Erdoğan ile fotoğraf başlarına dert oldu! Milli Takımdan atılacaklar

Erdoğan ile fotoğraf başlarına dert oldu! Milli Takımdan atılacaklar

İngiltere Premier Lig’de futbol hayatına devam eden yıldız futbolcuların Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile çektirdikleri fotoğraflar başlarına dert oldu. İşte haberin ayrıntıları;

Almanya Futbol Federasyonu’nun ardından Erdoğan ile fotoğraf çektiren yıldız futbolculara Merkel’de tepki gösterdi.

Almanya Milli Takımında forma giyen Türk asıllı futbolculara tepkiler devam ediyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada, Özil ve Gündoğan’ın Erdoğan ile buluşmasını eleştirdi.

Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Berlin’deki olağan basın toplantısında yaptığı açıklamada, “rol model milli takım oyuncularının” Erdoğan ile buluşmasının “soru işaretleri yaratan ve yanlış anlamaya davet çıkaracak” bir durum olduğunu belirtti.

ALMAN FUTBOL FEDERASYONU’NDA DA GÜNDEME GELECEK

DW Türkçe’de yer alan habere göre; İlkay Gündoğan ve Mesut Özil’in konuya ilişkin açıklama yapmalarını da memnuniyetle karşıladıklarını belirten Seibert, Alman Futbol Federasyonu (DFB) içinde de konunun gündeme geleceğinden emin olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Özil ve Gündoğan ile Londra'da buluşmasında çekilen fotoğrafların AKP’nin sosyal medya hesaplarında yayınlanması Almanya’da tepkiyle karşılanmış ve Erdoğan’a seçim desteği olarak değerlendirilmişti. Hükümet Sözcüsü Seibert, "Merkel de bunu gizli bir seçim desteği olarak mı değerlendiriyor?” şeklindeki soruyu ise yanıtsız bıraktı.

“SEÇİM KAMPANYASI İÇİN İSTİSMAR EDİLMESİ İYİ DEĞİL”

DFB Başkanı Grindel Twitter üzerinden yayımladığı mesajda, "futbol ve DFB’nin, Sayın Erdoğan tarafından yeterince dikkate alınmayan değerleri savunduğunu” belirtmiş ve "Bu nedenle milli futbolcularımızın (Erdoğan'ın) seçim kampanyası için istismar edilmesi iyi değil” ifadesini kullanmıştı.

“BİRAZ ANLAYIŞ GÖSTERİLMELİ”

Alman basınını gündeminde de bu olay var. Süddeutsche Zeitung, patlak veren tartışmaları şöyle yorumladı:

"Milli takım her maçında ‘Almanya' olarak takdim edilir. Yeşil sahada top koşturan herhangi bir takım değil ‘Almanya'dır. Aday kadroda milli kimliğini anne ve babasının Alman olmasından almayan dokuz futbolcu bulunuyor. Alman olmak artık köklerini inkâr etmeyi zorunlu kılmıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile fotoğraf çektirilmesi tartışma konusu yapılabilir. Ama turnuvadan sonra. Milli takım teknik direktörü Jogi Löw ‘Alman milli takımı formasını giyen, Almanya'yı ve Almanya'nın değerlerini temsil eder' diyerek tartışmayı çok güzel bir şekilde erteletti. Gönlünde iki aslana birden yer veren göçmen asıllıların uçları bir araya getirmekte zorlanmalarına biraz anlayış gösterilmeli. 2018'in futbol Almanya’sında bunu yapabilmek zor olmasa gerekir.”

“ÖZİL, MİLLİ FORMAYLA ALMAN MİLLİ MARŞINI OKUMAYI BUGÜNE KADAR BAŞARAMADI”

Frankfurter Allgemeine Zeitung ise Erdoğan ile buluşan Türk kökenli milli futbolcuların Almanlığı özümseyemedikleri yorumunu yapıyor:

"Alman milli takımı Dünya Şampiyonası'na Özil'siz kadroyla gider mi? Teknik direktör Joachim Löw iğne deliği büyüklüğündeki kaleden geçer ama Özil'den vazgeçmez. Löw, Mesut Özil ve İlkay Gündoğan'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile resim çektirmesine nasıl tepki göstereceği sorusuna, ‘Türk asıllı iki oyuncusunu kadrodan çıkarmayı bir saniye bile aklından geçirmediği' yanıtını verdi. Bu iki futbolcu gibi kendini Türkiye'ye bağlı hisseden herkes Erdoğan'ın ne yaptığını ve ne istediğini iyi bilmeli. Gündoğan ‘cumhurbaşkanlığı makamına saygılarından dolayı Özil ile birlikte bir nezaket jestinde bulunduklarını' söyledi. Ama Özil, milli formayla Alman milli marşını nezaketen bile olsa okumayı bugüne kadar başaramadı.”

