Celal Eren ÇELİK

Celal Eren ÇELİK

Yağma Hasan'ın böreği: Kızılay

Yağma Hasan'ın böreği: Kızılay

Elazığ’da yaşanan 6.8 şiddetindeki deprem ve depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımız bütün bir ulusu yasa boğarken maalesef depremin olduğu dakikalarda Dakar’dan SMS ile vatandaşlardan 10 TL bağış yapmalarını isteyen Kızılay Başkanı Kerem Kınık büyük bir skandala imza atıyordu

Vatandaşlar yıllardır Kızılay’a verdikleri bağışların nereye gittiğini sorgulayınca işler daha da büyüdü…

Ama nasıl büyümesin?

Deprem anında vatandaştan SMS ile 10 TL bağış isteyen KIZILAY bugün bir “HOLDİNG”…

Evet mecazen söylemiyoruz, KIZILAY bugün resmi olarak bir holding konumunda.

İstanbul Ticaret Odası’na 30.11.2018 kayıt tarihi ile kurulan şirketin adı  KIZILAY YATIRIM HOLDİNG ANONİM ŞİRKETİ.

Şirketin oda sicil numarası 115870,sermayesi ise 100 milyon TL.

Şirket Sütlüce Mahallesi İmrahor Caddesi N:28 Beyoğlu adresine kayıtlı.

Bu adres önemli.Zira Kızılay’ın “Holding Merkezi” olarak gösterdiği bu adres,yandaş iş adamı kuruluşu MÜSİAD tarafından Kızılay’a kiralanıyor ve Kızılay bu daireye ayda tam 110 bin TL kira ödüyor.

***

KIZILAY YATIRIM HOLDİNG ANONİM ŞİRKETİ kuruluş amacını ise “Sermayesine ve yönetimine katıldığı şirketlerin, aynı yönetim ve iç denetim ilkelerine bağlı olarak daha verimli, rasyonel ve karlı, günün gereklerine uygun ve ihtiyaçlarına cevap verecek ve şirket ile bağlı şirketlere rekabet gücü ve şartları yaratacak şekilde yönlendirilmelerini ve yönetilmelerini sağlamaktır.

Bu bağlamda planlama, üretim, pazarlama, finans denetimi ve grup şirketlerin yönetimlerinin gerektirdiği ölçüde finansal planlama için gerekli düzenin kurulması, personel ve fon yönetimi alanlarında gelişmiş tekniklerle çalışmalarını sağlamak, ayrıca, grup şirket ilkelerini ve imajını şirketlerde ve taraf olduğu yerli ve yabancı müşterek ortaklıklarda yerleştirmek ve geliştirmektir.” şeklinde tanımlamış.

Ayrıca şirketin portföy işletmeciliği ve borsa bankerliği ve aracılık faaliyeti niteliğinde olmamak şartıyla çeşitli menkul kıymetler üzerinde her türlü tasarrufta bulunabileceği bunun yanında borsa bankerliği ve aracılık faaliyeti ve niteliği taşımamak şartıyla şirketlerin sermaye artışları veya çeşitli menkul değerlerinin ihracında taahhüt işlemlerine aracılık edebileceği gibi;bunları ihraç eden şirketlere veya alıcılarına tekeffül,temettü garantisi veya alma taahhüdü,yani underwriting gibi satıcılarını ve değerlerinin korunmasını sağlayacak işlemleri yapabileceği de özenle belirtilmiş.

Gördüğünüz gibi tamamen KZILAY’ın ilgi ve görev alanına giren konular (!) bunlar…

***

Tabii KIZILAY koca holding kurar da gayrimenkul işine el atmaz mı? Atar efendim atmaz olur mu hiç. Hem de ne şirket!

İstanbul Ticaret Odası’na 10.05.2019 tarihinde kayıt olan şirketin adı: KIZILAY GAYRİMENKUL VE GİRİŞİM SERMAYESİ PORTFÖY YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ.

5 milyon TL sermayeli şirketin oda sicil numarası ise 1182044.

Bu güzide şirketimiz merkez adresi olarak az önce MÜSİAD’dan ayda 110 bin TL’ye kiralandığını belirttiğimiz Kızılay Yatırım Holding Anonim Şirketi’nin merkez adresi olarak da gözüken Sütlüce Mahallesi İmrahor Caddesi No:26 olarak göstermiş.

Şirketin ana faaliyet konusu, SPKn ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde gayrimenkul ve girişim sermayesi yatırım fonlarının kurulması ve yönetimi olarak belirlenmiş.

Gördüğünüz gibi gerçekten yine KIZILAY’ın fevkalade görev alanı ve sorumluluk sınırları içerisinde (!) yer alan bir şirket.

KIZILAY GAYRİMENKUL VE GİRİŞİM SERMAYESİ PORTFÖY YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ’nin en önemli özelliklerinden bir tanesi ise şirketin yönetim kurulu üyesi olan isimler.

Dedik ya bu şirketimiz “Enteresan” bir şirket…

Şirketimizi daha yakından incelememiz gerekecek bu “enteresan ilişkiler ağını” anlamamız için…

Ama başınız dönebilir okurken bizden söylemesi.

***

Şimdi efendim KIZILAY GAYRİMENKUL VE GİRİŞİM SERMAYESİ PORTFÖY YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ’nin Genel Başkanlığını doğal olarak Kızılay Genel Başkanı Dr.Kerem Kınık yapmakta.

Dr. Kerem Kınık ise Ahmet Davutoğlu’na yakınlığı ile bilinen Yeryüzü Doktorları Vakfı’nın eski Genel Başkanı.

Bu Davutoğlu bağlantısını neden belirttiğimizi yazının ilerleyen kısımlarında çok daha iyi anlayacaksınız.

Şimdi burada Ahmet Davutoğlu’un Ülker Ailesi’nin eski dünürü olduğunu, kızı Sefure ile Ülker Ailesi’nden Sabri Ülker’in torunu Ahmet Özokur’un bir dönem evli olduğunu ve yine Murat Ülker’in de Davutoğlu’nun çok eski arkadaşı olduğunu ekleyelim…

“Şimdi Kızılay ne alaka,Ülker ne alaka?” demeyin gerçekten erken davranmış olursunuz…

Biz şirketin diğer bir ortağına geçiyoruz…

O isim aynı zamanda KIZILAY YATIRIM HOLDİNG ANONİM ŞİRKETİ’nin CEO’su olan İlyas Haşim Çakmak.

İlyas Haşim Çakmak sadece Kızılay Yatırım Holdingi Anonim Şirketi’nde CEO ve Yönetim kurulu üyesi değil. Özel sektörde de şirketlerde de eski yahut yeni yönetim kurulu üyelikleri bulunmakta.

Şimdi sizleri 06.02.2013 tarihine götürüyoruz…

Bu tarihte İstanbul Ticaret Odası’na bir şirket kaydolur.: KRM MAĞAZACILIK GIDA VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

1 milyon TL sermaye ile kurulan bu şirketin oda sicil numarası ise 854943’tür.

Şirketin şu andaki yönetim kurulu üyeleri İsmet Or ve NATURA MAĞAZACILIK TOPTAN GIDA VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ.

İsmet Or meşhur MADO Dondurmaları’nın kurucusu ve sahibi Mehmet Kambur’un torunu ve Cafe Crown kafelerinin sahibi.

İsmet Or kamuoyunda yakın zamanda Turgay Ciner’in UCZ marketler zincirinin çoğunluk hissesini alan isim olarak biliniyor.

Ancak İsmet Or’un bir diğer önemli özelliği ise Murat Ülker’in çok yakın arkadaşı olması ve Or aynı zamanda Ülker Grubuna ait BİZİM MUTFAK’ın Eminönünde bulunan lokantasını işletmekteydi.

KRM Mağazacılık’ın bir diğer ortağı olan NATURA MAĞAZACILIK TOPTAN GIDA VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ ise 2015 yılına kadar Ülker Grubunun hisselerinden önemli bölümünü  ailenin “Damadı” ve Ahmet Davutoğlu’nun eski dünürü olan Orhan Özokur eli ile kendisinde bulundurduğu, ÜLKER’in uzunca süre ortağı olduğu bir şirket.

