İstanbul seçiminde yeni usulsüzlükler tespit edildi!

İstanbul seçiminde yeni usulsüzlükler tespit edildi!

AK Parti'nin YSK Temsilcisi Recep Özel, İstanbul bazı ilçelerde sandık kurulu başkan ve üyelerinin, özel banka ve özel okul çalışanları olduğuna dair tespit edildiğini bildirdi.

AK Parti Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Recep Özel, İstanbul'daki bazı ilçe seçim kurullarınca görevlendirilen sandık kurulu başkan ve üyelerinin kamu görevlisi yerine, özel banka ve özel okul çalışanları olduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Recep Özel, yaptığı açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptali ve yenilenmesi istemiyle yaptıkları olağanüstü itirazda dile getirdikleri bir iddialarının da sandık kurullarının oluşturulmasına dair tespit edilen usulsüzlüklerin olduğunu yeniledi. 

recepozel-twit.PNG 
Seçim kanunu gereği sandık başkanlığı görevinin ancak kamu görevlileri tarafından yürütülmesi gerektiğini, sandık kurulu üyelerinin nasıl belirleneceğinin de kanunda belli olduğunu ifade eden Özel, bu düzenlemelere aykırı olarak bazı sandık başkanları ve üyelerinin kamu görevlisi dışında olduğu tespit edildiğini kaydetti.

OKUL ÇALIŞANINDAN SANDIK KURUL BAŞKAN VE ÜYESİ YAPILMIŞ  

Recep Özel, İstanbul'daki bazı ilçe seçim kurullarından alınan sandık kurulu başkan ve üyelerine ilişkin listeleri sosyal paylaşım sitesi Twitter adresinden paylaştı. 

Recep Özel, listede görevlendirilen sandık kurulu başkan ve üyelerinin arasında kamu görevlisi yerine, özel banka ve özel okul çalışanlarının olduğunun tespit edildiğini bildirdi. Özel bu belgeleri ek dilekçe ile YSK'ya sunduklarını belirtti. 

recepozel-twit1.PNG

İSTANBUL SEÇİMİ İTİRAZINDA SON DURUM

AK Parti'nin İstanbul seçimlerinin iptali ve yenilenmesi başvurusundan sonra YSK, MHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Maltepe İlçe Belediye Başkanlığı seçiminin iptali ve yenilenmesi için başvurduğu itiraz hakkında yaptığı olağanüstü itirazda ara karar verdi.

YSK'nın bugünkü ara kararında, Maltepe ilçelerinde ki sandık kurulu, başkan, memur ve üyelerin görevlendirilmesinde esas alınan listelerin, hangi kurumlardan temin edildiği hakkında Maltepe Birinci ve İkinci ilçe seçim kurullarından bilgi istedi.

MHP İSTANBUL İÇİN HANGİ İDDİALARDA BULUNMUŞTU?

MHP’nin İstanbul Büyükşehir ve Maltepe’deki seçimlerin iptali gerekçesi ise YSK’ya yaptıkları başvuruda şu iddialara yer verildi, “Maltepe ilçe seçim kurulu başkanları ve müdürleri 298 sayılı Yasa’nın 22. maddesi gereği ataması gereken başkan ve üyeleri CHP’li Maltepe Belediyesi’nin bağımlı ve taraflı çalışanlarını sandık kurulu başkan ve üye yaparak suç işlemişlerdir.

Bu da seçimin tarafsız ve adil şekilde yürütmekle görevli kurullar bu eylemleri ile tarafsızlık ve adil olarak yürütülmesi gereken seçim sürecine gölge düşürmüştür."MHP'nin olağan üstü itirazında, sandık kurullarının oluşumuna ilişkin itirazların da yer verilirken, birçok kişinin İstanbul Maltepe’de ikamet etmedikleri halde usulsüz ve yasaya aykırı olarak sandık kurulunda başkan ve asil üye olarak görevlendirildikleri savunulmuştu. 

YSK'NIN VERDİĞİ ARA KARARLAR 

YSK, AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerine ilişkin yaptığı olağanüstü başvurusunda ara karar vermişti. Kurul tarafından Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilenlerin oy kullanabileceğini belirtmişti. YSK, AK Parti’nin olağanüstü itiraz dilekçesinde yer alan kısıtlı, ölü ve engelli seçmenler olduğu iddiasına verdiği ara kararında, toplam 41 bin 132 seçmenin ve memur olmayan sandık kurulu başkan ile üyelerinin araştırılması talimatı verildi.

İTİRAZ DİLEKÇESİNDE NELER VAR?

AK Parti’nin itiraz dilekçesinde; 2 bin 308 kısıtlı, 1229 ölü seçmenin yerine oy kullanıldığı ve 10 bin 290 seçmenin hem cezaevlerinde hem başka seçmen listelerinde kayıtlı olduğu, 5 bin 287 hükümlünün İstanbul seçmen listesine yazıldığı ve İstanbul’daki yerleşim yeri adresi cezaevi olan 236 seçmenin tespit edildiği ve İstanbul genelinde 18 yaşın üzerinde zihinsel engeli bulunan 21 bin 782 kişinin seçmen listelerine yazıldığı yer alıyor.  Kaynak: YSK, MHP'nin Maltepe itirazını kabul etti.

SİYASETCAFE.COM

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.