Meral Akşener'in toplu kıyım girişimi engellendi!

Meral Akşener'in toplu kıyım girişimi engellendi!

İYİ Parti'nin tüzük kongresinde detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Basına kapalı yapılan kongrede Meral Akşener'in teşkilatları üyelikten toplu çıkarma, disipline sevk etme girişini engellendiği ortaya çıktı.

Kurulduğu günden beri tartışmaların bitmediği İYİ Parti'de ipler iyice geriliyor. 24 Haziran seçimlerinden sonra 31 Mart yerel seçimlerinde adeta dibe çakılan İYİ Parti seçimlerin tek kaybedeni olarak görüldü. 

GERGİNLİKLER HİÇ DİNMEDİ 

Yerel seçimlere ittifakla gidilirken İYİ Parti resmi olarak CHP ile ittifak kursa bile PKK'nın  siyasi uzantısı HDP ile açıkça ittifak yapıldığı ortaya çıkmıştı. Bu nedenle İYİ Parti kurucu il, ilçe ve üyelerden HDP ile işbirliğine büyük tepkiler gelmişti. 

Tepkiler üzerine İYİ Parti, bazı il ve ilçe başkan ve yönetimlerini görevden aldı. Hatta bununla da yetinmeyen Meral Akşener yatıkları işbirliğine tepki gösteren parti üyesi bile istemiyordu. 

MHP'yi ele geçiremeyen Meral Akşener'in başını çektiği kişiler 'Ülkücüleri iktidaraa taşıyacağız' sözleriyle İYİ Parti'yi kurmuş ve bir çok MHP seçmenini de kendisine katmıştı. Akşener ve ekibi MHP'yi ele geçiremese bile kısmen bölmeyi başarmıştı. 

Meral Akşener, her yerde MHP'de kongre ile genel başkan olacağını konuşurken kanuni olamayan kurultay istekleri kabul edilmediğinde bunun parti içi demokrasiye aykırı olduğunu savunmuştu. 

AKŞENER ARTIK ÜYELERDEN BİLE KORKUYOR 

Ancak Meral Akşener şimdi bırakın kurultay korkusunu kendisini eleştiren üyeden nasıl kurtulacağı planları yaptığı ortaya çıktı. Bir çok siyasi partinin genel tüzük kararına göre üyelikle ilgili, "..... parti üyeliğinden topluca çıkarma veya toplu olarak disipline sevk etme kararı partinin hiçbir yetkili kurulu veya temsilcisi tarafından alınamaz" kararını değiştirmeye kalkıştı. 

Meral Akşener, kendisini eleştiren il, ilçe veya teşkilat üyesi olması değil bir üyenin bile eleştirisine tahammül edemediği için tüzükte yer alan ve içeriğini kapsayan 3. maddeyi değiştirme girişimi İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) üyeleri tarafından reddedildi. 

Geçen cumartesi ikinci yılını doldurmayan İYİ Parti'nin 4. olağanüstü kurultayında, tüzükteki 65 maddede değişiklik yapıldı.  

AKŞENER'İN ÇOK İSTEDİĞİ 3. MADDE DEĞİŞİKLİĞİ REDDEDİLDİ 

İYİ Parti tüzük kurultayında en çok tartışılan ve delegenin itiraz ettiği 3. maddede yapılmak istenen değişiklik oldu. Üyelikten toplu çıkarmalar ile ilgili mevcut 3. madde için verilen değişiklik teklifi, uzun tartışmalar sonucunda geri çekildi. İlgili madde mevcut haliyle kaldı.

İŞTE AKŞENER'İN DEĞİŞTİRMEK İSTEDİĞİ 3. MADDE

İYİ Parti tüzüğünde üçüncü madde, “İYİ Parti, gücünü milletten alan bir siyasi kuruluştur. İYİ Parti’nin sahibi aziz Türk milleti ve parti üyeleridir. İYİ Parti, her Türk vatandaşının hak ve hukukunu gözetmeyi ve korumayı görev olarak kabul eder. Birden fazla üyeyi içerecek şekilde kayıt yenileme, iptal, silme veya benzeri adlar altında parti üyeliğinden topluca çıkarma veya toplu olarak disipline sevk etme kararı partinin hiçbir yetkili kurulu veya temsilcisi tarafından alınamaz. Parti üyeliğini engelleyici, zorlaştırıcı tedbirlere başvurulamaz” şeklinde yer alıyor.  

GENEL İDARE KURULU DIŞINDAN 3 KİŞİYİ ATAMA YETKİSİ 

Tüzük kurultayında, partinin 80 kişiden oluşan Genel İdare Kurulu, 50 kişiye düşürülmesi oy çokluğuyla kabul edildi. Böylece 30 kişi, önümüzdeki kurultayda listeye sandalye olmadığı için giremeyecek. 

Kurultayda üzerinde  en çok tartışılan maddelerden biri de, genel başkan Meral Akşener'e Genel İdare Kurulu dışından 3 kişiyi genel başkan yardımcısı olarak atama yetkisinin verilmesine yönelik talep oldu. Kurultay öncesinde bunun hem demokratik hem de hukuki açıdan doğru bulunmadığı nedeneiyle geri çekildiği haberleri yayılmıştı. Ancak Meral Akşener'in özellikle istediği bu öneri kurultaya sunuldu.

ÜZERİNDE TARTIŞMA YAŞANDI, DELEGELER İKNA EDİLDİ 

Partinin hukukçu kurmaylarından, tüzüğün ilk yazım ekibinde de bulunan Aksaray milletvekili Ayhan Erel değişikliği savundu ve delege ikna edildi. Bu talebin kabulünün ardından genel başkan Meral Akşener, parti dışından 3 kişiyi transfer durumunda önce üye yapacak, ardından da genel başkan yardımcısı yapabilecek. Böylece genel idare kurulu üyesi olmadan, bu kişiler doğrudan başkanlık divanı üyesi olabilecek.  

"ÇOK BÜYÜK DEĞİŞİKLİKLER YOK" DEMİŞTİ 

Tüzük kurultayından bir gün önce gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Meral Akşener çok büyük değişikliklerin olmayacağını savunduğu açıklamasında, “Olağanüstü tüzük tadilat kurultayımız var. Biz apar topar kurulmuş bir partiyiz. Bu kurultayı yapma nedenlerimizden birisi uygulamadaki bazı aksaklıkları düzeltmektir. Çok büyük değişiklikler yok" demişti. 

1 BUÇUK YILDA 4 KURULTAY YAPILDI 

İYİ Parti her ne kadar tüzük düzenlenmesi için kurultaya gittiği görünümü versede Meral Akşener'in koltuğunu sağlamlaştırmak için yaptığı bu hamleler nedeniyle kurulduğu tarih olan 25 Ekim 2017’den bu yana tam 4 kez kurultay gerçekleştirdi.Henüz iki yılını doldurmayan partide aralarında Meral Akşener'in istifa edip yeniden başkan seçildiği olağanüstü kurultayın da bulunduğu bu listenin sonuna, 25 Mayıs 2019 günü gerçekleştirilen tüzük kurultayı da eklendi.

Siyasetcafe.com 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.