Erbil saldırısını kim yaptı? İşte perde arkası

Erbil saldırısını kim yaptı? İşte perde arkası

Dün Kuzey Irak'ta bir restorana düzenlenen ve 2 kişinin hayatını kaybettiği saldırı ile ilgili yeni bilgilere ulaşıldı.

Erbil’de dün öğle saatlerinde Empire City’deki Huqqabaz isimli restoranda Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğu çalışanlarına yönelik hain bir saldırı düzenlendi. Planlı olduğu anlaşılan saldırıda, Türk diplomat Osman Köse şehit oldu. Olay sırasında restoranda bulunan Iraklı vatandaşlar Neriman Osman ve Beşdar Ramazan da hayatını kaybetti. Restoranda üç saldırgan olduğu belirlenirken, dışarıda bekleyen iki kişi de saldırganların kaçmasına yardımcı oldu.

 

PKK'NIN PLANLI EYLEMİ

 

Bölge kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Pençe-2 Operasyonu'yla birlikte PKK'nın üst düzey yöneticileri etkisiz hale getirildi. Misilleme için hazırlıklar yapan PKK'lılar, MİT mensubu olduğunu düşündükleri bir konsolosluk çalışanını izlemeye aldı. Erbil'in gözde semtlerinden olan ve huzurlu ve emniyetli ortamıyla tanınan Empire City bölgesinin yabancı diplomatlar tarafından sık kullanıldığını bilen teröristler, hain saldırıları için bölgede keşif çalışmaları yaptı. Profesyonel olduğu ve istihbarat örgütleri tarafından eğitildiği değerlendirilen katiller, Türk diplomatların bölgeye gelmesiyle birlikte harekete geçti.

Rûdaw muhabiri Senger Abdurrahman, o anları şöyle anlattı:

 

'OTOMOBİL PLAKASI SAHTE'

 

“Saat 11:30’da üç kişi Toyota Yaris model bir araba ile Türk diplomatların bulunduğu restoranın karşısına gelerek bekliyorlar. Bölgede biraz dolaşmaya başlıyorlar. Daha sonra bölgeden ayrılarak yarım saat sonra geri gelerek restoranın içine geçiyorlar. Bir tanesi Türk diplomatın bitişiğindeki masada, diğer iki kişi ise karşı tarafta oturuyor. Rahat bir şekilde hareket eden saldırganlar herkes gibi su, çay ve kahve siparişi veriyorlar. Çevreyi çok dikkatli bir şekilde gözlemleyen saldırganlar, ortamın sakinliğinden emin olmak istiyorlar.

 

Bir müddet sonra Türk diplomat restorandan ayrılmak üzere ayağa kalkıyor. Türk diplomat hesabı ödemek üzere kasaya doğru gittiğinde saldırganlardan birisi ayağa kalkarak susturucu tabanca ile Türk diplomatın başına bir el ateş ediyor. Türk diplomat, başına kurşun isabet etmesi ile olay yerinde hayatını kaybediyor. Saldırı ile birlikte restorandakilerin hepsi yere uzanıyor. O sırada hayatını kaybeden iki vatandaş ise ayağa kalkmak istiyor. Ancak görüntülerden iki kişinin saldırganlara müdahale etmek mi istediği ya da dışarıya kaçmak mı istedikleri anlaşılmıyor. İki kişinin ayağa kalkmasıyla birlikte saldırganın arkadaşı ve onu koruma amaçlı orada bulunan diğer saldırgan da susturucu tabanca ile diğer iki kişiye bir kaç el ateş ediyor.

 

Bu sırada yere uzanan Türk diplomatın yanındaki arkadaşı silahını çekerek saldırganlara ateş etmeye başlıyor. Saldırganlardan biri kapıya yakın bir yerde yaralanıyor. Yaralanan saldırgan sendeleyerek dışarı çıkıyor. Saldırganlar dışarda onları bekleyen iki kişi ile buluşarak olay yerini çok çabuk bir şekilde terkediyorlar.

Restoranda bulunanlar olayın normal adli bir vaka olduğunu zannediyor. Ancak asayiş güçlerinin olay yerine gelerek hayatını kaybeden kişinin kimliğini kontrol etmesiyle öldürülen kişinin Türk diplomat olduğu anlaşılıyor. Kamera görüntülerinde saldırganlar net bir şekilde teşhis edilebiliyor. Ancak yapılan incelemelerde otomobil plakasının sahte olduğu anlaşılıyor."

 

PKK SALDIRIYI NEDEN ÜSTLENMEDİ

 

PKK yöneticilerinden Diyar Deniz, Westga News isimli siteye saldırıyla ilgili açıklama yaptı. Diyar Deniz, Erbil’deki olayla bir ilgilerinin olmadığını ileri sürdü.

Fakat bölge kaynakları, PKK'nın Kuzey Irak'ta zor durumda olduğunu, halkın ve yönetimin tepkisini çekmek istemediği için saldırıyı üstlenemediğini belirtiyor.

PKK’nın Irak'ın kuzeyinde eylem yapmak üzere oluşturduğu 'Güney Kürdistan Öz Savunma Güçleri' isimli silahlı gruba çok sayıda tepki geldiği biliniyor.

Sincar'dan çıkmaları için de çeşitli girişimler başlatılmış durumda.

Bölgede tutunabilmek adına saldırıyı üstlenemeyen PKK'nın, saldırı için yabancı istihbarat örgütlerinden yardım aldığı, Türk diplomatın MİT görevlisi olduğu yönünde bilgiye ulaştığı ve doğrudan Osman Köse'yi hedef aldığı değerlendiriliyor.


 

Siyasetcafe.com

 

Kaynak:Aydınlık

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum