Eski sevgililer siber zorba çıktı

Eski sevgililer siber zorba çıktı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) siber zorbalıkla mücadele için farkındalık kampanyasını 13 aralıkta başlatacak.

Kampanya kapsamında yapılan çalışmada en fazla siber zorbanın İstanbul’dan çıktığı tespit edilirken bunların büyük bölümünün de eski sevgililer olduğu belirlendi. Türkiye’den her beş kişiden biri siber zorbalığa maruz kalırken, BTK Başkanı Fatih Sayan, gençleri bu konularda bilinçlendireceklerini söyledi.

BTK Başkanı Sayan, Samsung Electronics Türkiye iş birliğiyle hazırlanan "Siber Zorba Olma!" kampanyasının tanıtım toplantısında, konuştu. Türkiye’de özellikle 2010 ve sonrası siber zorbalıkla ilgili yapılan çalışmalara göre, internet kullanıcılarının yüzde 20’sinin siber zorbalığa maruz kaldığını tespit ettiklerini söyleyen Sayan, “Siber zorbalıkla mücadelede özellikle eğitimcilere, ailelere, gençlere, STK’lara, özel sektöre, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına çok önemli görev ve sorumluluk düşüyor. 2010 yılından beri Türkiye’nin birçok ilinde öğrencilere, ebeveynlere, eğiticilere, adli ve mülki idari amirlere internetin bilinçli, güvenli ve etkin kullanımı konusunda verdiğimiz ve hala da vermekte olduğumuz eğitim ve seminerlerde en önemli başlıklarımızdan birisi de siber zorbalık ve mücadeledir” dedi.

EN FAZLA ZORBA İSTANBUL’DA

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü ve Bilişim Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emel Baştürk Akca ise TÜBİTAK desteğiyle yürütülen araştırma projesinin sonuçlarından bahsetti.

Proje kapsamında 7 ilde 7. ve 8. sınıfa devam eden bin 400 öğrenciye anket yapıldığını bildiren Akca, “Siber zorbalık mağdur ve faili olma durumunun her ikisinde de ilk sırada yer alan İstanbul’da siber mağdur/kurban oranı yüzde 20’ye yaklaşırken, siber zorba olma oranı ise yüzde 15’i geçmektedir” dedi. Akca, en fazla siber zorbanın eski sevgililerden meydana geldiğine de dikkat çekti.

SİBER ZORBA KİMDİR

İnternet ortamında birey veya grupların, kasıtlı biçimde gerçekleştirdiği aşağılama, iftira, dedikodu, taciz, tehdit, utandırma ve dışlama gibi rahatsızlık verici eylemlere siber zorbalık deniliyor.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.