Kritik AB Zirvesi'ne iki saat kaldı

Kritik AB Zirvesi'ne iki saat kaldı

Gözler Varna'ya çevrildi; kritik zirve 2 saat sonra..Detaylar için tıkla;

Avrupa Birliği'nin (AB) dönem başkanlığını yürüten Bulgaristan'ın Varna kenti bugün Türkiye saati ile 19.00’da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker arasında gerçekleştirilecek zirveye ev sahipliği yapacak. Zirvenin yaklaşık iki saat sürmesi planlanıyor. En gözde zirve konuları doğalgaz gerginliği ve vize serbestisi olmak üzere toplamda 5 konu irdelenecek.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve "Türkiye ve AB arasındaki anlaşmazlığın temel kaynağında artış var. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile açık bir diyalog olacağını umuyoruz. Türkiye ile anlaşamadığımız noktaları gizlemiyoruz ancak işbirliğini de güçlendirmek istiyoruz." dedi.

AB Dönem Başkanı Bulgaristan'ın Başbakanı Boyko Borisov'un konu ile ilgili açıklaması şöyle, "Varna'daki toplantı taraflar arasındaki diyaloğu devam ettirebilmek adına son şanslardan birisi olabilir".

Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker ise , Cuma günü yaptığı açıklamalarda, "Samimi bir görüşme olacak. Fikir ayrılıklarımızı saklamayacağız ama işbirliğini güçlendirmenin de yollarını arayacağız" diye konuşmuştu.

Taraflardan gelen işbirliği açıklamalarına karşın, Varna zirvesi AB-Türkiye ilişkilerinde önemli anlaşmazlıkların yaşandığı bir dönemde gerçekleşiyor.

Görüşmelere katılacak olan AB Bakanı Ömer Çelik de Twitter'dan paylaştığı mesajda Varna zirvesini 'ilişkileri ileri götürecek önemli bir fırsat' olarak nitelemişti.

Türkiye ile imzalanan mülteci anlaşmasının etkili olması, Ankara'nın elini güçlendiren bir faktör. Türkiye her fırsatta vize serbestisi talebini gündeme getiriyor. Brüksel'de insan hakları ihlalleri konulu sert eleştirilere rağmen Türkiye'nin Varna'da da vize talebini yinelemesi bekleniyor.

 

siyasetcafe.com

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.