İstanbul İlçe Seçim Kurulu Hakimlerine soruşturma başlatıldı

İstanbul İlçe Seçim Kurulu Hakimlerine soruşturma başlatıldı

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), İstanbul seçiminde kanuna aykırı sandık kurulu görevlendirmeleri yaptıkları gerekçesiyle YSK tarafından suç duyurusunda bulunulan İstanbul ilçe seçim kurulu başkanları hakkında inceleme başlattı.

İstanbul seçimlerinin iptali ve yenilenmesine yol açan usulsüzlük soruşturması sandık başkan ve görevlilerden sonra İlçe Seçim Kurulu Müdürleri ile devam etmiş ve en sonunda İlçe Seçim Kurulu Başkan ve üyeleri olan hâkimlerle devam ediyor.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart'ta yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptalinin ardından, kanuna aykırı sandık görevlisi ataması yapan ilçe seçim kurulu başkanları ve diğer sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunmuş, bu kişilerin hakim olması nedeniyle suç duyurusu yazısı HSK'ye gönderilmişti.

HSK 1. Dairesi, YSK'nin suç duyurusu üzerine, seçimde usulsüzlüğe imza atan ilgili ilçe seçim kurulu başkanı hakimler hakkında inceleme başlattı. İddiaları araştırmak üzere görevlendirilen HSK müfettişlerinin hazırlayacağı rapor doğrultusunda hakimlerle ilgili karar verilecek.

Buna göre YSK'nin suç duyurusu dilekçesinde isim belirtilmediği, müfettişlerin araştırması sonucu, kanuna aykırı görevlendirme yapanların belirleneceği öğrenildi. Soruşturma kapsamındai tüm ilçe seçim kurulları incelenecek.

DİĞER SORUMLULAR HAKKINDA SORUŞTURMA İZNİ

Öte yandan, YSK tarafından, Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun, "Hakim ve savcıların suçlarına iştirak edenler aynı soruşturma ve kovuşturma mercilerine tabidirler" hükmü gereğince, ilçe seçim kurulu başkanlarının yanı sıra diğer sorumlular hakkındaki suç duyurusu dilekçesi de HSK'ye gönderilmişti.

HSK, hakimler dışındaki görevliler hakkındaki soruşturmaların genel hükümlere tabi olması nedeniyle bu kişilerle ilgili soruşturmaların İstanbul savcılıklarınca yürütülmesine karar verdi.

Siyasetcafe.com 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.