Politikacıların Z Kuşağı ile imtihanı

Politikacıların Z Kuşağı ile imtihanı

Değişen seçmen profilinde Z kuşağının önemi nedir?

2019 Yılı Yerel seçimlerinde seçmen profili değişiyor, 2019 yılı itibariyle en yaşlısı 19 yaşında olan Z kuşağı da seçimlerde oy kullanacak. Peki nedir bu Z kuşağı, Y kuşağı diye tabir edilen yaş aralıkları ilk önce ona bakalım:

X kuşağı , 1965–1979 arası doğan nesildir. Teknolojiye adapte olmakta ciddi sorunları vardır, değişimi kabul etmekte zorlanırlar, kurallara uyumlu, belirli bir disiplin çerçevesi içerisinde yetişmiş, sabırlı ve otoriteye saygılıdırlar. En yaşlısı 44 en genci 30 yaşındadır.

Y Kuşağı, 1980–1999 arası doğan nesildir. Y kuşağı hiyerarşi içerisinde çalışmayı sevmeyen, iş hayatına atılır atılmaz kendi işinin patronu olmayı isteyen ve para harcamak için çalışan kuşaktır. Teknolojiye bağımlı ve X kuşağıyla da tamamen kopuk değildir ; X ve Z kuşakları arasında tam bir köprü konumundadır. Y kuşağına göre eğlence ve huzur ön plandadır. Bunları elde edebilmek için para sadece bir araç konumundadır. Y kuşağının en yaşlısı 29, en genci 10 yaşındadır.

Z kuşağı, milenyum kuşağıdır. 2000 yılı yakınlarında doğmuşlardır. Z kuşağı teknoloji ile iç içedir. Z kuşağı internet aracılığı ile sosyalleşir. İnternet sitelerinde arkadaş edinen bu kuşak, sanal alemi etkin bir şekilde kullanmaktadır. İpad, tablet ve akıllı telefonlar vazgeçilmezleridir.

Hal böyle olunca Z kuşağı politikayı ve politikacıları sosyal medya üzerinden takip etmektedir.

2019 yılında iktidar olabilmenin yolu Y Kuşağı ve Z Kuşağına ulaşmak ve Y ve Z Kuşağını anlamaktan geçecektir. Birçok uzmana göre 3 Kasım 2019 seçimlerini Y ve Z Kuşağı belirleyecektir.

PEKİ Z KUŞAĞININ POLİTİKACILARDAN BEKLENTİSİ NE?

Z kuşağı için en önemli unsurlardan biri kişisel ve düşünce özgürlükleridir. Z kuşağı özgürlüklerine müdahele edilmesine tahammül edemiyorlar.

Araştırmacı bir ruha sahip olan ve kültüre önem veren Z kuşağının müdavimi oldukları kültür merkezlerinde internet hizmetinin olmaması bu kuşak için yerel seçimlerde oy kullanırken önem verdikleri en önemli etkenlerden biri. Üniversite ve yurt sayıları önem verdikleri başka bir etken, bunların sayısının daha da fazlalaşmasını istiyorlar özellikle yurtların.

Yaş ortalaması gittikçe yaşlanan seçmen sayısına sahip partilerden olan AKP ve CHP’nin yerel seçim adaylarının hedef kitlelerinden biri de Z kuşağı olduğunu belirtirsek , konunun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlarız.

Gençlerle çektirilen bir selfie belki de seçim sandığında artı bir oy olarak geri dönecek siyasetçilere ne dersiniz?

siyasetcafe.com

 EDİTÖR
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.