Japonya'nın Sek*s Kölesi Yaptığı Kadınlar

Japonya'nın Sek*s Kölesi Yaptığı Kadınlar

Güney Kore ile Japonya arasındaki ‘rahatlama kadınları’ sorunu bir türlü çözülmüyor. Japonya, 2. Dünya Savaşı’nda askerleri için s*ks kölesi yaptığı 400 bin kadından tarih ve insanlık önünde özür dilemek, tazminat ödemek istemiyor.

Güney Kore ile Japonya arasındaki ‘rahatlama kadınları’ sorunu bir türlü çözülmüyor. Japonya, 2. Dünya Savaşı’nda askerleri için s*ks kölesi yaptığı 400 bin kadından tarih ve insanlık önünde özür dilemek, tazminat ödemek istemiyor.

Son olarak Güney Koreli bir grup araştırmacı, ABD arşivlerinde çok önemli bir askerî videoya ulaştı. Videoda s*ks kölesi yapılmış bir grup kadına ait toplu mezardan görüntüler vardı. Video, 15 Eylül 1944’de Çin’in Myanmar sınırındaki Yunnan eyaletinin Tengçong bölgesinde çekilmişti. Görüntüleri kayda alan kişi de bir ABD askeriydi, Bölgede konuşlanmış ABD Ordusu’nun Muhabere Alayı’nın Fotoğraf Biriminden Er Baldwin…

sels-kolesi-siyasetcafe.jpg

Güney Koreli araştırma grubunun ABD Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi’nde ortaya çıkardığı ‘rahatlama kadınları’na ait toplu mezar videosu yayınlandı ve büyük tepki topladı.

Japonya, 1910’da Kore’yi işgal etti; 2. Dünya Savaşı’nın sonuna kadar yönetti. Japonlar sadece Kore’den değil, Çin, Tayvan, Filipinler ve diğer bölge ülkelerinden çok sayıda kadını zorla ülkelerine getirdi. İşgal altındaki topraklardan koparılan, yaşları 16 ile 21 arasında değişen genç kız ve kadınlara çok zor şartlar sunuldu. S*ks kölesi yapıldıkları genelevlerden çıkmalarına izin verilmedi. Askerleri her şekilde memnun etmeleri istendi.

sels-kolesi-siyasetcafe-10.jpg

Emirlere uymayan, askerlerin arzularına karşı duranlar şiddetle cezalandırıldı. İtaat etmeleri için her türlü canavarlık uygulandı. Konuyu araştıranlara göre, kendilerine reva görülen iğrenç, insanlık onurunu ayaklar altına alan hayat biçimine karşı duranlar öldürüldü ve toplu mezarlara gömüldü.

Japonya’nın yalnızca 2. Dünya Savaşı sırasında, çeşitli etnisiteden 400 bin civarındaki hanımı ‘rahatlama kadını’ şeklinde kullandığı tahmin ediliyor. Sayıların daha da yükselmesinden endişe ediliyor. Japonya’da s*ks kölesi yapılmış 50 Güney Kore vatandaşı halen hayatta ve konunun gündemde tutulması için yoğun gayret gösteriyor.

sels-kolesi-siyasetcafe-47.jpg

Güney Kore Hükümeti, Japon faşizminin insanlık dışı, iğrenç, tarihî suçunun unutulmaması için yoğun çaba içine girdi. Güney Kore Cinsiyet Eşitliği ve Aile Bakanlığı, s*ks kölesi yapılmış kadınlar ve ailelerinin isteklerini/itirazlarını değerlendirip, kurbanların onurlarını ve haklarını korumaya yönelik girişimlere yoğunlaştırarak devam etme kararı aldı.

Güney Kore'nin, 2. Dünya Savaşı'nda Japon Ordusu’nun s*ks kölesi yaptığı kadınları temsil eden bir heykeli Busan kentindeki Japonya Konsolosluğu önüne yerleştirmesi Japonya'yı çok kızdırmıştı. Japonya, Güney Kore Büyükelçisi'ni geri çağırmıştı. İki ülke arasında konunun çözülmesine yönelik çalışmalarda da yol alınamamıştı.

Japon hükümet yetkilileri, komik sayılabilecek bir tazminat ve özürle konunun kapatılmasını istiyor.

Ali Hikmet İnce

SİYASETCAFE.COM

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.