Kadın yöneticilerden iş dünyasındaki diğer kadınlara altın tavsiyeler

Kadın yöneticilerden iş dünyasındaki diğer kadınlara altın tavsiyeler

Dünya Kadınlar Günü kapsamında İsveç Ticaret Odası tarafından ‘İş Dünyasında Kadın’ temalı bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte Türkiye’deki başarılı kadın yönetici ve girişimciler, kadınların önündeki engellerin kaldırılması için önerilerde bulundu.

İsveç Ticaret Odası; insanlara, doğaya ve kültürlere saygı değerlerinden yola çıkarak önemli çalışmalar yürütüyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Türkiye’nin önde gelen kadın yöneticileri ve girişimcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen ‘İş Dünyasında Kadın’ etkinliği de bu çalışmalar kapsamında düzenlendi. Etkinlikte, ‘Yönetimde Kadın’ ve ‘Start-Up Dünyasında Kadın’ konulu iki ayrı panel gerçekleştirildi. Capital Dergisi Yayın Yönetmeni Sedef Seçkin’in moderatörlüğünü gerçekleştirdiği ‘Yönetimde Kadın’ panelinde; TAV Havalimanları Holding Başkan Yardımcısı ve CFO’su Burcu Geriş, EBRD Türkiye Ülke Başkan Vekili Hande Işlak ve Systemair HSK Genel Müdürü Ayça Eroğlu panelist olarak yer aldı.

 

 

Moderatörlüğünü Bilim Virüsü Kurucusu ve Kurumsal İletişimciler Derneği Başkanı Şule Yücebıyık’ın üstlendiği ‘Start-Up Dünyasında Kadın’ panelinde ise Yönetim Danışmanı Lale Saral Develioğlu, Regin Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Ayşegül Eroğlu ve Glories Chocolate Kurucusu Özge Yücesoy panelist olarak görüşlerini paylaştı.

 

 

“SUÇLU HİSSETMEMELİYİZ”

Etkinliğin açış konuşmasında iş hayatında cinsiyet eşitliğine vurgu yaparak Türkiye’deki kadın çalışanlarla ilgili açıklamalarda bulunan İsveç Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Systemair HSK Genel Müdürü Ayça Eroğlu bir konuşma yaptı.

 

 

Etkinlik, Capital Dergisi Yayın Yönetmeni Sedef Seçkin’in moderatörlüğünde ‘Yönetimde Kadın’ paneli ile devam etti. Panelde gerçekleştirdiği konuşmasında kadınların kadınlara daha çok destek olması gerektiğine dikkat çeken TAV Havalimanları Holding Başkan Yardımcısı ve CFO’su Burcu Geriş, ‘Biz kadınlar en büyük kötülüğü önce kendimize sonra da birbirimize yapıyoruz. Suçlu hissederek, yetersiz hissederek, kendimize güvenmeyerek, hakkımızı aramayarak kendimize haksızlık yapıyoruz. Benim bir anne ve kariyer sahibi bir kadın olarak hayattaki mottom ‘suçlu hissetmemek’ üzerine kurulu… İşteyken işte, evdeyken evdeyim, o dengeyi tutturmak ve suçlu hissetmemek bizim elimizde. Kadınlar olarak birbirimize yaptığımız en büyük haksızlık ise birbirimizi seçimlerimizden dolayı yargılamak ve erkeklerdeki ağabey-kardeş ilişkisi gibi bir kız kardeşlik desteğine ve networküne çok rahat sahip olamamak. Biz istersek, sınırlarımızı aşarsak, her şeyi başarabiliriz’ diye konuştu.

 

‘KADINLAR KARİYER BASAMAKLARINI DAHA UZUN SÜREDE ÇIKIYOR’

EBRD Türkiye Ülke Başkan Vekili Hande Işlak, ‘Yönetimde Kadın’ panelinde gerçekleştirdiği konuşmasında kadınların yetenekli ve çok iyi eğitim almış olsalar dahi kariyer basamaklarını erkeklere göre daha uzun sürede çıktıklarını belirterek şu açıklamalarda bulundu; ‘Özellikle anne ve eş rollerinin gerektirdiği çocuk bakımı ve ev işleri gibi sorumlulukların geleneksel bir anlayış çerçevesinde sadece kadının sorumluluğu olarak görülmesi kadının üzerinde ağır bir yük oluşturarak iş motivasyonunu ve üretkenliğini doğrudan etkiliyor. Bunun üzerine bir de kurumsal politikaların cinsiyete duyarlı olmamasından kaynaklı engeller var ise problem iyice derinleşiyor’ dedi.

 

 

“İYİ EĞİTİM ALMIŞ AMA ÇALIŞMAYAN KADINLAR VAR”

Systemair HSK Genel Müdürü Ayça Eroğlu, ‘Kariyer hayatının şekillenmesinde, kız veya erkek her çocuk için eğitim alınan kurumlar haricinde; nasıl bir ortamda dünyaya geldiğinin, anne ve babanın üretkenliklerinin, çekirdek aile kodlarının, değerlerin, bunların çocuğa aktarımının, kısaca aile içi gelişim sürecinin çok etkili olduğunu düşünüyorum. Ülkemizde yakın çevremde de gözlemlediğim en büyük problem; iyi eğitim almış, kendisine ciddi yatırımlar yapılmış ve birçok önemli kurumun imkanlarından yararlanarak önemli konumlara gelen kadınların evlenip çocuk sahibi olduktan sonra bu kazanımları pratiğe ve üretkenliğe yansıtamamaları. Bu noktadaki kaybımızın ciddi boyutlarda olması nedeniyle önce anne ve babanın, sonraki süreçte de eşlerin ülkemizin yetişmiş ve potansiyel sahibi kadınlarına destek olması gerekiyor’ dedi.

