Çiftlik Bank hakkındaki detaylar ortaya çıktı! Sistemi böyle kurmuş

Çiftlik Bank hakkındaki detaylar ortaya çıktı! Sistemi böyle kurmuş

Çiftlik Bank’a yönelik yapılan soruşturma kapsamında 7’si firari, 11’i tutuklu 48 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamenin detaylar ortaya çıktı.

Savcılık tarafından, kamuoyunda ‘Çiftlik Bank’ olarak da bilinen sisteme yönelik soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, firari şüpheli Mehmet Aydın’ın web sitesi üzerinden oynanan Çiftlik Bank oyununun ilk halinin yazılımını E.A.’ya hazırlattığı ve oyunun, 31 Temmuz 2016’da internette kullanıma açıldığı bildirildi. İddianamede ayrıca, 1 milyarın üzerinde para kazanıldığı ortaya çıkarken, Mehmet Aydın’ın polise verdiği ifade de yer aldı. 

ÇİFTLİK BANK SİSTEMİ NASIL KURULMUŞ?

Firari Mehmet Aydın’ın, E.A. ile anlaşmazlığa düşmesi sonucu ayrıldıkları belirtilen iddianamede, Aydın’ın eylemine devam ettiği ve kişisel banka hesapları üzerinden ödemeleri kabul ettiği ancak banka hesabını kullanmaktaki zorlukları göz önüne alıp, kısa süre içinde şirketleşme yolunu seçtiği aktarıldı.

İddianamede, Mehmet Aydın’ın Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım Hayvancılık Ticaret Limited Şirketi’ni kurup, 2 Eylül 2016 tarihinde Bursa Ticaret Sicil Memurluğuna tescil ettirdiği, şirketin tek sahibinin de kendisi olduğu belirtilerek, Aydın’ın, ilk etapta tek başına eylemine başlamışken oyuncu ve yatırılan paraların artması ile organizasyona ihtiyaç duyarak akrabalarının, daha önceden tanıdıkları kişilerin kendisiyle birlikte hareket etmesini sağladığı akabinde de piyasan konunun uzmanı kişilerle anlaşıp onları da eylemine dahil ettiği, ekonomik çıkar amacı güden suç örgütünü kurup yönetmeye başladığı bilgisi verildi.

Çiftlik Bank kurgusuna bakıldığında, oyunun işleyişine göre yatırımcı oyuncunun, sanal olarak oluşturduğu çiftlikten elde ettiği sanal ürünleri paraya dönüştürebildiği belirtilen iddianamede, sanal hayvanların ömrünün 1 yıl olduğu, para kazanmaya başlayan oyuncuların bu durumu devam ettirebilmek ve kazançlarını artırabilmek için daha çok yatırım yapmaya yöneltildiği aktarıldı.

Siteye üye olan oyuncuları teşvik edebilmek için Çiftlik Bank oyununun ilk dönemlerinde referans sistemi ile üyelikler sağlanıp referans geliri olarak eski üyelere avantaj verildiği vurgulanan iddianamede, sonrasında referans sistemine son verilerek bayilik ağı oluşturulduğu, bunun yanı sıra klan uygulamasının geliştirildiği, bu yöntemlerle yatırımcı oyuncuların yatırımlarını daha da artırmaları ve sürekli yeni oyuncu dahil edilmesini garantilemek istendiği belirtildi.

Önceki referanslı katılımcıların bir kısmının bayi sahibi olarak faaliyetlerine devam ettiği aktarılan iddianamede, bayilerin klan oluşumunda öncü oldukları, bu sayede devamlı yeni üyelerin sisteme dahil edilmesi, yatırılan paraların artırılması yönünde piramit satış içerikli bir düzen oluşturulduğu belirtildi.

İddianamede, para akışı ve geri ödemeler ele alındığında; para akışının daha yüksek olması sebebiyle ilk etapta oyuncuların kar ediyormuş gibi göründüğü ancak firmanın gelirinin olmadığı, sonradan oluşturulan çiftlik ve tesislerin gerçek yatırım yapılıyormuş izlenimi yaratmaya yönelik olduğu belirtildi.

İDDİANAMEDE, ÇİFTLİK BANK OYUNU HAKKINDAKİ DETAYLAR

Çiftlik Bank oyununun işleyişine yönelik bilgiler de verilen iddianamede, ilk kurulduğu süreçte kısa bir süre Mehmet Aydın’ın bireysel olarak oyun organizasyonunu yaptığı sonrasında ise Çiftlik Bilgi İşlem Tarım Hayvancılık Ticaret Limited Şirketine bağlı olarak ‘www.ciftlikbank.com’ internet sitesi üzerinden oyun organizasyonunun yapıldığı, oyuna dahil olabilmek için web sitesine girildiği zaman üyelik için gerekli bilgilerin oyuncu tarafından sekmelere yazılması ve cep telefonuna gelecek onay kodunun girilmesiyle süreçlerin tamamlandığı aktarıldı.

İddianamede, Çiftlik Bank oyununun ücretsiz olarak Manisa Tavuğu adlı sanal çiftlik hayvanı ve oyunda kullanılan sanal para birimi olan oyun altınını bir seferliğine ücretsiz verdiği, sanal çiftlik hayvanının ömrünün is bir yıl olarak belirlendiği bilgileri yer aldı.

Kullanıcıların görevlerini yerine getirmesi halinde oyunu oynayabildiği ancak süre sonunda elde edilen gelirlerin ekonomik anlamda bir değer ifade etmediği vurgulanan iddianamede, bu şekilde yalnız oyuncu olarak sisteme kayıt olan katılımcıların sayısının 388 bin 99 kişi olduğu, bu katılımcıların herhangi bir gelir elde etmediği aktarıldı.

