İstanbul’da Kürtçe okullar mı açılacak?

İstanbul’da Kürtçe okullar mı açılacak?

CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun İstanbul'u işaret ederek Kürtçe anadilde eğitim açıklamasından hemen sonra 'Anadili Temelli Anadil’de Kreş' kampanyası başlatıldı. Eğer kreş açılırsa devamında ilk, orta ve lise okul talebi gelecek. 

PKK'nın siyasi uzantısı HDP'nin geçmişte defalarca gündeme getirdiği ve açılım süreci döneminde de ısrarcı olduğu ana dilde eğitim planı İstanbul'a taşınıyor. Ankara'da ivme kavuştuğu ve bir çok büyükşehirde olduğu gibi İstanbul seçimlerinde CHP-İYİ Parti adayına destek veren PKK'nın siyasi uzantısı HDP bunun karışılığını da almaya çalışıyor. 

HDP İSTEDİKLERİNİ YAPTIRMAYA BAŞLADI 

HDP yerel seçimlerde CHP-İYİ Parti adaylarına verdiği desteğin ilk semeresini tecrit yapıldığı iddia ettikleri bebek katili PKK lideri Apo'nun avukatları ile görüştirilmesi oldu. Keza bunu ilk CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Milletvekilleri dillendirmiş ve hükümette yapılan başvuruyu olumlu olarak sonuçlandırmıştı. 

HDP isteklerine devam ediyor. HDP'nin en çok istediği ve vatandaşların adeta bölmeye çalıştığı sözde anadilde eğitim için CHP harekete geçti. İstanbul seçimlerinde yeniden PKK sempatizanı ve HDP oylarına talip olan CHP'nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu önceki gün Kürtçe ile ilgili "anadilde eğitim" talebi için yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

CHP DESTEKLİ KÜRTÇE OKUL AÇILMASINA DOĞRU 

CHP Liderinin bu açıklamasından hemen ertesi gün, Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG) yürütücülüğünde İstanbul’da anadili Türkçe olmayan vatandaşların çocukları için “Anadili Temelli Anadil’de Kreş” kampanyası başlatıldı. Sözde kampanyada Kürtçe temelli kreşler sayesinde Kürt dilindeki üretilerin İstanbul'da da devam ettirebilmesi amaçlandığı açıklandı. 

"KÜRTÇE ANAOKULUNUN AÇILMASINI SEÇMEN SAĞLAYABİLİR"

İstanbul seçim öncesi dikkat çeken girişim ile ilgili DİERG Direktörü Prof. Dr. Aziz Yağan, anadilin politik bir çekişmenin aracı olmadığını vurgulayan açıklamasında, “İstanbul’da Kürtçe kreş açılması çağrısının hayata geçirilmesini seçmenler sağlayabilir. Kürt olmayan seçmenlerin Kürtçe kreş önerimize sahip çıkması anadili farklı her topluma güven verecektir." dedi.

PEKİ ANADİLDE KREŞ AÇILIRSA NE OLUR?

Osmanlı'dan bugüne devlet dilinin yalnızca Türkçe olduğu Türkiye'de Cumhuriyeti kuran Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu parti CHP sayesinde anadilde okul konusu açılmaya çalışılıyor. 

Eğer bir devlet kurumu tarafından anadilde kreş açılması halinde bu hakkı kullanan aile çocuğunun Türkçeden çok Kürtçe bildiği gerekçesiyle Kürtçe eğitim veren ilkokul açılmasını talep etmeye çalışacak. 

PKK'nın siyasi uzantısı HDP'nin bu talebini sempatik gösterip yeniden HDP seçmeninin oylarını almayı planlayan CHP'nin geldiği sın nokta gayet açık bir şekilde ortada. 

CHP ADAYI İMAMOĞLU'DAN AÇIKLAMA BEKLENİYOR 

Yağan, seçim sürecinde mazbata verilen Ekrem İmamoğlu'nun PKK destekçisi Rudaw'a verdiği demeçte Kürtçe kurslar açacağını beyan etmişti. Buna atıfta bulunan Aziz Yağan şöyle devam etti: "Bunu mümkün kılmak da adayların inisiyatifindedir. Adaylar, talep eden seçmenlerin çocukları için anadilinde kreş açacaklarını ilan ederlerse toplumu ve siyaseti rahatlatmış olacaklar, anadilinde kreşlerin seçim malzemesi yapılmasının önüne geçebileceklerdir. İstanbul ve bölge dışındaki yerel yönetimler de “Kürtçe temelli Türkçe kreş” açma hazırlığı yaptıklarını ilan ederlerse, bu açıklama katalizör görevi görebilecek” dedi.

 

CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU'NDAN KÜRTÇE ANADİL AÇILIMI 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, üç gün önce Kürtçe ile ilgili "anadilde eğitim" talebi için yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul’da Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden şeyh ve kanaat önderleri kişilerle basına kapalı gerçekleşen iftar programında bir araya geldi. Söz konusu programa; İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu, İstanbul milletvekilleri; Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu ve Mehmet Bekaroğlu ile İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı.

"BU İŞİN MUHATABI EKREM İMAMOĞLU'DUR"

Kılıçdaroğlu, iftar yemeğinin ardından katılımcıların sorularını yanıtlarken, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kürtçe eğitim veren bir kursunun bulunmadığının” belirtilmesi üzerine, “Bu işin muhatabı Ekrem İmamoğlu’dur. Kurs açabilir, talep varsa açması da lazım. Bütün yurttaşlarımızın kendi dillerini öğrenmeleri ve yazabilmeleri haklı bir taleptir. Ama ‘anadil’ ile ilgili taleplerde, parlamentoda görüşülmesi ve orada bir uzlaşma sağlanması gerekiyor” dediği öğrenildi.

"KÜRTÇE DİLİ İÇİN YASAL BİR DÜZENLEME YAPILMASI GEREKİYOR"

Burada Kürdistan 24 haberin sorusunu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, anadilin vazgeçilmez bir hak olduğunu savunarak, TBMM'de Kürtçe için yasal bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi:

“Kürtçe’nin yasal olarak kullanılması, öğrenilmesi, okutulması konusu tamamen yasal bir düzenleme ve bu yasal düzenlemenin de yapılması gerekiyor. Nerede yapılacak? Parlamentoda yapılacak. Buna uygun bir zemin oluşabilirse inanıyorum ki bütün parlamenterler de buna ‘Evet’ diyeceklerdir" ifadesini kullandı. 

Kılıçdaroğlu, “Eğer beraber ve birlikte yaşıyorsak insan olarak bütün hakların eşit olması lazım. Bunu eşit hale getirmekte demokrasinin bir gereğidir. Kişilerin kendi anadilini öğrenmesi, anadilinde okuması ve yazması en doğal ve vazgeçilmez haklardan birisidir. Kürtçe de bunların içerisinde yer alıyor. İnsan hakları çerçevesinde baktığımızda da hepimizin en büyük dileği bunun gerçekleşmesidir” diye konuştu.

 

SİYASETCAFE.COM

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.