Milli Eğitim yogayı kaldırdı: Putperest ibadetiymiş

Milli Eğitim yogayı kaldırdı: Putperest ibadetiymiş

Millî Eğitim Bakanlığı ücretsiz yoga etkinliğini “Putperest ibadeti” tepkisi nedeniyle iptal etti. Bakanlığın müfredatında da yoga programı olduğu öğrenildi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Ece Vahapoğlu’nun yürütücüsü olduğu ve okullarda uygulamak için MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nden onay aldığı yoga etkinliğini, İslamcıların baskıları nedeniyle durdurdu.

Birgün gazetesinden Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin konsantrasyonu ile sosyalliği artırmak, öğrencilere pedagojik oyun anlatımıyla yoga nefes egzersizleri yaptırmak için okullarda yapılan ücretsiz yoga etkinliği, İslamcı grupların hedefi oldu.

Uluslararası Müslüman Alimler Dayanışma Derneği (UMAD), Medrese Alimleri Vakfı (MEDAV) ve Ehl-i Sünnet Alimler Birliği (ESAB), Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yogayla ilgili fetvalarını dayanak göstererek etkinliğin, “Putperest ibadeti” olduğunu savundu. Öte yandan “Öteki” isimli kitabında kadınların eşcinsel deneyimlerini de anlatan Vahapoğlu bu nedenle de İslamcıların hedefi oldu.

“YOGA EVRENSLDİR, BİR DİN DEĞİLDİR”

Yoga etkinliğiyle farklı bir dinin propagandasını yaptığı suçlamasıyla hedef gösterilen Vahapoğlu, etkinliğin hangi amaçla yapıldığına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama paylaştı. Yoganın insanı iyi ahlaklı olmaya teşvik eden ve insan bedenini güçlendiren faydalı bir spor olduğunu ifade eden Vahapoğlu’nun açıklamasında, “Yoga evrenseldir, bir din değildir. Elimden geldiğince gönüllü olarak bu projeyi ücretsiz hayata geçirirken bazıları neden rahatsız olur?” diye sordu.

Okullarda ücretsiz yapılan yoga etkinliğini baskı nedeniyle iptal eden MEB’in, hali hazırda, “Kişisel gelişim alanı yoga eğitimi 15 yaş ve üzeri kurs programı” olduğu ortaya çıktı. Bakanlık, yogayı kendi müfredatında şöyle tanımladı: “Yoganın uygulamadaki karşılığı bedenin fiziksel, zihinsel ve ruhsal açıdan aynı anda farkındalığını hissettirmektir. Bu alanı, yüzeysel bir değerlendirmeye tabi tutmadan, bütünsel bir akım olarak düşünmek gerekir. Yogayı, doğduğu andan şu ana, tüm değerlerle bir bütün olarak görmeliyiz. Yoga, bedende doğru hareketlerle pek çok fiziksel rahatsızlığın azalmasında veya çözümünde etkilidir. Bu sayede sağlık sektöründe de yogadan çokça yararlanılmaktadır.”

DAHA ÖNCE DE HEDEF GÖSTERİLEN PROJELERDEN VAZGEÇİLDİ

Milli Eğitim Bakanlığı, daha öncede hedef alınan birçok projeyi durdurdu. Yeni Akit’in, eğitimde cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesi amacıyla başlatılan ETCEP projesine ilişkin, “Sapkın proje” tanımlamasından dört gün sonra MEB, projenin tamamlandığını açıkladı. Benzer şekilde, Çanakkale’de yapılması planlanan bir okuma yarışmasında belirlenen kitaplardan da gericilerin hedef göstermesiyle vazgeçildi.

SİYASETCAFE.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.