İşte bu KRT Mağazacılık şirketinin “eski yönetim kurulu” üyelerinden bir tanesi de Murat Ülker’in yeğeni olan Ömer Özokur.

Diğer bir “eski” yönetim kurulu üyesi ise Ahmet Davutoğlu’nun eski dünürü olan Sabri Ülker’in kızı Ahsen Özokur ile evli, Ülker Ailesinin “damadı” Orhan Özokur.

Bir diğer “eski” yönetim kurulu üyesi ise Türkiye’de satın almadık yerli firma bırakmayan TURKVEN’in üst düzey yöneticisi olan Arif Kerem Onursal.

Bu bağlıntı da şuradan gelmekte: GOLF markası tamamen Ülker’in elindeyken Ülker Golf, Turkven Private Equity ve Standard Ünlü Private Equity’nin danışmanlığını yaptığı yatırımcılar ile birlikte Ice Cream Investment BV ile bir ortaklık kurdu.

İşte bu ortaklık sürecini yabancı yatırımcılar adına yürüten isim Arif Kerem Onursal olmuştu. 

“Şimdi bize ne bunlardan,Kızılay ile ne alakası var?” demeyin. Zira Kızılay Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su olup aynı zamanda Kızılay Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi A.Ş’ nin yönetim kurulu üyesi görevini sürdüren İlyas Haşim Çakmak işte bu ÜLKER AİLESİ’nin şirketinde “eski” yönetim kurulu üyesi olarak karşımıza çıkmakta!

*** 

KIZILAY GAYRİMENKUL VE GİRİŞİM SERMAYESİ PORTFÖY YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ’nin bir diğer yönetim kurulu üyesi ise Mahmut Kayacık.

Mahmut Kayacık Borsa İstanbul’un en büyük ortağı olduğu TAKASBANK’ın eski Genel Müdürü…

Mahmut Kayacık’ın TAKASBANK’a nerden transfer oluyor dersiniz? Tabii ki ÜLKER GRUBU’ndan…

Mahmut Kayacık’ı ilk kez 2008 yılında Yıldız Holding’te görüyoruz… 2008’de Yıldız Holding Yatırım Grubu Gayrimenkul Yatırımları Grubu Başkan Asistanı olarak ÜLKER macerasına başlarken,2011 itibariyle Yıldız Holding A.Ş Gayrimenkul Grubu Genel Müdür Yardımcısı oluyor ve bu görevi TAKASBANKa Genel müdür Oluncaya dek sürüyor. 

Ancak sadece bu kadar mı? Hayır…

İstanbul Ticaret Odası’na 27.10.2015 tarihinde, 568876 oda sicil numarası ile kaydolmuş olan ve Fenerbahçe Spor Kulübü’nün de ortakları arasında olduğu  bir şirket var: AKTİF GENÇLİK SPORTİF HİZMETLER SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ.

Şirketin şu andaki yönetim kurulu üyelerine bir bakalım isterseniz.

Murat Ülker’in yeğeni, BİM Marketler Zincirinin sahibi ve Erenköy Cemaati Lideri olan Topbaş Ailesi’nin en önemli ismi Mustafa Latif Topbaş’ın damadı olan, ÜLKER Grubu’nun çatı markası olan Yıldız Holding’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker…

Profesyonel kariyeriyerinin büyük bölümünü ÜLKER GRUBU’nun bankası olan Family Finans’ın Genel Müdürü ve Yıldız Holding Mali İşler Grup Başkanlığı görevlerini yaparak geçiren  eski Türkiye Basketbol Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Atila Kurama…

Fenerbahçe Spor Kulübü yöneticileri Metin Sipahioğlu ve Mustafa Kemal Danabaş…

Şirketin “Eski” yönetim kurulu üyelerinden birisi de yine Fenerbahçe Spor Kulübü’nün eski Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu.

Yine bir Başka eski yönetim kurulu üyesi ise Ahmet Davutoğlu’nun eski damadı,Ülker Ailesinin torunu Ahmet Özokur…

Ve bilin bakalım başka kim bu şirketin “eski” ortağı… KIZILAY YATIRIM HOLDİNG A.Ş ve KIZILAY GAYRİMENKUL VE GİRİŞİM SERMAYESİ PORTFÖY YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Kayacık..!

