İstanbul ve Ankara'da Ramazan pidesi fiyatları açıklandı 

İstanbul ve Ankara'da Ramazan pidesi fiyatları açıklandı 

Bu sene Ramazan pidesi İstanbul'da 3 TL'den Ankara'da ise 2,50 kuruştan satılacağı açıklandı.

Ramazana günler kaldı. Bir çok kişinin beklediği ve Ramazanın simgesi olan pide fiyatları hakkında açıklama yapıldı.

Türkiye Fırıncılar Federasyonundan yapılan açıklamada, "Ankara 300 gr'lık Ramazan pidesi 2 buçuk Lira'dan satılacak. İstanbul'da İstanbul 350 gr 3 liradan satılacak. İstanbul'da ekmek fiyatı değişikliği gündemimizde yok" denildi.

RAMAZAN PİDESİ 500 YILLIK BİR GELENEK 

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan pide Türk mutfağı geleneğinin en önemli unlu mamullerinin içinde yer almaktadır.

Ramazan denildiği zaman yiyeceklerin başında akla öncelikle hiç kuşkusuz pide gelir. Her Ramazanda manzara hiç eğişmez; iftara saatler kala başlayan pide kuyruğu, neredeyse ezan sesine kadar sürer. İftar ve sahurda afiyetle yenilen ramazan pidesi, Osmanlı'dan günümüze kadar gelen bir lezzet adıdır. 

pide1.jpg

PİDE TÜRK VE ORTADOĞU MUTFAĞINDA BİR EKMEK TÜRÜDÜR

Pide; Türk ve Orta Doğu mutfağında yaygın bir ekmek türü olup birçok çeşidi vardır.

Pide, ekmek gibi günlük hayatta sık sık tüketilir ancak Ramazan da ayrı bir önemi vardır. Pidenin belki de en güzel türü ise Ramazan pidesidir.

Ramazan ayında fırınlar hem iftardan önce hem de sahurdan önce pide üretir ve uzun kuyruklara neden olur. Herhangi bir yerde, pide kokusu alındığında birçok kişinin aklına hiç kuşkusuz Ramazan gelir.

Yabancı ülkelerde ise pideye en yakın ekmeğin adı pita diye geçer. Ramazan pidesi, Ermenistan'da yapılan matnakaş ile benzerlik gösterse de aynı tadı bulunmaz. 

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan pide, yumurtalı olarak da yapılmaktadır. Her gün taze yanı sıcak pide almak önemli bir alışkanlıktır. Ancak evde kalan pideler bayatlamışsa da atılmaz… Bayat pideler, Türk kadınının maharetli elleriyle yeni lezzetlere dönüştürülür. 

PİDE İSMİ NEREDEN GELİYOR? 

Pide kültürü İstanbul'da 15. ve 16. yüzyılda gelişmeye başladı. Peki pide ismi nereden geliyor?

Ramazanın vazgeçilmez ekmeği pide ismi foduladan gelmektedir. Fodula da bir çeşit ekmektir. Buna göre Osmanlı sarayında fırın bulunuyordu. Topkapı Sarayı'nda pide ve ekmek has fırın adı verilen bir bölümde pişiriliyordu.

2019 RAMAZAN PİDESİ FİYATLARI

Her yıl olduğu gibi bu sene de Ramazan gelmeden önce merak edilen en önemli konulardan biri pide fiyatlarıydı. İstanbul'da 350 gramlık pide 3 liraya, Ankara'da ise 300 gram pide 2,50 kuruş olarak belirlendi. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.