Minik Eylül ‘kur farkının’ kurbanı oldu

Minik Eylül ‘kur farkının’ kurbanı oldu

Muğla’nın Marmaris ilçesinde yaşayan Minik Eylül kur farkının kurbanı oldu. Kur farkı iki yaşındaki Eylül’ün sağlığına kavuşmasına engel oldu. İşte haberin ayrıntıları;

Muğla’nın Marmaris ilçesinde iki yıl önce dünyaya gelen ve doğduğunda tüm bebeklere yapıldığı gibi işitme testi uygulanan ve herhangi bir soruna rastlanmayan Minik Eylül’ün, bir yaşında geçirdiği ateşli hastalık nedeniyle duyma yetisini kaybettiği kaydedildi.

Baba Selahattin Çalışkan, "Bebekken sese tepki verirdi. Duyuyordu. Hastalıktan sonra değişti. Seslendiğimizde bize bakmıyordu. Mart ayında Marmaris’te hastaneye götürdük. Bizi Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne gönderdiler. Sağ kulağının yüzde 90, sol kulağının yüzde 70 oranında duymadığı anlaşıldı" diye konuştu.

YÜZDE 90 İŞİTME ENGELLİ

Ardından Eylül işitme cihazı kullanmaya başladı. Aile, teşhisten emin olmak için çocuklarını bir de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne götürdü. Hacettepe Üniversitesi’nde her iki kulağının da yüzde 90 oranında duymadığı anlaşıldı. Doktorlar, işitme cihazının yetersiz kaldığını söyledi.

Selahattin Çalışkan kızının durumunu şöyle anlattı:

"İşitme cihazıyla sadece kapı zili gibi, telefon sesi gibi yüksek sesleri duyuyormuş. Bunları da uğultu gibi algılıyormuş. Doktorlar, işitebilmesi için koklear implant yani biyonik kulak ameliyatı olması gerektiğini söylediler. Geçen hafta Pamukkale Üniversitesi’nde kontrolü vardı. SGK’nın cihaz alımını durdurduğunu öğrendik. Bekliyoruz. Normalde iki yaşından önce bu ameliyatın olmasını öneriyorlar. 1,5 -2 yaş arası çok önemliymiş. Gelişimi için, konuşabilmesi için bir an önce duyması gerekiyor."

CİHAZ TEMİN EDİLEMİYOR

Baba Selahattin Çalışkan, bir otelin deposunda çalışıyor. Asgari ücretin biraz üzerindeki maaşıyla koklear implant cihazını edinmesi mümkün görünmüyor. Tek kulak için 60 binin üzerinde bir fiyattan söz ediliyor. Cihazı getiren firmalar, döviz kurunun yükselmesinin ardından SGK’nın teklif ettiği fiyatı düşük buldu. Bu nedenle de SGK şu an cihaz temin edemiyor.

siyasetcafe.com

Kaynak:Aydınlık

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.