Garson, komi, şef ve yamaklardan şok uyarı: "Dışarıda bunları asla yemeyin"

Garson, komi, şef ve yamaklardan şok uyarı: "Dışarıda bunları asla yemeyin"

Yeme-içme sektöründe çalışanlardan dikkat çeken açıklamalar geldi. Hijyen kurallarına uyulmadığı, çalışanların haklarına riayet edilmediği ve kötü malzeme kullanıldığına dair dikkat çeken açıklamalar geldi.

Mutfakta çalışan aşçılar, garsonlar ve bu sektörde görev yapan insanlardan alınan bilgilere göre, temizlik kurallarına uyulmuyor, yiyecek ve içeceklerde kötü malzeme kullanılıyor, ayrıca çalışanların haklarına riayet edilmiyor.

Hürriyet Pazar’da yer alan habere göre, bazı çalışanların maaşının asgari ücretten gösterildiği ancak ödemenin asgari ücretten daha düşük yapıldığı belirtildi. 

Bazı aşçıların günde 14 saat çalıştırıldığı ve şeflerin ‘izin günü istiyorsan devlet dairesinde çalış’ gibi tepkiler verdiği kaydedildi. 

ASGARİ ÜCRETTEN ANLAŞIP, DÜŞÜK ÜCRET ÖDÜYORLAR

Konu hakkında açıklama yapan kısım şefi A.S., sektördeki sorunların ne boyuta ulaştığını detaylarıyla anlattı.
Sektörde yaşanan sorunların, çalışanların haklarının gasp edilmesinin temel nedenlerinin, işletmecilerin cahilliği, tecrübesizliği ve kurnazlığı olarak nitelendirildi.

Bir kişinin bir buçuk kişilik çalıştırıldığını ifade eden A.S., bunun işletme için gerçek bir karlılık olmadığını eninde sonunda krizin patlak vereceğini söylüyor.

Ocak ayında asgari ücretteki artışın ardından, ‘maaşı asgariden yatıralım ama senin ücretin düşük olsun’ denildiğini kaydeden A.S., işyerinde yemek yemeyen bir arkadaşı için şeflerinin söylediği sözü aktardı. A.S.’nin aktardığına göre şef, “Yemek yemediği için tuvalete de gitmiyor, nereden baksan diğerlerinden 45 dakika fazla çalışıyor” dedi.

Sektörde biat kültürünün fazlasıyla yerleşmiş olduğunu söyleyen A.S., ne kadar mesai yapacağını soranların iş görüşmesinden kovulduğunu duyduğunu söyledi. 80 saat çalışanın 45 saat parası aldığını, 10 günde bir dinlenerek çalışmanın çok yaygın olduğunu belirtiyor. A.S., çalışanların doktor randevularını da iş yüzünden ertelemek zorunda olduğunu aktarıyor.

SEBZELER YIKANMIYOR!

Çalışmaya ilk başladığında sebzelerin, yeşilliklerin yıkanmaması durumunu şaşkınlıkla karşıladığını belirten A.S., bunun sebebini 70 saat çalıştıktan sonra anladığını belirtiyor. Yere devrilen tabağın, köftenin, şef görmeden müşteriye servis edildiği oluyor. 

MUTFAKLAR HİJYENİK DEĞİL

Mutfakların hijyenik olmadığını söyleyen A.S., sadece çalıştığı yerlerin böyle olmadığını, arkadaşlarının çalıştığı ünlü mekanların da aynı şekilde olduğundan bahsetti.

İstanbul’daki hemen her mutfakta böceğin olduğunu, ilaçlama yapılsa da kurtulmanın mümkün olmadığını kaydetti. Bu sorunun en kalifiye yerlerde bile olduğunu aktaran A.S., müşterilerden birinin salatasından böcek çıktığını söyledi.

Ayrıca, yamak, garson, komi ve şef olarak çalışanlar, dışarıda köfte, lahmacun, döner gibi yiyecekleri yememesi tavsiyesinde bulunuyor.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.