İşte seçimi iptale götüren 42 bin oy kullanılan sandıklar!

İşte seçimi iptale götüren 42 bin oy kullanılan sandıklar!

YSK, İstanbul seçimleriyle ilgili itirazları incelerken temelde 2 usulsüzlük tespit etti. Kamu çalışanı olmayan 19 binden fazla görevli ve sayım döküm cetvellerindeki kaydırma usulsüzlükleri. 

YSK, özellikle 42 bin oyun kullanıldığı 123 sandıkta iki usulsüzlüğün birlikte yapıldığını kararlaştırdı.

Böylece, farkın 13 bin 772 olduğu dikkate alındığında 42 bin oy seçimleri doğrudan etkiliyordu. Kurul bu nedenle İstanbul seçimlerinin iptal kararını verdi.

NEDEN SADECE İBB SEÇİMİ İPTAL EDİLDİ?

Başta Ekrem İmamoğlu olmak üzere CHP’lilerin ‘Neden sadece İBB seçimleri iptal edildi, ilçe seçimleri neden iptal edilmedi?’, ‘Zarfta 4 pusula vardı, neden 1’i iptal edildi 3’ü iptal edilmedi’ gibi konuların ortaya atılması ise seçimde ortaya çıkan usulsüzlüğü perdeleme olarak yorumlanırken bu sorulara AK Parti cevap verdi.

AK Parti ise bu kara propagandaya son vermek için dijital ve basılı malzemeler hazırladı. Tüm iptal sebepleri hukuk dilinden arındırılarak vatandaşa sade bir dille anlatıldı. İşte hazırlanan belgelerden iptal kararının gerekçeleri:

BİRİNCİ USULSÜZLÜK: MEMUR OLMAYAN SANDIK GÖREVLİLERİ 

2018’de onaylanan seçim kanunununa göre sandık kurulu başkanları ve kurulun en az bir üyesinin kamu görevlisi olma şartı getirildi. Buna göre ilçenin kaymakamlığı ve valiliği o ilçede görev yapan kamu görevlilerinin listesini ilçe seçim kurullarının talepleri üzerine teslim etmektedir. İlçe seçim kurumları da bu liste üzerinden kura ile sandık başkanı ve sandık kurulu memur üyesi ataması yapmaktadır.

31 Mart’ta ne oldu? 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde İstanbul’da kanunun bu hükmü açıkça ihlal edildi. İstanbul’da 31 bin 280 sandığa memur olmayan 6 bin 644 sandık başkanı ve yine memur olmayan 13 bin 98 sandık kurulu üyesi görevlendirilmesi yapıldı.

İKİNCİ USULSÜZLÜK: SAYIM DÖKÜM CETVELLERİ

İstanbul genelinde toplamda 31 bin 280 sandık bulunuyor. 31 Mart seçimlerine bu sandıklarda oy sayım ve döküm cetvellerinde yapılan incelemede, 5 bin 388 mühürsüz, 694 imzasız, 214 boş, 498 eksik, 919 rakam belirtilmemiş, 1135 adetin de sayı eksikliğin olduğu tespit edildi.

22 SANDIKTA 42 BİN OYA ŞAİBE BULAŞTI 

YSK, seçim kanununa aykırı olarak sandık kurulu başkanı ve memur üyesi atanan 22 sandıktaki oy sayım ve döküm cetvelinin “olmadığını” tespit etti. Aynı şekilde kanuna aykırı olarak sandık kurulu başkanı ve memur üyesi atanan 101 sandıktaki oy sayım ve döküm cetvelinin “boş” olduğunu, "imzasız, mühürsüz ve yazısız" olduğunu tespit etti. YSK, bu iki konuda usulsüzlük yapılan sandık sayılarının 123 olduğunu, bu sandıklardaki toplam oy sayısının ise yaklaşık 42 bin olduğunu tespit etti. 

NEDEN SADECE BÜYÜKŞEHİR SEÇİMİ TEKRARLANACAK? 

YSK sadece itiraz edilen il ve ilçeleri değerlendirerek karara bağlıyor. AK Parti ve MHP sadece İstanbul Büyükşehir, Büyükçekmece ve Maltepe seçimlerine itiraz ettiği için kararlar da bu 3 ilçeyle ilgili oldu. Eğer herhangi bir partiden diğer ilçelerle ilgili itiraz olsaydı YSK onları da gündemine alacaktı. İlçeler veya muhtarlar hakkında itiraz olmadığı için YSK’nın bu konuda bir değerlendirmesi yasal olarak söz konusu değildir.

İBB SEÇİMİ NEDEN İPTAL EDİLDİ?

YSK çalışmasında İstanbul Büyükşehir seçiminde 2 usulsüzlük tespit edilmişti. Birinci “kanuna aykırı sandık kurulları”, ikincisi “oy sayım döküm cetveli ve sandık tutanağı” usulsüzlükleri. YSK kararını bu 2 usulsüzlüğün bir arada yaşandığı sandıkların sayına göre verdi. Yani memur olmayan sandık başkan ve üyelerinin bulunduğu sandıklardaki usulsüzlükleri dikkate aldı. 

İstanbul İl genelinde toplam 42 bin oyun olduğu 123 sandıkta iki usulsüzlüğün birlikte yapıldığı belirlendi. İmamoğlu ve Yıldırım arasındaki 13 bin 772 farkı dikkate alan YSK, Denetlenemeyen ve kontrolü sağlanamayan 42 bin oyun seçimlerin sonucunu doğrudan etkileyeceğine hükmederek seçimin yenilenmesine karar verdi.

BÜYÜKÇEKMECE VE MALTEPE NEDEN İPTAL EDİLMEDİ?

Maltepe’de kamu görevlisi olmayan bine yakın sandık kurulu üyesi ortaya çıkmıştı. Ancak YSK kararını verirken memur olmayan sandık başkan ve üyelerinin usulsüzlük yapıp yapmadığına baktı. Bu kapsamda sadece bir sandıkta usulsüzlük yapıldığını belirlediği ve sonuçları etkilemeyeceği için iptal kararı vermedi. Büyükçekmece’de ise bu şekildi bir sandık bulunamadı ve talep reddedildi.

SİYASETCAFE.COM
 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.