Mansur Yavaş’ın planı ortaya çıktı Ankara’da 22 bin 500 işçi kıyımı!

Mansur Yavaş’ın planı ortaya çıktı Ankara’da 22 bin 500 işçi kıyımı!

CHP’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın belediye şirketlerini tasviye etmede ki planı ortaya çıktı.

CHP-İYİ Parti ile PKK’nın siyasi uzantısı HDP’nin tam desteği ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçilerek göreve başlayan Mansur Yavaş’ın ilk girişimi mecliste gerginliği yol açtı.

Belediyeye ait şirketlerin birçoğunun tasfiyesi için talimat verdiğini söyleyen Mansur Yavaş’ın planları da ortaya çıkmaya başladı.

Mazbatasını alır almaz göreve resmi olarak başlayan Yavaş şirketlerin birçoğunun tasfiyesi için talimat verdiğini, yönetim kurulları değiştikten sonra tasfiyelerin gerçekleşeceğini ve hiçbir şekilde işçi çıkarmadan o işçilerin devrini sağlayacağını söyledi.

ŞİRKETLERİ TASVİYE ETMEK İŞÇİLERİN DE ÇIKARMAK DEMEKTİR

CHP’li Yavaş, belediye şirketleriyle ilgili, "Şirketlerin birçoğunun tasfiyesi için talimat verdim. Yönetim kurulları değiştikten sonra tasfiye edeceğiz. Bundan sonra mümkün olduğu kadar belediyenin ihalelerini belediye kendisi yapacak. Hiçbir şekilde işçi çıkarmadan o işçilerin devrini sağlayacağız. Şirketlere ihale vermek suretiyle, onların da başkalarına ihaleyi vermesinin önüne geçiyoruz" diye konuştu.

YAVAŞ’IN BU AÇIKLAMASI TARTIŞMA VE ARBEDEYE SEBEP OLDU

Öte yandan CHP’li Mansur Yavaş’lı ilk meclis toplantının ilk bölümünde yer alan belediye şirketlerini tasviye açıklaması sonrası tartışmalar yaşandı. Mansur Yavaş, toplantıya ara verdi. Yavaş, salondan ayrılırken bazı belediye meclis üyeleri arasında tartışma ve arbede yaşandı.

"ASIL GAYE İŞÇİLERİ İŞTEN ATMADIR"

Belediyeye ait şirketlerin tasviyesi ile işçilerin çıkarılmaması mümkün olmayacağını belirten eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Ama asıl gaye kesinlikle işten atmadır” dedi.

Sosyal medya hesabından CHP’li Mansur Yavaş’ın bu açıklamaları üzerine bir açıklama yapan eski Ankara Belediye Başkanı Gökçek şunları kaydetti;

CHP'li Ankara büyükşehir yönetimi ağız birliği yaparak, belediye şirketlerinin zarar ettiğini söyleyerek, şirketleri tasfiye edeceklerini söylemiştir. Amaç kesinlikle "İşten kimse atılmayacak" diye seçim öncesi sözleri yemedik demek içindir. Ama asıl gaye kesinlikle işten atmadır.

“BU YASAL OLARAK MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Sn. Mansur Yavaş tepkileri azaltmak için "Şirketleri kapatacağım, ama işçileri atmayacağım, belediyeye alacağım" demektedir. Bu fiilen hem yasal olarak hem de maddi olarak mümkün değildir.

Filen ve yasal olarak mümkün değil, çünkü belediyede 22.500 şirket personelinin 1/10'nuna yetecek kadar bile kadro yoktur. Maddi olarak mümkün değil, işçilerin tazminatı en az eski parayla 2 katrilyon tutar.

“BU AÇIKLAMALARLA HALKI ALDATMAKTAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLDİR”

Belediye şirketlerinin zarar ettiği için kapatıldığını söylemek halkı aldatmaktan başka bir şey değildir. Şirketlerin bir kısmı zarar ederken bir kısmı kâr etmektedir. Bir değerlendirme yapmak için şirketlerin son dört yılına ait kâr zarar hesaplarına bakalım. Netice; kimse şirketlerin zarar ettiğini söyleyerek, şirketleri kapatamaz.”

PEKİ MANSUR YAVAŞ NE YAPMAK İSTİYOR?

CHP-İYİ Parti’nin adayı olan ancak seçim öncesi defalarda kamuoyuna deklare edilen PKK’nin siyasi uzantısı HDP’nin oylarıyla seçilen Mansur Yavaş’ın göreve gelir gelmez ilk iş olarak belediyeye ait iş yerlerini kapatmaya kalkışmasındaki amaç da ortaya çıktı. Buna göre Yavaş belediye şirketlerini kapatacak. Bu hukuken tüm işçilerinde işine son vermek oluyor. Keza işçiler kapatılacak olan şirketin elemanı olduğu için Büyükşehir belediyesi ile ilgili bir resmi bağlantıları bulunmuyor.

YENİ KURULACAK ŞİRKETLERE DESTEKÇİLERİ ALINACAK

Mansur Yavaş işçi kıyımında tepki almamak için ise, “Hiçbir şekilde işçi çıkarmadan o işçilerin devrini sağlayacağız” dedi ama bu da gerçekleri yansıtmıyor. Şirketler kapandıktan sonra hukuken işçiler de işten çıkarılmış olacak. Bu konuda Mansur Yavaş, ‘Alacağız, planlıyoruz, hesaplıyoruz’ gibi açıklamalarla işçiler oyalanılacak. Konu gündemden düşünce belediye hizmetleri aksıyor diye yine kapatılan belediye şirketlerinin görevini görecek yeni şirketler kurulacak. Yeni şirkete de kendisini destekleyen CHP-İYİ Parti ve PKK’nın siyasi uzantısı HDP’liler alınacak.  

SİYASETCAFE.COM 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.