Çiftçisine destek veren Rusya, Türkiye’ye şeker satmaya başladı

Çiftçisine destek veren Rusya, Türkiye’ye şeker satmaya başladı

Türkiye, tarihinde ilk kez Rusya’dan şeker ithal etti. Rusya’dan yapılan şeker ithalatı, Türkiye’nin şeker pancarına karşı uyguladığı politikayı da gözler önüne serdi.

Türkiye, Rusya’dan tarihinde ilk kez şeker ithal etti.

Yapılan ithalat miktar bazında (1400 ton) çok düşük bir rakam olsa da pancar ülkesi olan Türkiye’nin Rusya’dan şeker ithal etmesi sektörde büyük bir kaygıyla karşılandı.

Rusya’dan dahilde işleme rejimi kapsamında şeker ithal edilirken, ithal edilen şekerler iç piyasada kullanılmayacak. Dahilde işleme rejimi kapsamında Türkiye 2018 yılında da şeker ithal ederken, şeker ithalatı yapılan ülkelerin arasına ilk kez Rusya da girmiş oldu.

Türkiye, 2018 yılında dahilde işleme rejimi kapsamında Fas, Cezayir, Brezilya ve Hindistan’dan dünya şeker borsası fiyatından 100 bin tonun üzerinde şeker ithal etmişti.

Rusya’dan yapılan şeker ithalatı, Türkiye’nin şeker pancarına karşı uyguladığı politikayı da gözler önüne serdi.

 

RUSYA ÇİFTÇİSİNİ DESTEKLİYOR

 

Şeker fabrikaları zarar ediyor gerekçesiyle özelleştirilerek elden çıkarılırken, pancar üretimi de dünya şeker piyasasıyla rekabet edilemediği gerekçesiyle kotayla sınırlandırılıyor.

Ancak üretim maliyetleri Türkiye’den daha yüksek olmasına rağmen Rusya çiftçisini desteklemek için ülkenin şeker ihtiyacının üstünde pancar üretimine müsaade ediyor.

Rusya, pancar üretiminin ülke tarımı için taşıdığı önemden dolayı, dünya şeker borsa fiyatından daha pahalı da olsa çiftçisine pancar ürettirerek, elde edilen fazla şekeri de zararına yurt dışına ihraç ediyor.

 

TÜRKİYE 10 FABRİKASINI SATMIŞTI

 

Rusya’nın kendi çiftçisine ülkenin ihtiyacının üstünde pancar ürettirerek, elde edilen fazla şekeri de zararına yurt dışına ihraç etmesi, şeker pancarının ülke tarımı için ne kadar stratejik bir öneme sahip olduğunu gösteriyor. Rusya’nın borsa fiyatından çok ucuza şeker alma imkânı varken, yüksek maliyetle kendi çiftçisine pancar ürettirmesi şeker pancarına verilen önemi gözler önüne sererken, Türkiye’de 10 tane şeker fabrikası bakkal dükkânı satılır gibi hiçbir stratejiye dayanmadan özelleştirilmişti.

 

siyasetcafe.com

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.