***

KIZILAY GAYRİMENKUL VE GİRİŞİM SERMAYESİ PORTFÖY YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ’nin yönetim kurulu üyelerini incelemeye devam ediyoruz.

Tayfun ÖZKAN da KIZILAY GAYRİMENKUL VE GİRİŞİM SERMAYESİ PORTFÖY YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ’nin bir diğer yönetim kurulu üyesi…

Tayfun Özkan şu anda aynı zamanda KIZILAY YATIRIM HOLDİNG A.Ş’nin de CFO’su olarak görev yapmakta…

Peki biz Tayfun Özkan ismine nerede rastlıyoruz? Tabii ki Ülker Grubu’nda…

Tayfun Özkan,2011 yılında YILDIZ HOLDİNG’e yani ÜLKER grubuna transfer oluyor ve burada gruba ait girişim sermayesi şirketi olan GÖZDE GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI’nın “Yatırımlar Direktörü” olarak 2015 yılına kadar çalışıyor…

Zaten daha fazla bir şey söylememize gerek yok sanırım…

***

Ve geliyoruz KIZILAY GAYRİMENKUL VE GİRİŞİM SERMAYESİ PORTFÖY YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ’nin en “enteresan” yönetim kurulu üyesine:Aykut Emrah Polat.

Aykut Emrah Polat,AKP’nin yeni dönem “jet hızı” ile yükselen genç ticari dehalarından (!) bir tanesi.Kendisi aynı zamanda Bilal Erdoğan’ın Kartal İmam Hatip Anadolu Lisesi’nden arkadaşı olmakta.

Ve Aykut Emrah Polat aynı zamanda  yurtlarında yaşanan çocuk ististismarları ile hafızalarımıza kazınan ENSAR VAKFI’nın da Kartal Şube Başkanı.

Şimdi sizleri 11.10.2013 tarihine götürüyoruz…

Bu tarihte İstanbul Ticaret Odası’na 888019 oda sicil numarası ile 1 milyon TL sermayeli bir şirket kaydoluyor:ORTADOĞU PROJE GELİŞTİRME ve TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gür...

Mehmet Gür Cumhur başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mal varlığını açıkladığında 2 milyon TL borçlu olduğunu belirttiği iş adamı olarak tanınıyor.

Ortadoğu Grup’un sahibi olan Mehmet Gür, Erdoğan Ailesi’ne en yakın iş adamlarından birisi olarak biliniyor.

Şirketin bir diğer ortağı ise AKP döneminin “altın çocuklarından” Barış Aksüs…

Barış Aksüs, Bilal Erdoğan’Kartal İmam Hatip Anadolu Lisesi’nden arkadaşı. Kendisine Ataşehir’de bulunan 158 milyon 431 bin TL’lik arsanın ihalesiz olarak verildiği, Türkiye’nin en büyük hidrojen peroksit işletmesi olan Hidrojen Peroksit’in 20 milyon 870 bin TL karşılığında özelleştirmeden kendisine satıldığı isim.

Bu ORTADOĞU PROJE GELİŞTİRME  VE TİCARET A.Ş’nin eski yönetiminde kim var dersiniz? Meşhur “enişte” Ziya İlgen.Yani Recep Tayyip Erdoğan’ın eniştesi.

Ziya İlgen’in diğer özelliği ise Bilal Erdoğan ile birlikte BMZ isimli şirketle gemicilik sektörde faaliyet göstermesi.

Zaten bu ORTADOĞU PROJE GELİŞTİRME  VE TİCARET A.Ş’nin Bilal Erdoğan’ın ortaklarından olduğu işte bu BMZ firması ile ortak kurulmuştu.

ORTADOĞU PROJE GELİŞTİRME  VE TİCARET A.Ş’de A sınıfı imza yetkisi olan isimlerden birisi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kardeşi Mustafa Erdoğan.

Peki bu güzide şirketimizin yönetim kurulunda bulunan 3. İsim kim dersiniz? KIZILAY GAYRİMENKUL VE GİRİŞİM SERMAYESİ PORTFÖY YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ yönetim kurulu üyesi Aykut Emrah Polat!

