Genel af ne zaman çıkacak?

Genel af ne zaman çıkacak?

31 Mart seçimleri sonrası beklenen genel af yasasındaki son durum tekrarlanacak İstanbul seçimleri öncesi merak konusu oldu. Peki, genel af yasası ne zaman çıkacak? 

Af bekleyen on binlerce mahkumun gözü genel af tasarının sunulacağı Meclise çevrildi. 2019'da genel af ve mahkum affı ile ilgili MHP'den kritik açıklama geldi. 


Genel af yasası ve ceza indirimi hakkında son durum büyük merak konusu oldu. YSK tarafından alınan kararla İstanbul'da seçimler tekrarlanacak. Peki İstanbul Belediye Başkanı seçimi öncesi Genel Af meclise taşınacak mı?  

Tasarıyı meclisse taşıyacak olan MHP'nin Malatya İl Başkanlığı tarafından af taslağına dair bazı bilgiler paylaşıldı. 

MHP Malatya İl Başkanlığınca yapılan açıklamada, "Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Sayın Feti Yıldız Bey'i ziyaret ederek af taslağının geleceği, durumu ve işleyişi hakkında istişare ettik." ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca, açıklamada, "İnşallah en kısa zamanda Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) kadroları gerekeni yapacaktır." denildi.

BİNALİ YILDIRIM AÇIKLAMA YAPMIŞTI 

31 mart seçimleri çalışmalarında 21 Şubat tarihinde AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye adayı Binali Yıldırım, “MHP’nin verdiği af teklifi üzerinde çalışılıyor tek tek. Kamu vicdanını nasıl rahatsız olmaz onun ortaya çıkması lazım. Acele karar verirsen bu sefer başka mağduriyetler olur” açıklamasını yapmıştı. 

PEKİ GENEL AF NE ZAMAN ÇIKAR?

31 mart seçim sürecinin sona ermesinin ardından Genel Kurul'un Ceza İnfaz Yasası ve Ceza Kanunu'nda bazı değişiklikler öngören taslak çalışmalarını ele alması bekleniyor.

GENEL AF NEDİR?

Genel af, kamu yararına uygunluğu anlaşıldığı belli başlı suç çeşitlerinin kovuşturulmasının durdurulması, verilmiş olan cezaların kaldırılması ya da azaltılmasıdır. Türk Ceza Kanunun 65 maddesinde genel af şu şekilde yer buluyor;

Genel af halinde, kamu davası düşer, hüküm verilen cezalar bütün neticeleri ile birlikte ortadan kalkar. Özel af ile birlikte hapis cezasının infaz kurumunda çektirilmesine son verilebilir veya infaz kurumunda çektirilecek sürenin kısaltılması sağlanır veya adli para cezasına çevrilebilir.

GENEL AF TEKLİFİ NELERİ KAPSIYOR?
 
MHP, 19 Mayıs 2018 tarihine kadarki suçlara ilişkin 5 yıl şartlı indirim öngören kanun teklifini 24 Eylül'de TBMM Başkanlığına sundu. MHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, MHP Grup Başkanvekilleri Erkan Akçay ve Erhan Usta ile MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan teklif, "Bazı Suçlarla İlgili Ceza Sürelerinden Şartlı İndirim ile Tutuklu ve Hükümlülerin Salıverilmesine Dair Kanun Teklifi" adını taşıyor. Toplam 8 maddeden oluşan af teklifinde, FETÖ, PKK ve diğer terör örgütleri ile çocuk istismarı ve kadın cinayetleri mahkûmları kapsam dışında tutuldu.

Siyasetcafe.com 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.