Elektronik sigara kullananlara uzmanlardan önemli uyarı!

Elektronik sigara kullananlara uzmanlardan önemli uyarı!

Elektronik sigaranın en az normal sigara kadar zararlı olduğunu söyleyen Psikolog Ahmet Yılmaz, önemli uyarılarda bulundu. Ayrıntılar haberimizde;

Sigaranın zararları ile ilgili bilgilendirme ve farkındalık çalışmalarının arttığı bu dönemde, internet ve sosyal medya üzerinden satılan elektronik sigaranın zararlarını anlatan Psikolog Ahmet Yılmaz, önemli açıklamalarda bulundu.

Sigara bağımlılığının tıpkı diğer bağımlılıklar gibi tedavi edilebilir olduğunu söyleyen Ahmet Yılmaz, tedavi için birçok farklı teknik kullanıldığını söyledi.

sigara-292-siyaset-cafe.jpg

Yılmaz, “Bunların başında yapılandırılmış psikoterapiler kullanıyoruz. Sigara içmeye yönelik duygu ve düşünceler ile nüksü önlemeye yönelik durumları terapide ele alınarak kişide davranış değişikliğine gidiyoruz. Motivasyonel görüşme bu terapilerde en önemli teknik olarak öne çıkıyor. Ayrıca gerek duyulduğunda ilaç tedavisi, dTMU gibi ek tedaviler de kullanılabiliyor” diye konuştu.

sigara-2929202-siyaset-cafe.jpg

“AYNI RAHATSIZLIKLARA NEDEN OLUYOR”

Elektronik sigaranın da en az normal sigara kadar zararlı olduğunu söyleyen Yılmaz, “Toplumda son yıllarda giderek artan elektronik sigara zararsız gibi görünse de aslında içerisinde bulunan likit de insan sağlığı için neredeyse aynı derece zararlı diyebiliriz. Yapılan araştırmalarda elektronik sigaranın da normal sigara gibi aynı rahatsızlıklara neden olduğu tespit edilmiştir.”

elektronik_sigara_ve_normal_sigara_karsilastirmasi-siyaset-cafe.jpg

“ELEKTRONİK SİGARA ÇÖZÜM DEĞİL”

“Sigarayı bırakmanın yolu elektronik sigara kullanmak değildir. Sigarayı azaltarak bırakmak da etkili bir yöntem değildir. Tamamen bırakmak gerekiyor. Zorlanan kişiler için tedavi merkezlerine başvurup bırakmalarını öneriyorum” dedi.

sigara-bagimliligi-20202-siyaset-cafe.jpg

“SİGARA BAĞIMLILIĞI İRADE MESELESİ DEĞİL, BİR BEYİN HASTALIĞIDIR”

Sigarayı bırakmayı denediği halde tekrar başlayan kişilere bir uzmandan yardım almaları konusunda tavsiyede bulunan Psikolog Ahmet Yılmaz, “Sigara bağımlılığı bir irade meselesi olmaktan çıkıp bir beyin hastalığı haline gelmiştir. Kişi sigara içmek istemese bile beyin ödüllendirme sistemi nikotini almak ister. Çünkü sigara içen kişilerde sigara dumanında bulunan nikotin hızla, saniyeler içinde beyine ulaşır, beyinde bazı hormonların salınımına yol açar. Bu hormonların bir kısmı insanda haz ve mutluluk duyusu yaratan hormonlardır. İnsanların bu haz duyusunu arar hale gelmesi ile nikotine, dolayısı ile sigaraya bağımlılık meydana gelmiş olur. Sigara içenlerde iki türde bağımlılık söz konusudur. Bunlardan bir tanesi nikotin bağımlılığıdır, diğeri ise sigara içilmesi ile ilgili bazı davranışsal özellikler ve alışkanlıklardır. Bu nedenle sigara bağımlılığı için psikoterapiler ve ek tedaviler çok önemlidir” şeklinde konuştu.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.