Hollanda'ya dev beyin göçü: TÜBİTAK, ASELSAN, TAI... Hepsi gidiyor

Hollanda'ya dev beyin göçü: TÜBİTAK, ASELSAN, TAI... Hepsi gidiyor

Hollanda’daki savunma sanayii ve teknoloji şirketlerinin Türkiye'den 100’e yakın mühendisi transfer ettiği ortaya çıktı.

Hollanda’da faaliyet gösteren şirketler; TÜBİTAK SAGE, ASELSAN ve TAI’deki mühendisleri ülkesine transfer ediyor.

Şirketlerin TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE), Türk Havacılık Uzay Sanayii (TAI) ve ASELSAN’dan 100’e yakın mühendisi transfer ettiği ileri sürüldü.

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili İlhami Özcan, yaşanan bu beyin göçünü TBMM gündemine taşıdı. Milletvekili Özcan, Türk Lirası’nın Dolar ile Euro karşısında değer kaybetmesi ve Hollanda hükümetinin mühendislere vatandaşlık sözü vermesinin “beyin göçünü” hızlandırdığını ifade etti.

Milletvekili Özcan, TBMM’de araştırma önergesi ve Bakan Hulusi Akar tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

CHP’li vekil Aygun, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin haberleşme, radar ve elektronik harp sistemleri ihtiyaçlarının milli olanaklarla karşılanması ve dışa bağımlılığının azaltılması için 1975 yılında TSK Güçlendirme Vakfı’na bağlı bir anonim şirketi olarak kurulan ve giderek büyüyen ASELSAN’ın şu anda dünyanın en çok ciro yapan 100 savunma sanayii şirketi arasına girdiğini kaydetti.

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili İlhami Özcan, donanımlı mühendislerin yurt dışına gidişinin, Türkiye için önemli bir beyin göçü olduğunu, teknoloji ve savunma sanayiine yönelik stratejik çalışmaları tehlikeye düşürebileceğini ve son derece tehlikeli bir nitelik taşıdığını ifade etti.

Milletvekili Özcan, soru önergesinde savunma sanayinde çalışan mühendislerin çalışma ve ücret koşullarını iyileştirecek düzenlemelerin yapılıp yapılmayacağı, “beyin göçünü” önlemek için başka ne gibi önlemler alınacağı hakkında bilgi istedi.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.