***

Geçtiğimiz günlerde Yerniçağ Gazetesi yazarı Murat Açıkel köşesinde FENERBAHÇE ÜNİVERSİTESİ başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Ağırel bu yazısında Fenerbahçe Üniversitesi’ne  binayı kiralayanın ARZ GAYRİMENKUL YÖNETİM VE PORTFÖY GİRİŞİM A.Ş olduğunu yazdıktan sonra bu şirketin yönetim kurulu üyelerinin “enteresan” bağlantılarına dikkat çekmişti.

Örneğin şirketin yönetim kurulu başkanı Ayhan Özgürel TÜRGEV Genel Kurul Üyesi olup aynı zamanda AKP Başakşehir İlçe Başkanıydı.

Yine bu şirketin yönetim kurulu üyelerinden Emir Haktan Dişli, AKP’li Şaban Dişli’nin yeğeni,FRANSIZ Danone’ye satılan Sırma Su’yun kurucusu oloan Davut Dişli’nin oğlu…

Diğer bir yönetim kurulu üyesi Bilal Erdoğan’ın Kartal İmam Hatip Anadolu Lisesi’nden arkadaşı Mehmet Sami Saylan…

“FETÖ Ziyaretçisi” AKP ekibinin önemli isimlerinden Vedat Demiröz’ün damadı Halil İbrahim Akyıldız da bu şirkette yönetim kurulu üyesi.

AKP Başakşehir İlçe Başkan Yardımcısı,ENSAR VAKFI Başakşehir Şube kurucusu Engin Telli de ARZ   GAYRİMENKUL YÖNETİM VE PORTFÖY GİRİŞİM A.Ş’deki bir başka ilginç isim…

Evet bizim o “muhteşem” özelliklerini (!) özet olarak yazdığımız tüm bu isimleri,daha detaylı biçimde Yeniçağ Gazetesi yazarı Murat Ağırel bahsettiğimiz köşe yazısında kaleme almıştı.

Ancak sanırız gözünden kaçmış zira bu “enteresan” ARZ   GAYRİMENKUL YÖNETİM VE PORTFÖY GİRİŞİM A.Ş’nin Ağırel’in yazısında olmayan bir yönetim kurulu üyesi daha var.

01.07.2015 tarihinde İstanbul Ticaret Odası’na kaydı yapılan ARZ   GAYRİMENKUL YÖNETİM VE PORTFÖY GİRİŞİM A.Ş’nin Ticaret Odası Sicil Numarası 979145.

5 milyon TL sermaye ile kurulan bu şirketin Yeniçağ yazarı Murat Ağırel’in yazısında bulunmayan yönetim kurulu üyesi ise: Murat Onuk..

“Peki kimdir bu Murat Onuk?” derseniz hemen söyleyelim… Kendisi KIZILAY GAYRİMENKUL VE GİRİŞİM SERMAYESİ PORTFÖY YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ Yönetim Kurulu Üyesi olurlar!

***

Hani yazımızın başında KIZILAY GAYRİMENKUL VE GİRİŞİM SERMAYESİ PORTFÖY YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ’nin “Çok önemli” bir şirket olduğunu belirtmiştik hatırlarsanız…

Şimdi size desek ki KIZILAY GAYRİMENKUL VE GİRİŞİM SERMAYESİ PORTFÖY YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ’nin yönetim kurulu üyelerinden başta Dr.Kerem Kınık olmak üzere, İlyas Haşim Çakmak,Murat Onuk ve Mahmut Kayacık aynı zamanda KIZILAY YATIRIM HOLDİNG’in de yönetim kurulu üyeliğini yapıyorlar... 

E tabi her şirketten de  on binlerce lira “Huzur hakkı” alıyorlar ve “huzur içinde “görevlerini ifa ediyorlar böylece…

Ha bu arada tüm bu bağlantılar tabii sadece “tesadüf” ama siz yine de şu tesadüfleri bir düşünün ve kendinize sorun bakalım:

“Milyarlarca liraya hükmeden KIZILAY HOLDİNG’i aslında  kim yönetiyor ve “YAĞMA HASAN’IN BÖREĞİNİ” kim yiyor?”

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Celal Eren ÇELİK Arşivi