İmamoğlu’ndan Demirtaş’a övgüler "Barışçıl ve uzlaşmacı'

İmamoğlu’ndan Demirtaş’a övgüler "Barışçıl ve uzlaşmacı'

Mazbatasını aldıktan sonra ilk olarak Barzani yanlı Rudaw'a röportaj veren CHP’li Ekrem İmamoğlu, HDP'li Demirtaş’ın siyasette kullandığı dili takdir ettiğini ve bunun Türkiye için bir fırsat olduğunu söyledi.   

CHP’li Ekrem İmamoğlu, Irak’ın Erbil ile İstanbul’un kardeş şehirler olması için herhangi bir engelin olmadığını belirtirken Kürtçeyle ilgili de “Biz dilimizi öğrenmek istiyoruz' diyorlar. Gayet doğal tabii” dedi.

 Dün mazbatasını alan CHP’li Ekrem İmamoğlu, Kuzey Irak merkezli, Barzani ailesine yakınlığıyla bilinen Rûdaw’a röportaj verdi.

İmamoğlu'nun sorulara verdiği yanıtların satırbaşları şöyle:

İBB BÜNYESİNDE KÜRTÇE KURS AÇABİLİR

Ekrem İmamoğlu, İBB bünyesinde Kürtçe kurs açıla bilineceği işaretini vererek, “Kürt hemşerimin başka ihtiyaçları da vardır. Bana diyorlar ki ‘Biz dilimizi öğrenmek istiyoruz.’ Gayet doğal tabii. Kendi ilçemizde bile bu talepte bulunan insanların Belediyenin yapabileceği bir kurstur bir eğitimdir bunda hiçbir sıkıntı yok ki. Bırakın benim Kürt vatandaşlarımı. Nijeryalısı geliyor diyor ki ben şu dili öğrenmek istiyorum. Yine ilçemde yaşadığım bir konu ev ziyaretleri esnasında üç dört kadın grubuna katıldım, oy da aldığımız bir kitle değildi. Dediler ki, “Başkanım Arapça kursuna ihtiyacımız var” dediler. Bilmiyordum Neden diye sordum ilahiyat okuduklarını söylediler. Açık öğretimde ilahiyat olduğunu gerçekten bilmiyordum ama üç yıldır Beylükdüzü’nde Arapça kurslarımız var. Toplumun ihtiyacı olan her unsuru karşılamakla yükümlüsünüz.”

KÜLTÜR PROGRAMINDA KÜRTÇE DE OLABİLİR

Belediyenin kültür programlarında Kürtçeyi de görebilecek miyiz?

"Niye olmasın? Bir kültür programında Kürtçe şarkı söyleyen bir gurubun gelip orda şarkı söylemesine kim mani olabilir? Kürtçe de söyleyebilir, Lazca da, Ermenice de söyleyebilir. Bu şehirde biz dünyanın her bölgesinden insanları getirip onların kültürlerini sahneliyorsak benim vatandaşımın diliyle orada bir kültürel faaliyette bulunamasa neden karşı olalım? Bunları aşmamız lazım."

Ben İstanbul ittifakı, 16 milyon yurtsever insanın ittifakı diyorum. 16 milyon bu şehire bağlı yurttaş diyorum. Bu kavramları bu şehirde canlı tutuğunuz zaman ki benim tabirini kabul etmediğim Kürt sorununu da çözmüş olursunuz, başka sorunları da çözmüş olursunuz. Ama işi bu kadar mikro guruplara, etnik kökenlere, hata bazen inanç gruplarına dağıttığınız an sorunu büyütüyorsunuz, çözüm de çıkmıyor oradan.

