E-İmza Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

E-İmza Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

Teknoloji ilerledikçe birçok işlem internet üzerinden yapılmaya başlamıştır. E kısaltmasıyla sunulan internet üzerinden yapılan işlemler hayatı büyük oranda kolaylaştırmaktadır.

E-imza hayatı kolaylaştıran işlemlerden birisidir. İmza kişinin bir belgeye onay verdiğini göstermektedir ve herkesin kendisine ait bir e-imzası bulunmaktadır. 

Kurumlara gidip birebir imza atmak istemezseniz bu durumda kurumlar sizden e-imza isteyebilir. Ya da ısla imzanızı attığınız her yerde, yani sözleşmeler, taahhütler, ibralar, talimatlar, yazışmalar, formlar vs her şey için e-imza kullanabilir yan elektronik olarak imza atabilirsiniz. 

E-imza da normal imza gibi kişinin bir belgeye, bir sözleşmeye onay verdiğini gösteren durumlardan birisidir. E-imza hem devlet hem de idari, ticari tüm özel uygulamalarda olmak üzere birçok uygulamada kullanılabilmektedir.

Peki e-imza nerede kullanılır, nereden alınır? Tüm merak edilenleri Türkiye’nin önde gelen e-dönüşüm uzmanı EDM Bilişim’e sorduk. İşte e-imza hakkında en çok merak edilen sorular ve yanıtları:

E-İmza Nerede Kullanılır?

E-imza iş hayatının ve hatta şahısların alışveriş işlemlerinin tamamında kullanılabilir. Elektronik imza adında geçtiği gibi elektronik ortamlarda kullanılmaktadır ve sizin bir yere gitmenize gerek duymadan işlem yapmanıza olanak sağlamaktadır. E-imzanın yoğunlukla kullanıldığı örnek yerler aşağıdaki gibidir,

Devlet tarafından gerçekleştirilen KPSS gibi sınavlarda

* İnternet üzerinden gerçekleştirdiğiniz bankacılık işlemlerinde

* Elektronik ortamlarda hazırlanmış sözleşmelerde

* Sağlığa ve sosyal güvenliğe yönelik uygulamalarda

* Sigortacılıkla ilgili konularda işlem yapmanız gerektiğinde

* Bordro, Ücret Pusulası ve diğer personellerle işveren arasındaki yazışmalar ve gönderilerde 

* Tebliğ, İhtar, İbra gibi noterle yapılabilen tüm işlemlerde ve apostil onaylarında

* Sipariş, Onay, Senet, Cari Mutabakat, ödeme emri gibi tüm ticari işlemlerde 

* Yönetim kurulu Kararlar, Genel Kurul kararları ve Denetim gibi idari işlemlerde 

* Kısacası her türlü resmi yada hukuki sonuç doğurabilecek ek özel yazışma ve işlemde

Bir başka deyişle e-imza elektronik ortamda sizin kimliğinizi tanımlamanızı gerektirecek birçok işlemde kullanılmaktadır.

E-İmza Nereden Alınır?

E-imza almak istediğiniz takdirde size bu imzayı sağlayacak bir sertifika hizmet sağlayıcısını bulmalısınız. EDM bilişim elektronik imza edinmek isteyen kişilere hizmet sağlayan bir firmadır. Zahmetsiz bir şekilde e-imza sağlayan firmayla iletişim kurarak siz de e-imza edinebilirsiniz.

E-İmza Nasıl Kullanılır?

Elektronik imzayı kullanmak zor değildir, sadece birkaç işlem gerektirmektedir. Elektronik imzayı kullanmak için öncelikle bir uygulama indirmeniz gerekir. Bu uygulamayı hizmet aldığınız adresten bulabilirsiniz, EDM bilişim aracılığıyla hizmet aldıysanız bu adresten gerekli uygulamayı indirebilirsiniz. Uygulamayı indirdikten sonra çalıştırıp karşınıza çıkan dil bilgisi gibi bilgileri seçerek kurulumu tamamlayabilirsiniz. Kurulumunuzu tamamladıktan sonra elektronik sertifikanız kullanılabilir hale gelmiş olacaktır.

E-İmza Almak için Şartlar Nelerdir?

Elektronik imza almak istediğiniz takdirde, Elektronik ortamda kullanacağınız imzalar sizin için kimlik tespiti içereceğinden dolayı bu imzanın sahibinin kendiniz olduğunu kanıtlayacak bazı belgelere sahip olmanız gerekecektir. 

Eğer bireysel bir başvuruda bulunacaksanız bunun için Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranızın bulunduğu kimlik fotokopisi veya sürücü belgenizin fotokopisi gerekmektedir. Bu belgenin dışında NES başvuru formuyla NES taahhütnamesi imzalanmaktadır. NES, nitelikli elektronik sertifikayı ifade etmektedir.

Kurumsal olarak başvuru yaparak elektronik imza almak istediğiniz takdirde yine bireysel başvurudaki gibi kimlik fotokopisi veya sürücü belgesi gerekmektedir. 

Bireysel başvurunun gerektirdiği belgeler dışında imza sirküleriyle birlikte Ticaret Odası Faaliyet Belgesi'ne ihtiyacınız vardır. Bu belge son 6 ay içinde alınmış olmalıdır ve sirküler ile faaliyet belgesi, belgenin aslı olmalıdır. Belgenin fotokopi olmadığına dikkat edilmelidir.

E-İmza Islak İmzayla Aynı mı Değerlendirilir?

Elektronik imzaların kanunda yeri bulunmaktadır. Elektronik imza için çıkarılan 5070 sayılı kanunca elektronik imza ıslak imzaya denk bulunmaktadır. Bu yüzden elektronik imzayla imzaladığınız belgelere ıslak imza atmış sayılırsınız.

E-İmza Alırken Aranacak Özellikler Nelerdir?

E-İmza alınırken dikkat edilecek en önemli özellik java bağımsız çalışan bir altyapıya sahip olmasıdır. İmza cihazlarının CE sertifikalı olması, Ulusal Tebligat Sistemiyle tam entegre çalışması ve Microsoft dokümanları yanı sıra EYP formatlı dokümanları başka bir uygulamaya gerek kalmadan imzalayabilmesidir. EDM Bilişim bu özelliklerin tamamını sağlayabilen yegane tercih olduklarını ve müşterilerine e-imaları yerinde ve 15 dakika içinde üretip sunabilen 300 kişilik geni bir hizmet ağıyla lider konumda hizmet verdiklerini belirtmektedir.

 

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.