İşte Sarıgül'ün 'çılgın' projeleri

İşte Sarıgül'ün 'çılgın' projeleri

Mustafa Sarıgül, danışmanlarıyla birlikte İstanbul için hazırladığı projeleri açıkladı.

Mustafa Sarıgül dün gece seçim vaatleri için bir grup gazeteciyle bir araya geldi.


Toplantıda, İstanbul'daki üniversitelerden şehir bölge planlamacısı, mimar ve çeşitli alanlarda uzman profesörlerin ağırlıkta olduğu kalabalık danışma kuruluyla partililer de hazır bulundu.

CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, projelerinin çok sayıda olduğu için, üç aşamalı bir tanıtım kampanyasıyla duyuracaklarını söyleyerek ilk aşamadaki projeleri anlatmak üzere sözü Mustafa Sarıgül'e bıraktı.

“20 yıl sonra bu kentte artık bir enerji düşüklüğü var. Bir belediye başkanı 10 yıldan fazla görevde kalmamalı. Kendi yoruluyor, şehri yoruyor. Kadir Abimize çok teşekkür ederiz, ama o artık yoruldu. 30 Mart'tan sonra İstanbul'da 'benim doğrularım' değil 'kentin doğruları' olacak. Halkın, hukukun, bilimin onaylamadığı şey olmayacak.” diyen Sarıgül, ardından projelerini anlattı:

*İstanbul'un çevre değerlerine sahip çıkılacak. Ekolojik koridorlar, su havzaları korunacak. 2 yeni baraj yapılacak. Deniz suyunun arıtılarak kullanma suyuna dönüştürülmesi için çalışmalar başlatılacak.

*Kentsel dönüşüm değil kentsel gelişim. Herşey planlanarak yapılacak. Ankara 'dan müdahalelere son verilecek. 2B ve tapu mağdurlarının sorunları çözülecek. Dönüşüm toplumsal mutabakatla yapılacak. Bir kişi hayır dese o bina yıkılmayacak. Kent depreme hazır hale getirilecek.

*Ulaşım ana planı güncellenecek. İlk etapta yükleme boşaltma gibi faliyetler gece saatlerine alınacak. Daha sonra raylı sistemin ulaşımdaki payı yüzde 50'ye çıkartılacak. Deniz ulaşımı yüzde 10 olacak. Tünel sayısı arttırılacak, büyük otoparklar yapılacak ve 'park et devam et' uygulaması teşvik edilecek. Havaray gibi farklı çözümler geliştirilecek.

*Atık suların yüzde 70'i arıtılmıyor. Buna son verilecek.

*Yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik verilecek. Belediye'nin elektrik maliyeti yüzde 50 azaltılacak.

*İki büyük şehir parkı yapılacak. Anadolu yakasında İçerenköy'deki hal alanı, Avrupa yakasında se 4. Levent ve Maslak arasındaki Golf Kulübü arazisi mutlaka kent parkı yapılacak. 39 ilçeye 39 yeni park yapılacak, 3. havalimanı projesi tekrar değerlendirilecek.

*Eminönü'nden Harbiye'ye kadar kesintisiz yaya ve bisiklet yolu yapılacak.

*Turizmin gelişmesi için Anadolu yakasına bir kongre merkezi, yeni bir kruvaziye limanı yapılacak. İstanbul bir festivaller şehri olacak. Turist sayısı 10'dan 25 milyona çıkacak.

*Tarihi yarımada açık müze kent olacak. Sarayburnu'ndan Yedikule'ye, STK'larla birlikte hareket edilip bir büyük kent parkı oluşturulacak.

*Haliç, Eyüp Sultan odaklı, inanç turizmine yönelik bir 'doğa ve kültür vadisi' olacak.

*İstanbul surları restore edilecek, önündeki hendek alanıyla birlikte bir bütün olarak turizme kazandırılacak.

*Metruk vaziyetteki tarihi hanlar restore edilip ticaret alanı, öğrenci yurdu, el sanatları gibi sosyal işlevlerle donatılacak.

*Altı büyük kent meydanı olacak. Taksim, Kadıköy, Üsküdar, Aksaray, Beyazıt, Beşiktaş meydanları yarışmalı projelerle yeniden düzenlenecek. Gezi Parkı'na ölenlerin anısına bir anıt yapılacak. 39 ilçeye 39 yaşam meydanı tasarlanacak.

*39 ilçeye tıpkı Abdi İpekçi Caddesi gibi birer marka cadde kazandırılacak.

*Üç büyük kültür merkezi yapılacak. AKM yenilenecek, Tarlabaşı'na bir konser salonu, Kadıköy'e deniz kenarında bir opera binası yapılacak.

*Garlar kent müzesi olacak. Haydarpaşa ve Sirkeci garları proje yarışmasıyla yenilenip 'gar müze' olacak.

*Semtlerde 'yaşam merkezleri' kurulacak. Burada kadınlar, emekliler, gençler, engelliler biraya gelip dostluk ve komşuluk ilişkilerinin gelişmesi sağlanacak.

*Engelsiz şehir. İstanbul'da engellilerin önündeki sosyal ve fiziki tüm engeller kaldırılacak.

*Okulların hepsi depreme dayanıklı hale getirilecek. Öğretmenlere ulaşım ücretsiz olacak, her ilçeye öğretmenevi yapılacak, öğretmenlere ucuz konut sağlanacak.

*Mahalle kreşleri ve mahalle etüd evleri yapılacak.

*Her ilçeye bir sağlık merkezi açılacak.

*Yeni öğrenci yurtları açılacak, eğitim bursları sponsorluklar bulunup yaygınlaştırılacak.

*Tam istihdam için gençlere iş garantili meslek eğitimi yaygınlaştırılacak.

*Olimpiyat stadı ve çevresinde bir olimpik park oluşturulacak. 'Sporcu fabrikaları' kurulacak. Belediye amatör sporcuları destekleyecek lisanslı sayısı 430 bindan 2 milyona çıkartılacak.

*Ekonomik durumu uygun olmayan aileler için çocuklara yönelik tiyatro ve film gösterimleri yapılacak. Her hafta sonu 300 sinemada ücretsiz film gösterilecek.

*Her ilçede bir organik pazar kurulacak.

*Hayvan yaşam köyleri kurulacak. Sokakta sahipsiz hayvan kalmayacak.

*İstanbul'un tarihi yerleri, doğal güzellikleri dünya sinemasının kullanımına açılacak ve kentte doğal çekim platoları kurulacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.