Devlet yardımları bağımlılık yapıyor

Devlet yardımları bağımlılık yapıyor

AK Parti, mart sonunda yapılan yerel seçimlerde daha önceki başarılarını tekrarlayarak çıktı. Uzmanlar, bu duruma rağmen Türk toplumunun yüzde 18'inin fakir olduğuna dikkat çekerek, AK Parti'nin hiç de azımsanmayacak bu kesimi kendisine bağladığı görüşünd

Sosyal politikaların toplumda bağımlılık yaptığına dikkat çeken uzmanlar, eşitliğe dayalı bir sistemin teşvik edilmesi gerektiğini savunuyor. Haftalık haber dergisi Aksiyon, son sayısında ‘Sosyal devlet, sosyal atalete dönüşür mü?’ başlıklı haber dosyasında AK Parti’nin sosyal politikalarını mercek altına aldı. Çalışmaya göre, AK Parti’nin seçim zaferinin en temel dayanağını etkili sosyal yardım politikaları oluşturuyor. Sosyal politikaların somut neticeleri üzerinden en temel üç eleştiri getiriliyor: İnsanları bağımlılığa ve atalete sevk ediyor. Ekonomiyi tüketim ekonomisinden üretim ekonomisine çeviremiyor. Yoksulluğu ortadan kaldırmak yerine yoksulluğa süreklilik kazandıran bir mekanizmaya dönüşüyor.

 

Türkiye’de AK Parti’nin sosyal politikalarını çok yakından takip eden sosyolog-yazar Ali Bulaç, AK Parti’nin sosyal politikalarını İslami olmadığı için eleştiriyor. Bulaç, uygulanan modelin eşitsizliği ortadan kaldırmadığı gibi zengini daha zengin yaparken fakirin ise durumunun değişmediğini vurguluyor. Bu uygulamanın hastalığı tedavi değil, açılmış bir yarayı pansumandan ibaret olduğunu ileri süren yazar, TOKİ’yi örnek vererek “Ev verilen yoksul vatandaşlar 15-20 yıl borçlandırılıyor. Böyle bir insan tabiî ki siyasi istikrarı satın alıyor ve sistemin kölesi hâline geliyor.” diyor.

“Seçim sonrası analizlere baktığımızda görüyoruz ki AK Parti’nin aldığı oy oranı gelir grubuyla yakın ilişkili.” diyen ekonomist Uğur Gürses’e göre gelir arttıkça AK Parti’ye oy verme oranı düşüyor. Bunun vatandaşın yolsuzlukları umursamadığı anlamına gelmediğini belirten Gürses şu açıklamada bulunuyor: “Seçmen rasyoneldir ve önce cebini düşünür. Araştırmalar da gösteriyor ki gelişmiş ülkelerde yolsuzluklara gösterilen tepki çok sert olurken az gelişmiş ülkelerde yumuşak oluyor. Birkaç yüz liralık ödemeler o kesimin hayatında çok ciddi bir yaraya merhem oluyor. Yani 50 lira paranın fakir insanların nezdindeki marjinal faydası inanılmaz fazla.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.