Prof. Dr.Cemal ZEHİR

Prof. Dr.Cemal ZEHİR

Libya'da son durum

Libya'da son durum

LİBYA'DA SON DURUM: ENVER PAŞA VE MUSTAFA KEMAL VE ARKADAŞLARININ YARIM BIRAKMAK ZORUNDA KALDIĞI GÖREVİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ 110 SENE SONRA TAMAMLIYOR. TÜRKİYE'NİN LİBYA'YA GİRMESİ HER ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ.

Bu yazıyı ilk 17 Nisanda yazmıştım. Şimdi yeni gelişmelere göre güncelleştirerek yeniliyorum.Ama ilk görüşlerimi değiştirmiyorum.İlk hali yine sayfamda .

Benimki stratejik bakış olduğu ve analizlere bağlı olduğu için hep güncel bir duruştur.Önemli olan stratejik bilinç sahibi olmaktır. Stratejik Planlar zamana göre değişir.

Fakat stratejik bilinç sahibi olursan zaman değişse de sen hep güncel kalırsın.Bir kurumu yönetiyorken stratejik bilinci canlı tutmak için 10 geri 5 yıl ileriyi görmek yeterlidir.

Devlet yönetiyorken 50 yıl geri 10 yıl ileriyi görmek yeterlidir.Türkiye’yi yönetiyorsan 1000 yıl geri 100 yıl ileriyi görebiliyorsan .Sen stratejik düşünüyorsun demektir. Bazı eski dostlar sen bunlara inanıyor musun diyorlardı .Bende daha ilerisine inanıyorum diyordum.

Bugün geldiğimiz nokta çok farklı.Türkiye Meşru Libya Hükümeti ile anlaşma yaparken meşru yönetim ancak Libya’nın değil Başkent Trablus’un bile büyük bir kesimine hakim değildi.

Şimdi ise Başkentten 650 km uzaklara hakim oluyor.Mısır.Birleşik Arap Emirlikleri,Suudi Arabistan Fransa Destekli Darbeci Hafter ve tüm destekçilerini Türkiye destekli Meşru Yönetim perişan etti.Gelecek çok daha güzel olacak.

Ekte Türkiye nerden nereye getirdiğinin haritasını koyacağım. 17 Nisandan sonra neler değişti göreceksiniz.

Yine burada da kapsamlı analizi daha önce yaptığım Hafter Analizimi bir daha okuyun ve ne yapmamız gerektiğini o gün yazdığım yazının son kısmını Türkiye Cumhuriyeti nasıl gerçekleştirmiş olduğunu anlarsınız. Kısa bir not ise Meşru yönetimin liderinin hayat hikayesini ekleyelim; FAYİZ ES-SARRAC Libyalı iş adamı ve siyasetçidir.

En önemli özelliği Asil bir Türk ailesine mensup olmasıdır.Libya’daki 1 milyondan çok Türk kökenli aileye mensuptur.

Türkiye Kuzey Afrika’ya giriyor ya, göreceksiniz bu bölgede en az 5 milyon Türk kökenli akrabamız ortaya çakacak.Osmanlının Kuzey Afrika’daki Türk nüfusu bir gün geri geleceğiz diye Anadolu’ya gelmemişti.Tarih dönüyor biz gidiyoruz Mısır,Libya ,Tunus ve Cezayir Türklerini yakında çok duyacağız. Mevcut Libya Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı ve Başbakanı Trabluslu önemli bir aileden gelmektedir.

Babası, Libya Krallığı sırasında hükümette bakan olarak görev yapmış ve çağdaş Libya'nın kurucularından biriydi. Mühendis olduktan sonra Kaddafi döneminde Konut Bakanlığı'nda çalıştı. 2014 yılında Ahmed Maitik başkanlığındaki Genel Ulusal Kongre Hükümeti'nde Konut Bakan Yardımcısı olarak görev yaptı.

17 Aralık 2015 tarihinde imzalanan Libya Siyasi Uzlaşı Anlaşması sonucunda oluşturulan Libya Ulusal Uzlaşı Hükümeti Başkanı olarak seçildi. 30 Mart 2016 tarihinde Libya Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanlığı'na seçildi. 5 Nisan 2016 tarihinde de Libya Başbakanı oldu. Her iki görevi de birlikte yürütmektedir.Yakında tüm Libya’nın yeni önderi olacaktır.Teşkilatı Mahsusa’nın Afrika önderi İdris El-Sunnusi’nin yarım bıraktığı işi tamamlayacaktır.

LİBYA'DA SON DURUM: TÜRKİYE'NİN LİBYA'YA GİRMESİ HER ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ.

Mavi Vatan'da kazanımlarımız perçinleşecek.Ne işimiz var Libya'da diyenler üzülecek.Burada bende üzülüyorum. Kılıçtaroğlu'nun Ne İşimiz var Libya’da görüşlerinin peşinden giden avlanan milliyetçi arkadaşlarıma... Onlara çağrım rüzgar dik duruşunuzu değiştirmesin.

Kaynağı Türk Milliyetçileri olmayan hiçbir görüşün peşinden gitmeyin. 13 Nisan 2020: Türkiye destekli meşru UMH birlikleri, Surman ve Sabratha’nın ardından El Assah, el Acilat, el Cemil, Rikdalin ve Zilten’de de kontrolü sağladı. Böylece başkent Trablus’un Tunus sınırı ile bağlantısı kurulurken, sahil hattı tamamen UMH kontrolüne geçmiş oldu.

14 Nisan 2020: “Barış Fırtınası Operasyonu kapsamında bir günde yaklaşık 3 bin kilometrekarelik alanı kontrol altına aldı. UMH birlikleri, Mısır ve BAE’ye ait silah deposu ve büyük miktarda mühimmat ele geçirdi. Öte yandan 6 panzer ve 10 tank da ele geçirilen askeri araçlar arasında.

UMH birliklerinin asıl hedefinin geçtiğimiz hafta İHA’larla vurulan Vutye Hava Üssü olduğu bildiriliyor. 15-19 Nisan 2020 Libya'nın Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki meşru temsilcisi Türkiye tarafından desteklenen Ulusal Mutabakat Hükümetinin (UMH) gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in ‘kalesi’ olarak bilinen Tarhuna kentini dün ihtiyariyle ele geçirdi. Libya’yı karıştırmak ve kukla general Hafter’i devlet başkanlığına oturtmak için yoğun çaba harcayan fitne birliği bu kez baltayı taşa vurdu Türkiye’nin meşru ve kabul edilmiş olan mevcut hükümete destek vermesi ve hainlere karşı durmasıyla bütün planları bozulan Hafter ve ipini tutan efendileri zor günler geçiriyor.

7 günde Hafter’in 9 şehrini ele geçirilen Türkiye destekli Libya ordusu, isyancıların en büyük hava üslerinden birisi olan Al-Wataya askeri üssünü kuşattı. Dün kuşatmaya alınan üsten beklenmedik bir haber geldi.

Hafter’e para ve askeri yardımda bulunan BAE fitnesinin önemli askeri komutanları ile bazı Fransız komutanlarının üste mahsur kaldığı ve kuşatma altında olduğu ortaya çıktı. Bu alçaklar internet üzerine sıkışıp kaldıklarını sosyal medyadan duyurunca, konu gazetelere düştü.

Hafter’in yanındaki bu itlerini kurtarma derdine düşen Ortadoğu’nun çıbanbaşı denilen BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed’in Tunus’tan yardım istediği olumsuz cevap alınca da küplere bindiği öğrenildi.

Sıkışıp kalan yabancı askeri personel arasında Rusların da olabileceği belirtildi. Trablus'ta "Arabi 21" e konuşan bir askeri kaynak, çok sayıda yabancı askeri personelin kuşatılan üste haps olunduğunu doğruladı. Saldırı sırasında Hafter’in çok sayıda askerinin esir edildiği ancak henüz üssün tamamen ele geçirilmediği öğrenildi.

Al-Wataya askeri Üssü, Libya'nın en büyük hava üslerinden biridir. Üste çok sayıda silah depoları, bir benzin istasyonu, bir hava pisti, bir yerleşim birimleri ve savaş uçakları bulunuyor.

Bunlar çok kısa zaman önce ele geçirildi. Hafter’in sözcüsü Mescari : Türkiye'ye saldırdı ve şehirleri ele geçirdi.Libya’da Türk ordusuyla savaştıklarını belirterek, 7 şehri kaybettik Karşımızda Libya ordusu olsaydı çoktan zafer kazanırdık diyor.

Buraya kadar olan bilgiler 17 Nisan öncesine aitti.Ondan sonra Hafter’in elindeki Trablus’un her yönü temizlendi.Tunus’a kadar bati kesimi,Kuzeyi Akdeniz’e kadar ,doğusu Kaddafi’nin yurduna kadar güneyde de 450’ye kadar her yer temizleniyor.Şehirler ve aşiretler bir bir Resmî Libya hükümetine bağlılık bildiriyorlar.

Darbeci eski general Hafter kullandığı Çin yapımı Loong drone'larına karşı, Türk yapımı "Bayraktar" insansız hava uçağı çok büyük bir başarı sağladı ve hava üstünlüğü tamamen Libya meşru hükümetine geçti...

4 Haziran Perşembe günü de Libya Başbakan’ı Serrac Türkiye’ye geldi. Aynı gün Trablus’u ele geçirerek, meşru hükümeti devirmek isteyen Hafter güçleri önemli mağlubiyetler yaşadılar. Al-Asaba, Qasr Bin Ghashir, Suq el-Khamis ve Asbi'ah gibi ellerindeki yerleşim merkezlerini kaybettiler. Kısaca Hafter’in Trablus cephesi tamamen çöktü.

Daha bu yazıyı bitirmeden bir haber daha Libya ordusu sahil şehri Kaddafi’nin memleketi Sirte ve Cufra Askeri Hava Alanını almak için harekete geçtiği açıklandı. Gün biterken yani 7 Temmuz 2020’de Libya'dan son dakika açıklaması geldi.

Libya ordusunun Trablus'un 450 kilometre doğusunda yer alan Sirte kentini darbeci Hafter milislerinden geri aldığı açıklandı. Ayrıca Libya hükümeti, Petrol Tesisleri Güvenliği Müdürlüğü en büyük petrol sahası Şerare doğalgaz alanı ile Melite Petrol kompleksi arasındaki bağlantı borusunun vanalarını açtığını ilan etti.

Libya Ordusu’ndan yapılan açıklamaya göre; Sirte, buranın güneyindeki Vişke bölgesi, ülkenin ortasındaki Cufra Askeri Hava Üssü ve çevre bölgelerini Hafter’e bağlı milislerden kurtarmak amacıyla ‘Zafer Yolları’ adı verilen yeni bir harekat başlatıldı.

Ordunun Resmi Sözcüsü Albay Muhammed Kununu, orduya bağlı hava unsurlarının, Sirte çevresindeki Hafter milislerine yönelik 5 hava harekatı gerçekleştirdiğini duyurdu.

Kununu, Hafter milislerine, silah bırakma ve adalete teslim olma çağrısı yaparak, Sirte’nin önde gelenlerine de “şehrin savaş felaketiyle yüzleşmemesi” çağrısını yinelediklerini vurguladı.

Vişke beldesinde kontrolü sağladığını açıklayan Libya Ordusu, akşam saatlerinde ise başkentin yaklaşık 450 kilometre doğusundaki sahil kenti Sirte’ye giriş yaptığını bildirdi.

Öte yandan Libya hükümeti, Petrol Tesisleri Güvenliği Müdürlüğü en büyük petrol sahası Şerare doğalgaz alanı ile Melite Petrol kompleksi arasındaki bağlantı borusunun vanalarını açtığını ilan etti.

Muhtemelen elindeki bazı şehirler kısa sürede taraf değiştirecekler. Hafter’in çöle çekilme dışında bir şansı kalmayacak. Türk ordusu son 3 ayda Libya’da savaşın kaderini değiştirdi. Daha da değiştirecek ...

Aşağıdaki harita son 3 aydaki durumu çok güzel gösteriyor. Tarih bize yeniden gülüyor .Mavi vatan büyüyor.Afrika’ya bize en uygun Limandan yeniden giriyoruz. Enver Paşa ve Mustafa Kemal’in yarım bırakmak zorunda kaldığı destanı torunları İle Türkiye cumhuriyeti tamamlıyor..

Bu hamlelerimizi görse idiler şimdiki bu hamleleri yapanları alınlarından öperlerdi. Şimdi birileri çıkıp bize ne işiniz var Libya'da diyecek..

Ak denizdeki deniz sahası paylaşımı için bu harekat yüzde yüz gerekliydi..bunu daha önce kaç defa yazdım.Türk Ordusunun yurt dışı operasyonlarında sürekli başarılı olması batıyı her geçen gün endişelendiriyor.

Türk Ordusunun başarılı operasyonları batıdaki birçok gücü yanımıza getiriyor.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Prof. Dr.Cemal ZEHİR Arşivi