FOX TV ve Halk TV'ye ceza yağdıran RTÜK'den flaş karar Rüyada Allah'ı gördüm demek ifade özgürlüğü

FOX TV ve Halk TV'ye ceza yağdıran RTÜK'den flaş karar Rüyada Allah'ı gördüm demek ifade özgürlüğü

FOX TV ve HALK TV’ye ceza yağdıran RTÜK'ün TRT 1’de söylenen, “Ben çok fazla rüyamda peygamberi, Allah'ı ve Kâbe'yi görürüm” sözlerine yönelik aldığı karar çok tartışıldı.

Oda TV yazarı Mert Taşcılar, 'Dün FOX TV ve HALK TV’ye ceza yağdıran RTÜK şaşırtmadı' başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Taşçılar yazısında, FOX TV ve HALK TV’ye dün ağır cezalar veren RTÜK'ü eleştirdi.

RTÜK'ün TRT 1’de 'Pelin Çift ile Gündem Ötesi' programına konuk olan Doç. Dr. Teyfur Erdoğdu'nun 'Ben çok fazla rüyamda peygamberi, Allah'ı ve Kâbe'yi görürüm' sözlerini 'ifade özgürlüğü' kapsamında değerlendirmesini eleştiren Taşçılar, yazısına şöyle devam etti:

'TRT1 ekranlarında geçen Ekim ayında yayınlanan “Pelin Çift ile Gündem Ötesi” programına konuk olan Doç. Dr. Teyfur Erdoğdu'nun “Ben çok fazla rüyamda peygamberi, Allah'ı ve Kâbe'yi görürüm, bir gün odaya bir geldim Kâbe örtüsü var” demesi, uzun süre gündemdeki yerini korumuştu.

Bu sözler üzerine CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, RTÜK’e yasada olan “yayınlar kişileri batıl inançlar yoluyla istismar edemez” gerekçesiyle şikâyette bulundu. 

Şikâyette, Erdoğdu’nun sözlerini “Peygambere şirk koşmak” olarak değerlendiren Sertel, dilekçesinde, “Doçent olduğunu iddia eden bu kişi ya ruh hastasıdır ya da şarlatandır. Bu gibi insanların TRT gibi kamu yayıncılığı yapan bir kuruluşta konuşturulması tartışmasız yayın ihlalidir” ifadelerini kullandı.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜYMÜŞ

Fakat daha dün FOX TV ve HALK TV’ye verilen cezalarda “ifade özgürlüğünü” görmezden gelen RTÜK’e sunulan uzman görüşünde dikkat çeken ifadeler yer aldı. Uzman görüşünde programa ceza verilmemesi önerildi. 

Her ne kadar üst kurulu bağlayıcılığı bulunmasa da uzman görüşünde Tayfur Erdoğdu savunularak, “Doç. Dr. Teyfur Erdoğdu’nun bu sözlerinin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilebileceği düşünülmüştür” denilmesi dikkat çekti.

surekli-allahi-goruyorum-siyasetcafe.jpg

Bu başvuruyu görüşen RTÜK, sözlerde herhangi bir “istismar” olmadığına hükmederek, programa ceza vermeyi oy çokluğuyla uygun bulmadı.

RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyesi İlhan Taşcı ise TRT yayınında ihlal olduğu gerekçesiyle karara karşı oy verdi. 

SİYASETCAFE.COM

fetullah-gulen-siyasetcafe.jpg

feslikadir-siyasetcafe.jpgnevsinmengu-siyasetcafe.jpgucretli-o.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.