Felaket tacirleri! Maske fiyatlarındaki astromik artış durmuyor!

Felaket tacirleri! Maske fiyatlarındaki astromik artış durmuyor!

Türkiye’deki felaket tacirleri fırsattan yararlanıp maske fiyatlarına astronomik boyutlarda zam üstüne zam yapmaya başladılar.

İlk kez Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve kısa sürede dünyada 80 binden fazla kişiye bulaşan yeni tip korona virüs Covid-19’un adını artık tüm dünya ezberledi. Başlangıcı hayvandan hayvana geçen bir salgın hastalık olsa da artık mutasyona uğradığı için insandan insana da geçen bir salgın hastalık.. Salgın kapı komşumuz olan İran, Yunanistan’a dayanınca vatandaşlarımızın haklı olarak maske talepleri de artış gösterdi, hal böyle olunca Türkiye’deki felaket tacirleri de fırsattan yararlanıp maske fiyatlarına astronomik boyutlarda zam üstüne zam yapmaya başladılar.

Maalesef ki E-ticaret sitelerinde alt ve üst fiyat sınırı yok. ‘virüse karşı korumalı’ olarak lanse edilen maskelerin fiyatlarında da artış gözlemleniyor. ‘Bir adet’ tek kullanımlık cerrahi maskeyi 4 liraya satan da var, 17 liraya satan da ..

Sektör temsilcileri ise; vatandaşların maske gibi hijyen ürünlerini eczaneler ya da medikal ürün satan firmalardan temin etmelerini öneriyor.

Maskelerin yanısıra vatandaşlarımızın antibakteriyel ıslak mendil ve sabun, dezenfektan, kolonya gibi ürünleri satın almaya yönelmesi hijyenik pazara yönelik rağbeti de artırdı.

Uzmanlar da el temizliği konusunda vatandaşları şiddetle uyarıyor.

Virüs nedeniyle yüksek talep gören maskelerde çok fazla fiyat artışı olduğunu söyleyen Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Serbest piyasa ekonomisi deniyor, fakat unuttukları bir şey var. 2018 Ağustos’ta kur dalgalanmasının ardından ürünlerindeki girdi maliyetlerinde artış olmamasına rağmen fiyat artışı uygulayanlar için bir düzenleme yapıldı. Bu gibi uygulamalar Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da haksız ticari uygulamalar kapsamına alındı” dedi.

ALO 175'E ŞİKAYET EDİN!

Ağaoğlu tüketicilerin haksız fiyat artışı gözlemlediğinde CİMER’e, Reklam Kurulu’na ve ALO 175 Hattı’na başvurması gerektiğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti; “Tüketiciler online ticaret sitelerinden alışveriş yapmadan önce piyasayı araştırmalı. Bazen satıcılar farklı ya da eksik ürün gönderebiliyor. Tüketiciler, kargo görevlisinin ürün teslimi sırasında verdiği belgeyi, ‘eksiksiz aldım’ maddesini düşerek imzalamalı.”

81yi0xpkgol-ac-ul600-sr567600.jpg

AYNI ÜRÜN FARKLI FİYAT

Bir e-ticaret sitesinde iki ayrı mağaza aynı markanın aynı model maskesini satıyor. Ürünü tek tek satanda fiyat 160 TL. 10’lu pakette 2499 liraya satanda ise tek fiyat yaklaşık 250 liraya geliyor.

maske3.jpeg

KİMYASAL TULUMLARA DA RAĞBET ARTTI

Son bir aydır telefonların susmadığını söyleyen DMB İş Güvenliği Yetkilisi Atakan Aksu, “Yerli maske fiyatları daha uygun ama onlar da 2-3 ay sonraya teslim randevusu veriyorlar. Kimyasal tulumları da çok fazla alıyorlar. Aracılar çoğaldı, herkes maske fiyatlarının üzerine fiyat ekleyerek satıyor. Çin, İran, Almanya ve Fransa gibi ülkelerden maskeler için talep geliyor” dedi. Virüs nedeniyle satın alındığı için endüstrinin ürün bulma konusunda etkilendiğini dile getiren Aksu şöyle devam etti: “Kimyasal tulum fiyatları salgından önce 15-20 liraydı şimdi 50 liradan başlıyor. Koruma gözlükleri 12 liradan başlıyor. 120 liraya gaz maskeleri var. Bunların filtreleri değişiyor. Normal filtreli maskeler birkaç kez kullanıldıktan sonra atılması gerekiyor. Bazı tedarikçiler 10 milyon kutu istediklerine dair mail atıyorlar.”

maske4.jpg

Fırsatçıya ceza

Maske fiyatlarındaki artış, Reklam Kurulu’nun da takibinde... Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, şikayetlerin Reklam Kurulu’nda görüşüleceğini açıklamıştı. Pekcan, Reklam Kurulu’nun haksız fiyat artışı saptaması durumunda 10 bin lira ila 104 bin lira arasında para cezası vereceğini dile getirmişti.

Vatandaşlar, Haksız Fiyat Artışı (HFA) uygulamasına ürün fiyatı ve fotoğrafını göndererek ya da ALO 175 hattını arayarak şikayetlerini iletebiliyor.

SOSYAL MEDYADA TEPKİLER TT OLDU

Maske fiyatlarındaki astronomik artış vatandaşların tepkilerine yol açtı, sosyal medyada tepkilerini dile getiren vatandaşlar konuyu #CoronaVarsaTuerkiyeYok etiketi ile dile getirdiler.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.