EYT’nin mimarı CHP'li Okuyan: Popülizm yapmayalım

EYT’nin mimarı CHP'li Okuyan: Popülizm yapmayalım

Son olarak CHP'ye katılan dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak yasayı çıkartan Yaşar Okuyan, “Dünyanın hiçbir yerinde 43 yaşında emeklilik yok. Popülizm yapmak yerine işin gerçeğini ortaya koymak, tedbir almak lazımdı” dedi.  

Son olarak CHP'ye katılan Anasol-M Hükümeti’nde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak yasayı çıkartan Yaşar Okuyan, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili ilk defa konuştu. 

31 Mart yerel seçimleri öncesi CHP’ye üye olan eski ANAP’lı Bakan Yaşar Okuyan, “Dünyanın hiçbir yerinde 43 yaşında emeklilik yok. O hükümet bu hükümet meselesi değil. Popülizm yapmak yerine işin gerçeğini ortaya koymak, tedbir almak lazımdı. İşin gerçeği bu” açıklamasında bulundu.

"EYT DEDİĞİMİZ OLAY BİR ÇOK YÖNDEN İNCELENMELİDİR"

Yeniakit'ten Hakan Öztürk'ün haberine göre;  “EYT dediğimiz olay bir çok yönden incelenmelidir. Çünkü bir tek gözle baktığınız zaman herkes kendi baktığı noktadan haklı görür” diyen Okuyan şu şekilde konuştu; “Devletin gözüyle, devletin bekası, devletin geleceğini düşündüğünüz vakit geçmişte rahmetli Demirel dönemlerinde yapılan SSK’daki erken emeklilik sonucu, buna paralel olarak Bağ-kur, emekli sandığı aynı şekilde çok ciddi açık vermeye başladı. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında, 43 yaşında emekli olma diye bir durum yok. Böyle bir mantığın geçerli olması da mümkün değildir.” 

EYT'LİLERİN İDDİASI DÜNYADA HİÇ BİR HUKUK SİSTEMİNDE YOK

EYT’lilerin ‘Ben o zaman devletle sözleşme yaptım…’ şeklindeki iddialarının dünyanın hiçbir ülkesindeki hukuk sisteminde geçerliliği olmadığını savunan yeni CHP'li Yaşar Okuyan şöyle devam etti: “EYT’li arkadaşların, ‘Ben o zaman devletle sözleşme yaptım, işe girdiğimde 38 yaşında, 43 yaşında emekli olacaktım, daha sonra bunu uzatamazsınız, o gün ne şartlarda ise ben o şartlarda devam ederim’ şeklindeki iddialarının dünyanın hiçbir ülkesinin yasalarında ve hukuk sisteminde geçerliliği yoktur.”

"ŞAHSIMA YAPILAN İTHAMLAR DOĞRU DEĞİLDİR"

“EYT lilerin sorununa ilişkin nasıl bir çözüm öneriniz var?” şeklindeki bir soruya cevap veren Yaşar Okuyan şöyle devam etti; “Sistemin bütünü birlikte değerlendirilmeli. Yani sadece SSK’daki yaş meselesini değil, buna paralel olarak işsizlik sigortasının getirilmesi, iş güvenliği yasasının çıkarılması, bütün sosyal güvenlik kurumlarının tek bir çatı altında toplanması gibi. Nitekim işsizlik sigortası, iş güvenliği yasası bizim dönemimizde çıkarılmıştır. Bunları görmeyip sadece yaşla ilgili şahsıma iletilen ithamlar doğru değildir. Şuan bu süreç içerisinde sağlıkla ilgili yeni bir düzenleme yapılabilir. Ki bunu o dönem için de teklif etmiştim. Mesela size verilen 5 sene fakat bu 5 sene içerisinde çalışamıyorsa ödenilen prim için yarısı kadar bir indirimle sağlık hizmetlerinden yararlanmanın önü açılabilir. Bana göre şu an yapılabilecek ara formül yarısı kadar indirimle bir kolaylık sağlamaktır. Tüm primin ödenmesi değil elbette."

YAŞAR OKUYAN ŞİMDİ CHP'Lİ OLDU

CHP, 31 Mart yerel seçimlere sayılı günler kala 'yılın dev transferi' adı altında MHP'de siyasete başlayan ve ardından ANAP'da bakanlık yapan ve Doğu Perinçek'in İşçi Partisi'nden (Vatan Partisi) ayrılarak Yaşar Okuyan'ı transfer etmişti. 

OKUYAN BAKAN İKEN KILIÇDAROĞLU SSK GENEL MÜDÜRÜ'YDÜ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da partisinin grup toplantısı öncesi EYT'lilerin mimarı olarak bilinen Yaşar Okuyan'a parti rozetini takarak, Okuyan'ın CHP'ye katılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etmişti. Öte yandan Yaşar Okuyan'ın bakan olduğu dönemlerde Kemal Kılıçdaroğlu ise sürekli zarar eden SSK Genel Müdürü görevindeydi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.