Çingene Kızı Nihayet Ait Olduğu Yere Dönüyor

Çingene Kızı Nihayet Ait Olduğu Yere Dönüyor

Çingene Kızı Mozaiği Sonunda Ait Olduğu yere Dönüyor..!

Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yaptığı açıklamada beklenen müjdeyi verdi: "ABD'deki Çingene Kızı mozaiği 26 Kasım’da Türkiye'ye gelecek. ABD’de bulunan Zeugma Çingene Kızı mozaiği parçalarının Kasım sonunda Gaziantep'e,ait olduğu topraklara getirileceği bilgisini de burada sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum" dedi.

Diğer parçaları uzun yıllardır Ohio'da tutulan Zeugma Çingene Kızı mozaiği adlı eserin tamamı, sonunda Türkiye'ye verilecek. Gaziantep'in Nizip ilçesine yakın bir mesafede bulunan Zeugma Antik Kenti'nde büyük bir zeminin üzerine işlenmiş olan Çingene Kızı mozaiği, tarihçesi ile de dikkat çekici. Mozaik M.S. 2. Yüzyıla ait ve eser sahibi sanatçının kimliği belli değil. Mozaiğin Çingene Kızı yüzünü içeren kısmı 70-80 cm. genişliğinde. Zeugma’nın Mona Lisa’sı olarak anılıyor, bunun nedeni ise bakışlarındaki hüzün ve yapımında kullanılan teknikler.

Çingene Kızı mozaiği, Nizip'te Fırat Nehri kıyısında bulunan Zeugma Antik Kenti'nde 1998 yılındaki arkeoloji çalışmaları sırasında çıkarıldı. Fakat birçok kayıp parçası vardı. Çünkü yaklaşık 300 metrekarelik bir alan üzerine işlenmişti.

Çingene Kızı ismi verilmesinin nedeni ise, eseri yapan kişinin, eserdeki insan suretinin saçlarını örgülü ve renkli kurdelelerle resmetmiş olması. Bazılarına göre Büyük İskender, bazılarına göre ise Yer Tanrısı Gaia'dan esinlenilerek oluşturulmuş.

Bölgede kaçakçılar tarafından yapılan kazılarda gözden kaçırılan Çingene Kızı mozaiği aslında tek parça değil. Büyükçe bir odanın zeminini tamamen kaplayan bir eserin küçük bir parçası. Mozaiğin geri kalan parçaları ise kaçakçılar tarafından yıllar önce ABD'ye götürülerek satıldı. Ohio Üniversitesi'nde bulunduğu bilinen kayıp parçaların 4 yıllık yoğun çalışmalar sonucunda Türkiye'ye ait olduğu kanıtlanarak ait olduğu yere, Zeugma'ya dönmesi kararı alındı.

 

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.