“DEMİRTAŞ’IN BARIŞCIL VE UZLAŞMACI BİR DİLİ VAR”

Seçimlerden önce Selahattin Demirtaş’ın bir twit attığı ve böylece Kürt seçmenin oylarını size konsolide ettiği belirtiliyor. Bunu duyduğunuzda ne hissettiniz? Bir de Türkiye’de açlık grevleri konusu var ve kritik aşamaya ulaşmış durumda. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

"Ben Sayın Demirtaş’la ilgili süreci birebir irdeledim, araştırdım ve bu konuda fikir sahibiyim dersem sizi de yanıltmış olurum. Ancak suçların netleşmediği ve insanların fikirleri nedeniyle ya da söyledikleri bazı sözlerden dolayı suçlandığında yaşadığı ızdırapları bu ülke geçmişte çokça çekti. Eğer örnek verirsek bunu yaşayanlardan biri de Sayın Cumhurbaşkanı. Dolayısıyla Sayın Demirtaş’ın siyasette aktif olduğu dönemde çizdiği çizgiyi beğenenlerden biriydim. Gerçekten de barışçıl, uzlaşmacı ve evrensel değerleri öne çıkaran dili vardı. Bundan da çok mutluluk duydum."

"BU TÜRKİYE İÇİN BİR FIRSATTIR"

“Hatta kendi adıma bunun Türkiye için bir fırsat olabileceğini ve birçok duvarı yıkabileceğini de dile getirdim. Bugün de hala aynı kanaatteyim. O dilin geçerli olduğu bu ülkede çok daha mutlu olabileceğimizi görüyorum. Bu bağlamda böyle siyasi bir çizgisi olan bir insanın benim hakkımda pozitif bir şey söylemesi elbette beni mutlu etmiştir. Tabi bu söylem seçmende ne kadar etkili olur, olmaz bu benim tespit edebileceğim bir şey değil. Ama elbette beni mutlu etmiştir."

“İSTANBUL İLE ERBİL KARDEŞ KENT OLABİLİR”

Sosyal medyada sizinle röportaj yapacağımızı duyurduğumuzda Erbil’den bir arkadaşımız, “İstanbul’un Erbil’i kardeş şehir seçmesini isteriz, bu olur mu?” sorusunu size sormamızı istedi.

"Olabilir. Tabi kardeş şehir politikaları sürdürülebilir olmalı. İlçe düzeyinde de bunu yaparken çok araştırdık. Çünkü bazen anlık karar veriyorsunuz ama çok işlemiyor. İlk önce kardeş kent politikaları ne durumda, neler yapılmış, onları analiz edeceğiz. Erbil’in hızlı geliştiğini de biliyorum. Bu bağlamda mutlaka düşünürüz. Karşılıklı diyaloglar kurar, konuşur ve hep birlikte karar veririz."

HDP’DEN İMAMOĞLU’NA KARDEŞ BELEDİYE ÇAĞRISI

Öte yandan, PKK’nın siyasi uzantısı HDP’nin Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, ‘Bana HDP’liler de oy verdi’ diye övünen ve oylarının artmasını buna bağlayan CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasını alması ile birlikte, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na üstün başarılar dilerim. İstanbul'a kardeş belediye olarak en iyi Kars Belediyesi yakışır. Biz de Kars'ı ilk defa aldık..!" şeklinde paylaşım yaptı.

İMAMOĞLU'NUN BAHSETTİĞİ DEMİRTAŞ'IN SÖZDE "BARIŞÇIL" SÖZLERİ VE EYLEMLERİ

HDP eski eş başkanı Selahattin Demirtaş, Diyrabakır'daki konuşmasında "Başkan Apo'nun heykelini dikeceğiz" demişti.

Terörist cenazesine katılmayan vekilleri hakkında da soruşturma açacağını söylemişti.

Demirtaş aynı zamanda 6-7 Ekim olaylarının fitilini ateşlemesiyle 53 kişinin ölümüne sebebiyet vermişti.

İşte Ekrem İmamoğlu'nun açıklaması ve Selahattin Demirtaş'ın o günlerde sarfettiği o sözler: 

SİYASETCAFE.COM

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.