“ERDOĞAN’IN OYUNUNA GELDİ”

Alman devletinin resmi yayın organı Deutsche Welle editörü Oliver Pieper konuyla ilgili bir yorum yazısı kaleme aldı.

Pieper, futbolcuların kendi kalelerine gol attığı görüşünde. DW editörü Pieper yazısında “Recep Tayyip Erdoğan'ın yanında poz veren Alman Milli Takımı oyuncuları Özil ve Gündoğan'ın fotoğraflarını Deniz Yücel gördüğünde aklından neler geçti acaba?” diye sordu.

Pieper yazısını şöyle sürdürdü:

“Büyük bir ihtimalle, ‘terör propagandası’ suçlamasıyla Erdoğan'ın Türkiye’sinde cezaevinde geçirdiği bir yılı hatırlamıştır. İnsan hakları aktivisti Peter Steudtner de Gündoğan'ın Erdoğan'a ‘Sayın Cumhurbaşkanım'a saygılarımla’ ifadeleriyle imzaladığı Manchester City formasını gördüğünde Türkiye'de ‘silahlı terör örgütünü desteklemek’ suçlamasıyla cezaevinde geçirdiği günleri aklına getirmiştir.

Almanya'nın Gelsenkirchen şehrinde doğup büyüyen Mesut Özil ve İlkay Gündoğan bilinçli bir şekilde ya da belki de sadece saflıklarından dolayı Erdoğan'ın oyununa geldi. Gündoğan daha sonra nezaketen böyle bir harekette bulunduğunu söylese de yine de ofsayta düştü.”

“ERDOĞAN ŞİMDİ RAHATÇA ARKASINA YASLANABİLİR”

“AKP elbette Premier Lig'de oynayan bu Türk futbolcuların fotoğraflarını sosyal medya hesaplarından paylaşmakta gecikmedi. Fotoğraflar, Haziran ayına alınan seçimler öncesinde resmen Erdoğan'a atılmış güzel bir pas oldu” diyen Pieper şu satırları kaydetti:

“Ancak fotoğraflar aynı zamanda orta saha oyuncusu Mesut Özil'i eleştirenlere de güzel bir pas. Özil'i başından beri eleştirenler, Alman formasıyla çıktığı 89 maçın hiçbirinde Alman Milli Marşı'nı söylemeyen Özil'in Alman Milli Takımı'ndan men edilmesi taleplerini daha yüksek sesle dile getirmeye başladı. Şimdi sadece Özil'in değil, Gündoğan'ın da men edilmesini istiyorlar.

Londra'da çekilen fotoğraflar Almanya'da uyum tartışmalarını da yeniden gündeme getirdi, çifte vatandaşlık tartışması tekrar alevlendi. Sadece bir hatırlatma: Özil sadece Alman vatandaşı ama Gündoğan her iki ülkenin de vatandaşlığına sahip.

Taktik geliştirmekte tam bir kurt olan Erdoğan şimdi rahatça arkasına yaslanabilir. Hazırladığı propaganda oyunu işe yaradı. Özil ve Gündoğan'ın seçim kampanyasına yardımı sayesinde artık Alman Futbol Federasyonu'nun tepkilerini oturup izleyebilir. Sonuçta tüm bu tartışmalardan kârlı çıkan tek kişi kendisi.”

“BU YETERLİ OLMAYACAK”

DW editörü Pieper yazısını şöyle sürdürdü:

“Eğer Alman Milli Takımı, Dünya Kupası arifesinde Özil'i takımdan çıkarırsa bu Erdoğan için güzel bir seçim kampanyası hediyesi olur. Bu durumda Almanya'ya gelip kampanya yapmasına da gerek kalmaz.

Alman Futbol Federasyonu (DFB) Başkanı Reinhard Grindel yıllardır uyum çalışmaları, hoşgörü ve karşılıklı saygı konusunda yaptığı çalışmalarla adını duyurmuş biri. Ama o bile futbolcuların tavrını sert bir dille eleştirdi.

Ama bu yeterli olmayacak. Eğer DFB eleştirileri konusunda samimiyse bu iki futbolcuya koyu sarı bir kart gösterir. Onların Milli Takım'dan çıkarmak abartılı bir tepki olur belki ama futbolcuları en azından federasyonun değerlerine sahip çıkmaları konusunda uyarabilirler.

Mesut Özil ve İlkay Gündoğan, Dünya Kupası öncesinde Deniz Yücel'i kamplarına çağırıp ona da bir forma hediye edebilirler mesela. Ama bu defa formanın üzerinde ‘Basın özgürlüğü için’ yazdırsalar daha iyi olur."

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.