içerisinde iktidara taşınan Siyasal İslam’ın etkisinin artması ile kamuoyu yakından tanıyacaktı…

BİR VAKIFTAN ÇIKAN İLİŞKİLER AĞI

1979-2011 yılları arasında Vakfın başkanlığını kesintisiz olarak sürdüren isim Ahmet Şişman’dır…

19 Eylül 1994 tarihinde Hekimler Birliği Vakfı Başkanı Dr. Yakup Yönten ve Tufan Mengi'nin öncülüğünde kurulmuştur.Gazetenin adı “YENİ ŞAFAK” tır.Vakıf gazeteyi ancak 1,5 ay çıkaratabildikten sonra maddi imkansızlıklar nedeni ile yayınlara ara vermiştir.Tam gazete tamamen kapanacağı esnada 2 iş adamı ortaya çıkarak gazeteyi satın alırlar…

Satın alma tarihi 23 Ocak 1995’tir…Bir önceki yerel seçimlerde başta Ankara ve İstanbul olmak üzere pek çok büyükşehir belediyesini alan Refah Partisi,sisteme aykırı laiklik  karşıtı eylem ve söylemleri ile dikkat çekmekte,özellikle modernist çevreler ve ordunun giderek daha fazla baskısını hissetmektedir.

Bugünlerde Refah Partisi lideri Necmettin Erbakan bu baskıya karşı seslerini duyurabilecekleri ve gerektiğinde kendilerine “kalkan” olabilecek bir “medya yapılanmasını” zaruri görerek ilk olarak 24 Temmuz 1994’te Kanal 7’yi kurdurtmuş ama bir de günlük gazeteye sahip olunması gerekliliğini vurgulamıştır.

İşte bu 2 iş adamının YENİ ŞAFAK’ı satın almasının arkasındaki asli neden budur ve bu 2 iş adamı ENSAR VAKFI’nın kurucu başkanı Ahmet Şişman ile kurucu üyelerden Mahmut Kış’tan başkası değildir.

Daha sonraları ise gazete önce tamamen Mahmut Kış’ın kontrolüne geçecek,ardından Erdoğan Ailesi’ne belki de ilk olarak “tam detek” veren büyük sermaye grubu olan Albayrak Ailesi’ne satılacak,Albayrak Ailesi ise AKP döneminde aldığı devlet ihaleleleri ile milyar dolarlık olacaktır.

İSTANBUL BELEDİYE BAŞKANLIĞI’NA UZANAN YOLUN BAŞI…

Kuruculardan bir diğer isim olan Kadir Topbaş ise ilerleyen yıllarda önce 1994-1998 yıllarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanı olmuş,1999 yılında Beyoğlu Belediye Başkanı ve en nihayetinde 2004-2017 arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak karşımıza çıkmıştır.

BAKANIMIZ DA VAR VEKİLİMİZ DE…

Vakfın bir diğer kurucusuna geçiyoruz şimdi… Ömer Dinçer. Dinçer 2003-2007 yılları arasında Başbakanlık müsteşarlığı görevinde Erdoğan’a en yakın ekip içerisinde yer almıştır.AKP’nin en etkin bakanlarından birisi olan Dinçer, 2009-2011 arası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, 2011-2013 yılları arasında Milli Eğitim Bakanıdır…

Gelelim bir başka AKP vekili olarak karşımıza çıkacak “kurucu” isme Feyzullah Kıyıklık.Kendisini AKP iktidarı döneminde Eski Bağcılar Belediye Başkanı, Ak Parti İstanbul Milletvekili olarak görmekteyiz.

JET HIZI İLE ZENGİNLEŞEN VAKIF KURUCUSU…

AKP döneminde yıldızı parlayan ve Türkiye’nin en büyük GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIK şirketi olarak borsaya kote olan ve devasa bir şirketler topluluğuna dönüşen TORUNLAR GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI’nın sahibi Aziz Torun ise vakfın bir başka kurucu üyesi.

Torunlar 1996 yılına kadar orta ölçekli bir firma iken Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Belediye Başkanı seçildiği 1994 yılından hemen sonra adeta “Şaha kalkıyor”…

Şirketin Yönetim Kurulu Başkan Vekilliğini ise uzun zaman 58. Ve 59.Hükümetlerde Sanayi ve Ticaret Bakanı olan Ali Coşkun yapıyor!
Şirket 1996-2008 yılları arasına ardı ardına devasa işler alıyor ve bir holding görünümüne bürünüyor.

Aziz Torun’un en önemli özelliği ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İmam Hatip Lisesi’nden arkadaşı olup birlikte futbol oynaması!

BİR VEKİL DAHA

Meclis’in 22. Dönem milletvekili seçimleri gerçekleştirildiğinde ise ilk kez Meclis’e İstanbul Milletvekili olarak giren ve daha sonra 23.dönemde de Sivas milletvekili olarak vekilliğe devam eden,AKP Dış politikalarında önemli bir isim olarak Türkiye’yi NATO PARLAMENTERLER ASAMBLESİ’nde temsil eden bir isim vardır: Mehmet Mustafa Açıkalın…

İşte bu Mehmet Mustafa Açıkalın’ı da ENSAR VAKFI’nın kurucular listesinde görmekteyiz…

BÜYÜK “FİLM”…

“Türban” kavramını Türk toplumunun gündemine “Siyasal bir ideolojik içerik” ile sokan kişi olan Şule Yüksel  Şenler verdiği konferanslar yanında yazdığı kitaplar ile de 70’li yıllarda özellikle MSP tabanında büyük etki yaratıyordu.

Şenler’in pek çok büyük katılımlı toplantısını ise organize eden Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığını yağtığı MSP İstanbul Gençlik Kolları’ydı.Ancak Şenler sadece konferanslar ile yatinmemişti.Ve daha fazla kitleye ulaşmak ve ideolojik fikirlerini anlatmak üzere kitaplar yazmaya başladı.

İşte bu kitaplardan belki de en önemlisi “HUZUR SOKAĞI” isimli romanıydı… Bir süre sonra bir gelişme oldu… Bu roman özellikle muhafazakar kitleye daha da etkin biçimde ulaşmalıydı. O yıllar Türkiye’de ailece sinemaya gitme kültürünün,açık hava sinemalarının yaygın olduğu bir dönemdi.
Bu esnada sessiz sedasız bir şirket kuruluyordu:”ELİF FİLM” Elif Film’in ilk işi işte Şule Yüksel Şenler’in bu “HUZUR SOKAĞI” ismini taşıyan romanını film yaparak çok daha geniş kitlelere sinema ile ulaştırmak oldu.

Peki bu şirketi kim kurmuştu? Şirket birkaç ortaklı olsa da ana pay ve projenin öncüsü Ali Osman Emirosmanoğlu ismiydi.Bu isim İmam Hatip Lisesi yıllarında muhafazakar kesimin önde gelen yazarlarından Yeni Şafak Köşe yazarlığı ile kamuoyunun daha da yakından tanıdığı Hayrettin Karaman’ın öğrencisiydi.

Hatta Hayrettin Karaman ELİF FİLM’in kuruluşunda sermaye bulunabilmesi için ön ayak bile olmuştu. Ha bu arada Hayrettin Karaman’ın da Yeni Şafak Gazetesi’ndeki köşesinden yazdığı yazıda verdiği fetvada ''rüşvet alana haramdır, verene caizdir'' ifadelerini kullanarak hafızalarımıza kazındığını ve bu fetvayı veren Karaman’ın Yüksek İslam Enstitüsü mezunu bir İlahiyat profesörü olduğunu bir dip not olarak ekleyelim..

Evet sevgili okuyucularımız “DOKUNULAMAYAN VAKIF:ENSAR” yazı dizimizin ilk bölümünü burada noktalıyoruz… 

Siyaset Cafe’de yazacağımız ikinci bölümü bekleyin diyoruz zira daha pek çok girift ilişkiler ağını yine bu köşede okuyacaksınız…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Celal Eren ÇELİK Arşivi