 

 

“KADINLARI CESARETLENDİRMELİYİZ”

Moderatörlüğünü Bilim Virüsü Kurucusu ve Kurumsal İletişimciler Derneği Başkanı Şule Yücebıyık’ın üstlendiği ‘Start-Up Dünyasında Kadın’ panelinde konuşan Yönetim Danışmanı Lale Saral Develioğlu, Türkiye’de kadınların iş gücüne katılımının önemine dikkat çekerek şu açıklamalarda bulundu; ‘Dünyada büyümeyi tetikleyebilecek üç konu olduğu biliniyor: Şehirleşme, kadınların ekonomiye katılımı ve inovasyon. Ülkemize bakıldığında, şehirleşme oranımız belki de gereğinden bile fazla. Demek ki kadın istihdamı ve inovasyondan başka çaremiz yok. Türkiye’de kadının iş gücüne katılımını OECD ortalamasına çıkarırsak GSYİH’nın yüzde 20 büyüyeceği öngörülüyor. Dolayısıyla, kadın istihdamı sadece ahlaki ve sosyal bir konu değil, aynı zamanda ekonomik zorunluluk.

 

 

Kadın girişimciliğini teşvik ederek ise her iki amaca birden hizmet etme fırsatımız var. Kadınlarımızı bu konuda her fırsatta cesaretlendirmemiz şart. Yatırım yaptığım beş şirketten sadece birinin girişimcisi kadın. Türkiye’ye baktığımızda da her 100 girişimciden sadece 9’u kadın. Kadınlarımızı daha girişimci olmaya teşvik etmeli, bunun için uygun eğitim şartlarını ve gelişim ortamlarını yaratmalıyız’

 

 

“KADINLARIN ANA PROBLEMİ FİNANS KAYNAKLARINA ERİŞİM”

Regin Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Ayşegül Eroğlu, ‘Start-Up Dünyasında Kadın’ paneli kapsamında Türkiye'de girişimcilik anlayışı ve ekosisteminin özellikle son 10 yıldır çok büyük bir ivme ile ilerlediğinin altını çizerek şu bilgileri paylaştı; ‘2018/2019 Global Girişimcilik İzleme Raporu’na göre Türkiye, 48 ülke içerisinde 15. sırada yer alıyor. Ne yazık ki, bu girişimleri cinsiyetlerine göre ayırdığımızda kadın girişimci oranında son zamanda artış gözlemlense de bu artış hala istenilen seviyeye ulaşmış değil. Profesyonel yaşamın yüzde 33’ünü kadınlar oluştururken bu oran, girişimlere bakıldığında yüzde 10 seviyelerine kadar düşüyor.

 

 

KAGİDER tarafından 2019 yılında yayınlanan Türkiye Kadın Girişimcilik Endeksi, girişimci kadınlarımızın ana problemlerinden birinin finansmana erişim olduğunu ortaya koyuyor. Yani kadınlarımız, uygun koşullardaki kredileri bulmakta zorlanıyor, bulduklarında ise kullanmakta imtina ediyorlar. Dolayısıyla bu sorunun ortadan kalkması adına yeni kuluçka merkezlerinin açılmasının, erken yatırım ve hibelerin artmasının oldukça faydalı olacağına inanıyorum.

 

 

 

“POZİTİF AYRIMCILIK DEĞİL HAK EDENİ ÖDÜLLENDİRİYORUZ”

Glories Chocolate Kurucusu Özge Yücesoy, konuşmasında kadın istihdamının önemine dikkat çekerek markanın çalışanlarının yüzde 80’inin kadınlardan oluştuğunu belirtti. İş dünyasında pozitif ayrımcılığın değil, hak ve emek kavramlarının savunulması gerektiğini ifade eden Yücesoy, ‘Şirketimizde kadınlar ve erkekler arasında pozitif ayrımcılık yapmıyoruz, hak eden pozisyonlara emek harcayan ve o pozisyon için uygun olan kişileri getiriyoruz, ancak genelde bu başarıyı sağlayanlar kadınlar oluyor.

 

 

Elbette her işletmede durum farklı olabilir, ancak bizim şirketimizde kadın çalışanlarımızın yoğun olduğu çalışma ortamında iş sorumluluğu ve disiplinin, işi sahiplenmenin daha yüksek olduğunu gözlemliyoruz. Daha önce çocuklarına baktıkları için çalışamamış olan kadınlara da fırsat veriyoruz ve iş hayatında çok başarılı olduklarını görüyoruz. Ekip çalışmasına büyük önem veren ve her bir çalışanımızın ekibin gerçek bir parçası olmasını sağlayabilen bir markayız. Çok çalışmanın yanı sıra işimize özen gösteren ve değer veren bir ekip olarak, Türkiye menşeili bir marka olmamıza rağmen raflarda global markaların yanında yer almayı başarıyoruz. Bu başarımızı özverili ekibimiz, yüksek kalitemiz ve inovatif ruhumuzdan alıyoruz’ şeklinde konuştu.

 

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.