En son “Allah’ım bize yardım et” demişler...

En son “Allah’ım bize yardım et” demişler...

11 Mart'ta İran'da yaşanan ve 11 kadının yaşamını kaybettiği Türk jeti kazasında yeni gelişmeler yaşandı. Ses kayıtlarına göre kabinde bulunan pilot Beril Gebeş uçaktaki sorunu düzeltmeye çalışırken “Allah’ım bize yardım et” çığlıkları yükseldi.

İran’da, 11 kadının hayatını kaybetmesine neden olan Türk jeti kazasının, kokpit ses kayıtları ortaya çıktı. CVR diye adlandırılan kokpit ses kayıtlarına göre, pilotlar hız göstergelerinde farklılık olduğunu tespit etmişler ve jetin hızını arttırmaya çalışmışlar. Hızın artmamasından kaynaklı uçağın havada tutunamadığı ve düştüğü belirlendi. Cenazesi hala bulunamayan pilot Beril Gebeş'in uçağı havada tutabilmek için büyük bir mücadele verdiği ancak bu mücadeleden sonuç alamadığı anlaşıldı. Uçağın kabininden ise en son "Allah'ım bize yardım et" çığlıkları yükseldi. İşte detaylar;


SESİ TİTRİYORDU

ddfg.jpg
TC-TRB tescilli Challenger 604 tipi jet, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Sharjah Uluslararası Havalimanı'ndan kalkış yaptıktan sonra  Sharjah'taki hava trafik kontrol ünitesindekilerle pilotlar arasında bir konuşma yaşandı. Hava kontrol ünitesi pilotlara tırmanma hızlarının neden düşük olduğunu sordu. Bunun ardından pilotlar, tırmanma hızlarını arttırdı ve yükselmeye devam etti. İran hava sahasına giren pilotlar, 34 bin fit (10 bin 363 metre) yükseklikte önce 36 bin fit (10 bin 972 metre) yüksekliğe kadar tırmandı. Bir süre 36 bin fitte uçan pilotlar, daha sonra 38 bin fit (11 bin 582 metre) yüksekliğe yükselmek için Tahran Kule'den tekrar izin istedi. Verilen izinin ardından çok geçmeden uçak 37 bin 200 fit yüksekliğe ulaştığında pilotlar titreyen bir ses tonuyla ''arıza nedeniyle tekrar 34 bin fite alçalma'' talep ettiler. 

HIZ GÖSTERGESİ SORUNLUYDU
Yolculuk esnasında uçağın kontrolü kaptan pilot Gebeş'teydi. Tırmanma sırasında kokpitte Gebeş'in bulunduğu taraftaki hız göstergesi yükselmeye başlamıştı. Diğer tarafta oturan ikinci pilot Melike Kuvvet'in hız göstergesi ise normalde seyrediyordu. Sorun olmaması için tırmanış esnasında süratin sabit olması veya düşmesi gerekiyordu. Hızın farklılık gösterdiğini farkeden pilotlar durumu anlamaya çalışıyordu. Uçağın süratinin artmasını önlemek isteyen Gebeş, lövyeyi çekerek tırmanma kumandası verdi. Ancak uçağın gerçek sürati düşüyordu. Bu nedenle havada tutunamayan uçak hızla irtifa kaybederek düşmüştü.

YOLCU UÇAĞININ ARKASINDAYKEN DÜŞMÜŞLER
Jetin İran hava sahasında seyir halinde olduğu esnada, aynı bölgede bir yolcu uçağının da olduğu ortaya çıktı. Jet, o yolcu uçağının arkadasındayken düştü. Jetin kule ile yaptığı konuşmaları duyan yolcu uçağının pilotu ise olayı, ''Biz 34 bin fit tırmanmak için izin aldığımızda TC-TRB bizim 18.5 kilometre önümüzde, bizden 2 bin fit yükseklikte ve sağ tarafımızdaydı. Tahran Kule, TC-TRB'ye hızını sordu ve muhafaza etmesini istedi. Ancak biz onların söylediği hızdan daha düşük olmamıza rağmen onları yakaladık, geçtik. Muhtemelen hızlarını muhafaza edemediler. Biz 34 bin fitten 36 bin fite tırmanırken TC-TRB' nin pilotu heyecanlı ve paniğe kapılmış bir ses tonu ile arıza nedeni ile 34 bin fite inmeyi talep etti. Bu sırada uçağın irtifası hızla 30 bin fite düştü. Tahran Kule'nin durumun normal olup olmadığı sorusunu pilot cevapladı. Ne dediğini anlamadık. Bu telsiz çağrısına cevap vermek gibi değil, tamamen çığlık gibi bir şeydi. Bu uçağın son iletişimi oldu. Seyir sırasında hava durumu çok iyiydi.'' sözleriyle aktardı.

siyasetcafe.com 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum