Merve ALKAN

Merve ALKAN

EYVAH! KORONAVİRÜS

EYVAH! KORONAVİRÜS

Korona virüsü tüm dünyayı sarmış iken ülkemize gelmiş olmasıyla birlikte panik atak akabinde panik bozukluk ve anksiyete sorunu gün yüzüne çıkarmıştır. Bir önceki yazımda bu terimlerin anlamlarına değinmiştim. Fakat şu noktada değinmek istediğim bazı hususlar var. Öncelikle halkımızın bu kadar panik içerisinde, dehşet verici halde görmek bir noktada virüs gelene kadar insanın kendine tüm bu olumsuzlukları çekerek sanki stres kaynağı yokmuş gibi bir de üzerine bu stresörü yüklemesi bu kadar olur mu dedirtti açıkçası.


 Market reyonlarında bir pirinç tanesi bulunamayacak kadar kıtlıkla mücadele veriyoruz sanki düşüncesini uyandırdı. İki haftalık bir süre içerinde 3 4 paket alınabilecek ürünler evet olmalı ama 20 paket alana şahit oluna şaşırdım açıkçası. Sevgili okurlarım, anksiyete optimal düzeyde faydalı olacağını daha öncesinde yazılarımda belirtmiştim. Fakat fazla düzeyde olması birçok tetikleyici beraberinde getiriyor. Belirsizliğe tahammülsüzlük. Evet, korku duyuyoruz bu çok doğal bir duygu ve bu noktada ne olacağını bilmediğimiz için acaba sorusu kafamızda devamlı dönüp duruyor. 


İşte bu belirsizlik bizi korkutan nokta oluyor. Peki, neler yapılabileceğini tüm gün televizyonlar ve sosyal medya, haber siteleri biz izleyicilere aktarılıyorlar. Tedbirlerimizi almak durumundayız. Fakat gerekli tedbirler alındıktan sonra o korku noktasını sabit bir şekilde bırakmak gerekiyor. Hayatın akışına çok fazla taşıyan kişilere şahit olduğum için travma oluşturabilecek düzeye gelmesini önlemek adına sakinliğe davet ediyorum.


Bunun yanında değinmek istediğim herkes panik ve anksiyeteden söz ederken en önemli patolojiyi atlamak istemem. OKB temizlik alt tipi olan danışanlarımla bu hafta çok yoğun çalıştım. Evet, temizlik takıntısı olan kişilerde bu durumu nasıl tetiklediğini sizlere anlatamam. Bu inancı beslemek için çok uygun koşul ve şartlar altındayız. OKB temizlik alt tipi tanısını almış kişilerin zorlandığı durumlarda akabinde fobiler, uyku problemleri ve beslenme sorunları eğer üstesinden gelemeyeceğiniz bir noktaya gelirseniz uzmanda psikolojik destek almayı ihmal etmeyin. 
Son olarak  psikolojimizi koruyabilmemiz için salgına karşı farkındalığımızı arttırmamız gerekiyor.
Öncelikle panik halinden çıkarak durumu kabul etmeli ve bilinçli şekilde önlemler almaya başlamalıyız.


Sevgiler 
Merve ALKAN
Uzman Klinik Psikolog

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Merve ALKAN Arşivi

Öfke

23 Haziran 2020 Salı 10:18

Stres

15 Haziran 2020 Pazartesi 21:06