Çorlu'da tren faciası: Çok sayıda yaralı ve ölü var

Çorlu'da tren faciası: Çok sayıda yaralı ve ölü var

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi yakınlarında Kapıkule-İstanbul seferini yapan yolcu treninin vagonu raydan çıkıp devrildi.

Kaza, akşam saatlerinde Çorlu ile Muratlı arasındaki Sarılar Mahallesi mevkiinde meydana geldi. Kapıkule-İstanbul seferini yapan yolcu treninin bir vagonu, henüz belirlenemeyen nedenle raydan çıktı. Devrilen vagonda yaralanan yolcuların bulunduğunun belirtilmesi üzerine bölgeye çevre ilçelerden ambulanslar ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

corlu1.jpg

İLK BELİRLEMELERE GÖRE 10 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde Sarılar köyü yakınlarında yolcu treni, vagonlarından bir kısmının raydan çıkması sonucu devrildi. Olay yerinde çok sayıda yaralı ve ölü olduğu belirtiliyor. Araç ile ulaşımın çok zor olduğu belirtilen bölgeye ambulans helikopter sevk edildi. Kaza sonucunda 10 kişi hayatını kaybetti, 75 kişi yaralandı. Yaralıları kurtarma operasyonuna ilk olarak bölgedeki tarlalarda çalışan tarım işçileri ve köylüler katıldı. Yaralılar, ulaşması çok zor olan çamur bölgeye traktör kasalarında giden işçi ve köylüler tarafından taşındı.

Uzunköprü ilçesinden İstanbul'a 15:45 seferini yapan trenin, henüz bilinmeyen bir nedenle bazı vagonlarının raydan çıkması sonucu, Çorlu istikametinde Sarılar köyü yakınlarında devrildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Tekirdağ'daki tren kazaasıyla ilgili olarak, "Tahliye için ilgili tüm birimler seferber edildi" dedi.

Bölgeye çok sayıda ambulans sevk edildi. Sağlık Bakanlığı müsteşarı tarafından yapılan açıklamaya göre Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde meydana gelen tren kazasında 10 kişinin hayatını kaybettiği, 73 kişinin de yaralandığı bildirildi. Ulaştırma Bakanlığı trende 360 kayıtlı yolcu bulunduğunu belirtti. Araçla ulaşımın güç olduğu kaza yerine ekiplerin sevki sürüyor.

YAYIN YASAĞI GELDİ

Çorlu'daki tren faciasıyla ilgili olarak Başbakanlık geçici yayın yasağı getirdi.

kaza1-011.jpg

TREN KAZASINDA DİKKAT ÇEKEN AYRINTI

Kazanın ardından Bakanlıklar ve Valilik sorumluluğu hava muhalefetine bağlasa da tren yolunun 1 Mayıs 2018 tarihine kadar bakım nedeniyle kapalı olduğu ortaya çıktı.

Uzun süre boyunca bakımda kalan tren yolu için vatandaşların şikayetinin artmasının ardından açıldığı öğrenildi. 

Vatandaşın aylardır beklediği tren seferleri 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda başlatıldı. İlk sefer saat 08.30’da Halkalı’dan hareket etti. Halkalı-Uzunköprü arası ulaşım 3.5 saat olarak planlanıyordu.

Daha yeni bakımı yapılan tren yolunda birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden olan kazanın sebebi ise uzman incelemelerinin sonucunda ortaya çıkacak.

KAZADA TAŞERONLAŞMA ETKİSİ Mİ VAR?

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolu’nda (TCDD) yıllarca görev yapan emekli mühendis, kazanın nedeni olara gösterilen fotoğrafı yorumladı. Tren yollarında toprak kaymalarının farklı bölgelerde sık sık yaşandığını belirten emekli mühendis, raylardaki kontrollerin düzenli olarak yapan görevlilerin olduğunu anlattı. Bu görevlilerin önceki yıllarda bu tür raylardaki bozulmaları bildirerek makinistleri uyardığını ve makinistlerin buna göre tedbir aldığını anlattı.

Bu kazada uyarının yapılıp yapılmadığının değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan emekli mühendis, Çorlu'daki bu güzergahın yıllardan beridir sorunlu olduğunun bilindiğini aktardı. Emekli mühendis, benzer toprak kaymaların daha önce kazasız atlatıldığını vurguladı. Önceden makinistleri uyarmak için, söz konusu bekçi ve görevlilerin "kestane fişeği" atıldığını aktaran emekli mühendis, kazanın, bunun yapılmadığını gösterdiğine dikkat çekti.

