İsrail Savunma Bakanı Liberman istifa etti!

İsrail Savunma Bakanı Liberman istifa etti!

Son dakika gelişmesine göre; İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman istifa ettiğini duyurdu.

Lieberman, partisi İsrail Evimiz (Yisrael Beiteinu) kurmaylarıyla yaptığı toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında istifa ettiğini duyurdu.

Hükümetin Gazze politikasına sert eleştiriler yönelten Lieberman, "(Filistinli gruplarla İsrail arasında dün sağlanan) Ateşkes, teröristlere teslim olmaktan başka bir anlam taşımıyor." dedi.

Katar'dan gelen 15 milyon doların abluka altındaki Gazze'ye girişine izin verilmesi ve Filistinli gruplarla ateşkesin kabul edilmesine sessiz kalamayacağını söyleyen Lieberman, şunları kaydetti:"Bir yandan mecliste teröristlerin ailelerine para akışını önlemek için yasalar geçirirken diğer yandan da bunlara (Gazze halkına) para vererek sınırımıza gelip protesto düzenlemelerini ve askerlerimizin öldürülmesine destek sunmalarını sağlıyoruz."

Lieberman, Gazze'deki Filistinli direniş gruplarının son yaşanan gerginlikte İsrail'e 500 roket atması karşısında "sessiz kalamayacaklarını" ifade etti.

NETANYAHU ATEŞKESİ SAVUNDU

İsrail'in ilk başbakanı Ben Gurion için düzenlenen anma töreninde konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu , Gazze'de yaşanan son gerginliğe dair değerlendirmelerde bulundu.

Netanyahu, ateşkesin Gazze'deki Filistinli grupların isteği doğrultusunda alındığını ileri sürerek, "Düşmanlarımız ateşkes için yalvardı. Bunu (ateşkes çağrısı) neden yaptıklarını çok iyi biliyorlar." dedi.

Halkın vâkıf olmadığı bilgiler ışığında güç kararlar almak zorunda olduğunu söyleyen Netanyahu, "Acil durumlarda güvenlik açısından kritik kararlar alındığında düşmandan saklanması gereken bu kararlar her zaman kamuoyuyla paylaşılamaz." ifadesini kullandı.

ERKEN SEÇİM GÜNDEME GELEBİLİR 

Savunma Bakanı Avigdor Lieberman liderliğindeki İsrail Evimiz Partisi mecliste 5 sandalyeye sahip. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun liderliğini yürüttüğü ve Lieberman'ın da içinde yer aldığı 6 partili koalisyon hükümetinin 66 milletvekili bulunuyor.

Koalisyon hükümetinin 120 sandalyeli İsrail meclisinde güvenoyu alması için 61 milletvekiline sahip olması gerekiyor. 

Lieberman'ın istifasıyla koalisyon hükümetinin sandalye sayısı kritik sınıra, yani 61'e düşmüş oluyor. Lieberman'ın istifasının ardından koalisyonun zayıflaması nedeniyle erken seçim gündeme gelebilir.

Aşırı sağcı siyasetçi Avigdor Lieberman, 2016'da Savunma Bakanlığı görevine getirilmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun partisi Likud'dan, koalisyon ortaklarından İsrail Evimiz Partisi lideri Avigdor Liberman'ın Savunma Bakanlığı'ndan istifasının ülkede erken seçimi tetiklemeyeceği değerlendirmesi geldi.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu'nda (KAN) yer alan habere göre, Likud Partisi'nden isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Liberman'ın istifasının ardından gündeme gelen erken seçim söylentilerini reddetti.

Likudlu yetkili, "Erken seçime gidilmesini gerektirecek bir durum yok." ifadesini kullandı.

İsrail Savunma Bakanı Liberman, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yaşanan son gerginliğin ardından İsrail ile Filistinli gruplar arasında sağlanan ateşkesi eleştirerek, görevinden istifa ettiğini açıklamıştı.

PAZAR GÜNÜNDEN BERİ NE OLMUŞTU? 

Abluka altındaki Gazze Şeridi'nde gerginliğin fitilini ateşleyen olay pazar günü İsrail ordusuna bağlı özel kuvvetlerden bir grup askerin sivil bir araçla Gazze'ye sızması oldu.

Gazze'nin 3 kilometre kadar içerisine sızan İsrail askerlerinin Hamas'a bağlı birlikler tarafından fark edilmesi üzerine çıkan çatışmada 7 Filistinli şehit olmuş, 1 İsrail askeri öldürülmüştü. 

Ertesi gün Hamas ve İslami Cihad’ın da aralarında bulunduğu Filistinli direniş grupları tarafından düzenlenen roket saldırısında bir İsrail askeri ağır yaralanmıştı. Filistinli gruplar, İsrail tarafında bir otobüsün hedef alındığı bu saldırıyı pazar günü şehit olan üyelerinin intikamına almak için düzenlediklerini açıklamıştı.

Bu olayın ardından İsrail Gazze’ye hava saldırısı başlatırken, Filistinli gruplar da saldırıya roket atarak karşılık vermişti.

İsrail'in saldırılarında 7 Filistinli daha şehit düşmüş, Gazze'den atılan roketler nedeniyle de İsrail tarafında bir kişi ölmüştü. Mısır'ın ara buluculuğunda yürütülen dolaylı müzakereler sonucunda dün akşam taraflar arasında ateşkes sağlandığı açıklanmıştı. İsrail 2006'dan bu yana Gazze Şeridi'ni kara, deniz, ve havadan abluka altında tutuyor.

HÜKÜMET PROTESTO EDİLDİ

Gazze Şeridi'nin 48 saat bombardımanı ardından Hamas ile ateşkese varan İsrail hükumetine karşı protesto düzenlendi.  Gazze Şeridi’nde İsrail ile direnişçiler arasında iki gündür devam eden çatışma, ateşkes sağlanarak sonlandı. Gazze’deki direniş grupları kararı kutlarken, Yahudi yerleşimciler İsrail hükümetine karşı slogan attı. Lastik yakarak yolları trafiğe kapatan İsrailli yerleşimciler, Filistinli gruplarla ateşkesi kabul eden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu protesto etti. Öte yandan, İsrail’in son 48 saatte Gazze’ye düzenlediği hava saldırılarında 7 Filistinli şehit oldu ve 25 kişi yaralandı.

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.