Köpeklerin burunları neden siyah renktir?

Köpeklerin burunları neden siyah renktir?

Köpeklerin burunlarının neden siyah renkte olduğunu düşündünüz mü? Bu ilginç bilgiyi öğrenince çok şaşıracaksınız...

Pembe burunlu köpekler ve tüyleri zayıf olan olan cinsler açık havaya çıktıkları zaman güneşten korunmaları gerekir.

Korunmadıkları zaman insanlarda olduğu gibi güneş yanıkları ve kanser riskine maruz kalabilirler. Öte yandan köpeklerin çoğunluğunun burnu siyah olmakla birlikte hepsininki siyah değildir.

Vizslas ve Weimaraner’ler gibi köpeklerin burunları tüylerinin rengine uyumlu olarak kırmızı ve gümüş rengidir. Ayrıca yavru köpeklerin burnu hangi cinsten olursa olsun genellikle pembe renklidir; büyüdükçe burun rengi koyulaşır.

Köpek yetiştiricileri, uzun zamandır pek çok köpek cinsinde siyah burnu tercih ediyorlar. Bu yalnızca estetik tercihten kaynaklansa da, bu özellik soylu köpek tanımında en önemli kıstaslardan biri. Köpeklerdeki siyah burnun, insanların müdahalesiyle yönlendirilmiş evrimsel bir özellik olduğu düşünülüyor.

Siyah burun derisi, melanin adı verilen deri boya maddesini içerir. Hammaddeyi üreten melanosit denilen hücreler, melanini deri hücrelerinin içine salgılar ve daha sonra güneş bunları daha da koyulaştırır. Deri hücrelerindeki melanin, hücrelerdeki DNA’yı güneşten gelen morötesi radyasyonun yol açtığı mutasyonlardan korur.

ulur-siyasetcafe.jpg

SİYASETCAFE.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.