Güzelavrat Otu hakkında herşey

Güzelavrat Otu hakkında herşey

Güzelavrat Otu nedir ? Faydaları Nelerdir? Zehirli midir?

İstanbul'da ıspanak zehirlenmelerinden hastanelere toplam 108 kişi başvurdu. İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürlüğü konu hakkında açıklama yağarak zehirlenmelerin ıspanaktan değil yabancı otlardan kaynaklandığını belirtti. Bu gelişme sonrası atropin ve scopalamin içeren yabancı otlar internette araştırılmaya başlandı.

Tekirdağ ve İstanbul’daki ıspanak zehirlenmelerinin sebebinin güzelavrat ve adamotu gibi yabancı otlardan kaynaklandığının açıklanmasının ardından bu iki ot da gündem oldu.

Son gelişmelerin ardından "Güzelavrat ve adamotu nedir?" soruları en çok cevap aranan sorular oldu. Peki nedir bu Güzelavrat Otu?

Güzelavrat Otu Nedir?

Patlıcangillerden; kireçli topraklarda yetişen, 180 cm kadar boyunda, birkaç sene kadar yaşayan nahoş kokulu bir bitkidir. Meyveleri kiraz gibi yuvarlak ve siyah renklidir. Çiçekleri boru şeklinde koyu kırmızımsı veya sarımtıraktır. Terkibinde “Atropin” vardır. Zehirlidir. Sadece tıbbi maksatla kullanılır. Bir hekim tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.

Diğer İsimleri : Belladon, Atropa belladonna, Deadly night shade

 

guzelavratotu2.png

Güzelavrat Otunun Faydaları Var mıdır? Varsa Nedir?

Ağrı kesici ilaç yapımında kullanılır. Ayrıca, mide, barsak, astım, kalp, sinir ve beyin hastalıklarının tedavisi için yapılan ilaçlarda da kullanılmaktadır.

Güzelavrat Otu Zehirli Midir?

Çok zehirli bir bitki olduğu için ancak uzmanlar tarafından hazırlanan ilaçlar içerisinde kullanılır. Evde kullanılması tehlikelidir.

Güzelavrat otunu yiyerek zehirlenen hastalardaki en önemli belirtiler; baş ağrısı, aşırı sinirlilik, boğazda kuruluk ve susuzluk hissi, sayıklama ve hayal görmedir. Zehirlenme halinde derhal bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Güzelavrat Otunu Nasıl Tanırız?

Güzelavrat otu dallanmış, otsu ve çok yıllık bir bitkidir, çoğunlukla etli köke sahip bir yarı çalı olarak görülür. Bitki 1.5 metre, uzun oval yaprakları ise 18 cm uzunluğa kadar erişebilir. Çan şekilli çiçekleri hafif yeşil-soluk mor ve az kokuludur. Meyveleri olgunlaştıkça yeşilden parlak siyaha uzanan ve yaklaşık olarak 1 cm uzunluktaki yemişlerdir. Bu yemişler tatlıdır ve zehirli alkoloidler içermelerine rağmen taşıdıkları tohumlarla yayılmayı da sağlayan hayvanlar tarafından çokça tüketilir. Atropa belladonna olarak isimlendirilen bir varyetesinin soluk sarı çiçekler ve meyveler bulunmaktadır.

Atropa belladona nadir olarak bahçelerde kullanılır yetiştirilmesi genellikle gösterişli yemişleri ve dikey geliştiği içindir. Dünyanın diğer bölgelerinde, el değmemiş topraklarda yetişen değeri olmayan türlerinin olduğu bilinmektedir. Küçük tohumların çimlenmesi, tohumun uykuda almasını sağlayabilen sert kabuğuyla da ilişkili olarak genellikle zordur.

Çimlenme değişen sıcaklık koşulları altından birkaç hafta alabilir fakat giberellik asidin kullanımıyla gelişim hızlandırılabilir. Fideler bir yerden bir yere taşınma sırasında çökerten gibi kök zararlarından dolayı steril toprağa gerek duymaktadırlar.

 

Siyasetcafe.com

 

 

İlgili Haberler
 EDİTÖR
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.