Öte yandan CNN Türk canlı yayınına katılan bir doktor, “Benim çocukluğumda bu tren yollarını kontrol eden görevliler olurdu, şimdi artık taşeronlaştı, kontrol edilip edilmediği bile belli değil” ifadeleriyle aynı noktaya dikkat çekti.

ERDOĞAN'DAN TAZİYE MESAJI

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uzunköprü-İstanbul seferini yapan yolcu treninin bazı vagonlarının raydan çıkması neticesinde yaşanan kaza hakkında bilgi aldı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, kaza haberinin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu ve de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ı telefonla aradı. Kaza hakkında bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elim hadisede hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara da acil şifalar dilediği belirtildi.

corlu3.jpg

VALİ CEYLAN: ÇOK SAYIDA YARALI VAR

Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan kazaya ilişkin açıklama yaptı. Vali Ceylan, "Çok sayıda yaralı var, arazi çamurlu, bölgeye araçlar giremiyor, paletli araçlar sevk ediyoruz" dedi.

Vali Ceylan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu an bölgeye ulaşmaya çalışıyorum. Emniyet Müdürümüz ve Jandarma Komutanımız olay yerinde. Şu anda yaralılarımızın büyük kısmı bölgeden; bölge çok zor bir bölge. Yürüyerek ancak gidilebiliyor. Yaralılarımız hem helikopterlerimiz olay yerinde. İnşallah yaralılarımızı en kısa sürede hastaneye ulaştırıp tedavilerini sağlayacağız. Yaralılarla ilgili net bir bilgi yok. İnşallah en kısa zamanda ulaşacağız. (Hayatını kaybedenlerin olduğu iddiası) Bize de öyle bilgiler geldi. Ama net bir bilgi ulaşmadığı için ölü sayısı hakkında bilgi veremeyeceğim."

Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan kazanın hava muhalefeti nedeniyle olduğunu söyledi.

corlu4.jpg

DRAY NE DEMEK: Trenin rayla temasının ortadan kalkmasına deniyor.

Ulaştırma Bakanlığı, "(Tren kazası) Aşırı yağışlar nedeniyle menfez ile ray arasındaki toprağın boşalması dolayısıyla meydana geldiği tespit edildi"ifadeleriyle kazanın nedenini açıkladı.

BAŞBAKANLIK’TAN AÇIKLAMA

Kaza ile ilgili Başbakanlık'tan da açıklama yapıldı. Açıklamada, "Edirne-Halkalı seferini yapan banliyö treninin Muratlı-Balabanlı bölgesine geldiğinde dray olması sonucu kaza meydana gelmiştir." denildi.

Kaza ile ilgili Başbakanlık'tan da açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Edirne-Halkalı seferini yapan banliyö treninin Muratlı-Balabanlı bölgesine geldiğinde dray olması sonucu kaza meydana gelmiştir. Yaralılar ve hayatını kaybeden vatandaşlarımız var. Yaralılarımıza acil şifalar, hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına ise baş sağlığı diliyorum. Sayın Başbakanımız, kazanın ardından bölgeye giden Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan ile telefonla görüşerek olay hakkında bilgi aldı. Gelişmeler an be an takip edilmektedir."

corlu2-001.jpg

NTV muhabiri Ahmet Ergen de kaza ile ilgili şu açıklamaları yaptı:

“Kriz masasının çalışmaları ilerledikçe bilgiler de netleşmeye başlıyor. Bazı fotoğraflara da ulaşıldı. Hava koşullarının oldukça kötü olduğu bir bölge burası. Şiddetli yağış meydana gelmiş durumda. Şiddetli yağmur nedeniyle toprak kayması yaşanıyor. Rayların bulunduğu hat üzerinde ve hatta ciddi tahribatlar yaratmış. Boşta kalan raylar trenin geçtiği sırada trenin devrilmesine neden oluyor. İlk ulaşılan bilgiler, toprak kaymasının ray hattı boyunca zedelenmeye yol açması. Bu toprak kayması nedeniyle tren o hattan geçerken devriliyor. Trenin 360 kayıtlı yolcusu vardı.”

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum