Rus Büyükelçi Andrey Karlov'un öldürülmesine ilişkin davada iki tahliye

Rus Büyükelçi Andrey Karlov'un öldürülmesine ilişkin davada iki tahliye

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un öldürülmesine ilişkin davada, sanıklardan Hasan Tunç ve Ufuk Gül’ün adli kontrol şartıyla tahliyelerine karar verildi.

Ankara 2’nci Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmada, öğle arasının ardından, sabah savunmasını tamamlayan eski MİT Rus Masası görevlisi Vehbi Kürşad Akalın’ın avukatı Ayten İzmirli savunma yaptı.

İzmirli, müvekkilinin bilgi sızdırmadığını ve casusluk yapmadığını belirterek, ‘MİT’teki bilgisayarına kaydettiği bütün bilgilerin getirilmesini, böyle bir imkan yoksa yerine bilirkişi incelemesi yapılması talebinde bulunuyoruz’ dedi.

İzmirli ayrıca, bazı MİT yetkililerinin takın olarak da dinlenmesini mahkeme heyetinden talep etti.

Duruşmada daha sonra sanıklar ve avukatlarına söz verildi. Tutuklu sanıklar ve avukatları müvekkillerinin uzun süredir tutuklu bulunduklarını ifade ederek tahliye talebinde bulundular.

Tutuksuz yargılanan bazı sanıkların avukatları ise müvekkillerinin ‘silahlı terör örgütü üyesi olmak’ suçundan yargılandıklarını hatırlatarak, haklarındaki kamu davasının ayrı tutulmasını talep etti.

Tutuksuz sanıklardan Sefa Kurnaz’ın avukatı, müvekkilinin eşinin doğum yaptığını ve bu nedenle davada hazır bulunmadığı bilgisini paylaştı.

Cumhuriyet Savcısı Ayhan Çelik, sanıklar Hayreddin Aydınbaş ve Vehbi Kürşad Akalın hakkında, savunmaları esnasında haklarında soruşturma yürüten Cumhuriyet Savcılarına yönelik ifadeleri sebebiyle suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

Sanıklardan Vehbi Kürşad Akalın’ın avukatının, MİT Müsteşarı ve yardımcılarının tanık olarak dinlenilmesi yönündeki talebinin dosyaya yenilik getirmeyeceği ve yargılamayı uzatmaya yönelik olacağı gerekçesiyle reddini talep eden Çelik, duruşmalara mazeretsiz katılmayan sanık Sefa Kurnaz hakkında yakalama kararı çıkarılması talebinde bulundu.

Savcı, hakkında yakalama kararı bulunan sanıklar dışındaki sanıklar yönünden esas hakkındaki görüşünü hazırlamak üzere dosyanın kendisine verilmesini de talep etti.

AYDINBAŞ HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

Heyetçe yaptıkları müzakerenin ardından Mahkeme Başkanı Hüsamettin Otçu, sanıkların ‘ByLock’ çözüm tutanaklarına ilişkin çözümlemelerin gönderilmesi hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavclığınca yeniden müzakere yazılmasına karar verildiğini duyurdu.

Hayreddin Aydınbaş’ın savunmalarının suç unsuru taşıyıp taşımadığı yönünde takdiri için savcılığa bildirilmesine, Vehbi Kürşad Akalın’ın beyanlarının ise savunma çerçevesinde kaldığı için suç duyurusunda bulunmasına yer olmadığına hükmeden mahkeme heyeti, Akalın’ın MİT’teki bilgisayar kayıtlarının getirilmesi veya bilgisayar kayıtlarından bilirkişi incelemesi yapılması ile bazı MİT görevlilerinin tanık olarak dinlenmesi taleplerini ‘yüklenen suça etkisi görülmediği’ gerekçesiyle reddetti.

Sefa Kurnaz’ın duruşmalardan vareste tutulmadığı gelmemesi sebebiyle hakkında yakalama müzakeresi çıkarılmasına karar veren mahkeme heyeti, firari sanıklar hakkındaki yakalama kararının infazının beklenmesini kararlaştırdı.

Sanıklardan Hasan Tunç ve Ufuk Gül’ün yurt dışına çıkış yasağı ve karakola haftada iki gün imza verme şartıyla tahliyelerine, diğer kişilerin ise tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, eksikler nedeniyle dosyanın, esas hakkındaki görüşünü hazırlaması için savcıya gönderilmesi talebini de uygun görmeyerek, davayı başka bir güne erteledi.

NE OLMUŞTU?

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, 19 Aralık 2016 tarihinde katıldığı sergide, polis memuru olarak görev yapan Mevlüt Mert Altıntaş tarafından öldürülmüştü. Saldırının ardından düzenlenen operasyonda ise emniyet güçleri de Altıntaş’ı ölü olarak ele geçirmişti.

Olayla ilgili soruşturma sonucunda FETÖ elebaşı Fethullah Gülen’in de aralarında bulunduğu 28 kişi hakkında dava açılmıştı.

andrey-karlov.jpg

İddianamede, Gülen ile 16 sanığın suikastla doğrudan bağlantıları ortaya konurken, ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ ve ‘terör amacıyla tasarlayarak öldürme’ suçlarından iki kez ağırlaştırılmış müebbet cezasının yanında ‘terör amaçlı tasarlayarak öldürmeye azmettirme’ ve ‘terör amaçlı kasten öldürmeye teşebbüs’ suçlarından çeşitli sürelerle hapis cezasına çarptırılmaları istenmişti.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.