Yatırım yapan üyelerin ise 132 bin 222 kişi olduğunun Gümrük Müfettişliğince belirlendiği, yatırımcı oyuncuların oyun sitesi üzerindeki belirlenen sanal hayvanların ücretlerini oyun parası olan altınla sistem üzerinden ödeyip oyunda yaratılan hayvan pazarında aldıkları, ambar, ürün deposu, yem deposu gibi sanal alanlarda gerekli alışları yaparak hayvanların bakımını sağladıkları belirtildi.

Hayvanlardan elden edilen gelirlerin brüt olduğu ve bu kazançlardan yem giderinin çıkarılmasıyla net oyun altının elde edildiği aktarılan iddianamede, oyun altınının %5’lik bölümünün oyun gümüşüne sistem tarafından çevrildiği, oyun gümüşü ile de daha sonra oluşturulan şarküterilerden gerçek gıda ürünleri alabildiği, kalan %95’lik kısmın oyuncunun gelirini oluşturduğu ve zaman içinde yaratılan ödeme sistemleriyle oyuncuya gelirin ödenebildiği belirtildi.

BİR MİLYARIN ÜZERİNDE PARA KAZANMIŞ

İddianamede, bu yöntem sayesinde 132 bin 222 katılımcıdan, sistemin çalışmaya başladığı 31 Temmuz 2016’dan itibaren 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 TL toplandığı, üyelere bu dönemde 687 milyon 838 bin 955 lira geri ödeme yapıldığı bilgisi paylaşıldı.

Mehmet Aydın, sistem ilk kurulduğunda kişisel hesaplarından, sonrasında ise şirketlerin oluşturduğu banka hesaplarından para topladığı ancak bankaların çalışma saatleri, günün her saatinde işlem yapmanın mümkün olmaması gibi zorluklardan hareket eden şüphelilerin Papara Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ ile anlaşma sağladığı belirtildi.

İddianamede, şirketler arasındaki anlaşmaya göre yatırımcı oyuncuların Papara Ödeme Sistemi ile elektronik bir cüzdan hesabı açtırdığı, kendi kişisel banka hesabını bu hesapla ilişkili hale getirdiği, oyunda kullanmak üzere oyun altını denilen oyun parasını almak istediğinde internet oyunundaki panelinden alma işlemi yapmak suretiyle Papara Elektronik Cüzdan kullanıcı adı ve şifresini kullanıp, istediği miktarda oyun altınını aldığı ve oyundaki kurallara göre kullanıldığı aktarıldı.

SİSTEMİ 10 BİN LİRA SERMAYE İLE KURMUŞ

Firari olan sistemin kurucusu Mehmet Aydın’ın Bursa Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma dahilinde 31 Temmuz 2017’de polise verdiği ifadesi de yer aldı.

Mehmet Aydın ifadesinde, Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım Hayvancılık Ticaret Şirketi’nin kendisine ait olduğunu. 2 Eylül 2016’da 10 bin lira sermaye ile kurduğunu anlattı. Akhisar, Manisa, İnegöl ve Tekirdağ’da üç çiftliği bulunduğunu aktaran Mehmet Aydın, yaklaşık 100 bin adet canlı hayvan olduğunu, bunlardan 95 bininin tavuk, 2 bininin de büyükbaş hayvan olduğunu, kalanının ise mavi yumurtlayan tavuk olduğunu, distribütörlük verdiği 20 şarküterisi olduğunu bildirdi.

Şüpheli Aydın ifadesinin devamında şarküterilerin ülkenin çeşitli noktalarında olduğunu, firmanın yıllık cirosunun 15 milyon TL civarında ve ortalama karının da 4 milyon TL civarında olduğunu, firmanın aynı zamanda ABD kaynaklı, KKTC’de faaliyet gösteren Fame Game Software Limited Şirketi’nin distribütörü olduğunu, şu ana kadar şirketinin faaliyetlerini nedeniyle mağduriyet yaşayan ve şikayette bulunan kimsenin olmadığını öne sürdü.

İfadesinde, firma faaliyetlerinin tamamen yasal olduğunu öne süren Aydın, yasal olmayan, karşı tarafı zarara uğratacak veya ileride mağduriyetler oluşturacak bir faaliyetinin olmadığını ifade ederek, suçlamaları reddetti.

MEHMET AYDIN’IN KAÇMADAN ÖNCE DE İFADE VERDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

İddianamede, şüpheli Mehmet Aydın'ın firar etmeden önce 2 Ocak 2018 tarihinde aynı soruşturma kapsamında verdiği ikinci ifade de yer aldı.

Mehmet Aydın, bu ifadesinde, Fame Game Hayvancılık Sanayi AŞ yetkilisi ve ortağı olduğunu, öteki yetkilinin ağabeyi Fatih Aydın olduğunu, KKTC'de faaliyet gösteren şirketin de kendi adlarına kayıtlı olduğunu, daha önce iki farklı firma olarak faaliyet gösterdiğini fakat sonra kendisinin Çiftlik Bilgi İşlem firmasının hisselerini Fame Game Hayvancılık Şirketine devrettiğini, iki firmanın birleştiğini aktardı.

Böylece yazılım yapan firma ile reel olarak faaliyet gösteren firmanın birleşmiş olduğunu anlatan Aydın, kendisinin oluşturduğu sistemde sanal olarak oynanan oyunun karşılığında şu anda reel olarak üretim yapan çiftlikleri bulunduğunu, ayrıca şarküteri tarzında satış yapan iş yerleri olduğunu, 500 bin civarı sistemde üye olduğunu, bunun 120 bininin yatırımcı olduğunu, yani oyuna para yatırıp kazanç elde etmek isteyen kişiler olduklarını, tüm faaliyetlerinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından incelendiğini kaydetti.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.