Sabah-atv havuzunun zulası patladı

Sabah-atv havuzunun zulası patladı

Sabah-atv'nin satın alınması için işadamlarının kurduğu havuza 20 milyon $ yatırması istenen işadamı Hayrettin Özaltın, parayı varlık barışıyla yurtdışındaki gizli hesabından getirmeye çalışmış

Hükümetin, sürpriz bir şekilde geçtiğimiz yılın ilk yarısında hayata geçirdiği ve yurt dışındaki varlıkları yurda getirilmesini öngören “ikinci varlık barışına”, “havuz” gölgesi düştü. Mahkeme kararı ile yapılan teknik takip sırasında, Sabahatv için oluşturulan havuza “kaynak aktarmak” isteyen bazı patronların bu kaynağı varlık barışından yararlanarak yurt dışındaki gizli hesaplardan, yani ‘zula’dan karşılamak için girişimlerde bulunduğu ortaya çıktı. Varlık Barışı Projesi kapsamında, söz konusu iş adamlarının ne kadar kaynağı Türkiye’ye getirdiği ise netleştirilemedi.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun TBMM’de gündeme getirdiği, “Sabah-atv’nin Yolsuzluk Fezlekesi”nin ayrıntılarından “varlık barışı skandalı” çıktı. Fezlekede yer alan teknik kayıt bilgilerine göre, eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın koordinasyonu ile oluşturulan Sabahatv havuzuna kaynak sağlamakla görevlendirilen iş adamları, bu kaynağı “kayıtdışı” olarak temin etmek için yoğun çaba sarfetti.

Bu esnada yapılan telefon görüşmelerinde, bazı iş adamlarının söz konusu dönemde uygulamaya konulan ikinci varlık barışından yararlanarak, kendilerinden istenilen tutarı, “zuladan” karşılamak için formül aradığı tespit edildi.

Fezlekede yer alan bilgilere göre, Sabah-atv’nin havuzuna zuladan kaynak aktarmak isteyen iş adamları “yurt dışındaki mevzuata” takıldılar. Örneğin, 20 milyon dolarlık katkı sağlamakla görevlendirilen bir iş adamı, yurt dışındaki bir şirket adına kayıtlı varlıkları Türkiye’ye getirmek istedi. Ancak, Avrupa’daki finans kuruluşları, şirketten “parayı niye transfer edildiğini” açıklamasını istedi. Bunun üzerine iş adamı, 20 milyon dolarlık nakitin Avrupa üzerinden transfer edilmesinden vazgeçti. Ancak, söz konusu paranın diğer ülkeler üzerinden aktarılırken nasıl beyan edildiği ise tam olarak netleştirilemedi.


MASAK İNCELEMEDİ

Sabah-atv’nin satışına ilişkin oluşturulan havuzda toplanan 630 milyon doların kaynağı tartışma konusu oldu. Bankalardan ve iş adamlarının holdinglerinden, Çalık Holding’e “minübüsle taşınan” paraların kaynağına yönelik MASAK’ın bir araştırma yapması gerekiyor. Ancak, bugüne kadar konuyla ilgili olarak MASAK’in bir incelemesinin olmadığı öğrenildi. MASAK kaynakları, inceleme konusunda savcılıktan bir talebin gelmediğini öne sürerken, MASAK’ın resen soruşturma açma yetkisi bulunduğu ve havuzla ilgili çıkan haberler üzerine başkanlığın soruşturma açması gerektiği görüşünü savundular.

İkinci varlık barışı sürpriz olmuştu

Sabah-atv satışına ilişkin hazırlanan fezlekede, varlık barışına yönelik bilgilerin yer alması, ikinci barışa gölge düşmesine yol açtı. Söz konusu düzenleme geçtiğimiz yılın Nisan ayında yürürlüğe girmişti. İkinci Varlık Barışı düzenlemesine göre, başvuru 29 Mayıs’ta başladı ancak Bakanlar Kurulu kararı ile süre 31 Ekim’e kadar uzatıldı. Yani, havuzla ilgili görüşmelerin yapıldığı dönemde, ikinci varlık barışının süresi “iş adamlarından gelen” talep üzerine uzatıldı. Bu da soru işaretlerinin oluşmasına yol açtı. İkinci varlık barışı kapsamında 69.8 milyar liralık beyanda bulunulmuştu ancak bunun sadece 10 milyar liralık kısmı yurda getirildi.


Parayı varlık barışıyla getirelim abi

Sabah-atv’nin alınması için oluşturulan havuza paraların varlık barışından yararlanılarak aktarılması işadamları arasındaki konuşmalara da yansıyor. Hayrettin Özaltın’ın, Garip ayaz ve Ömer Alişiroğlu ile ard arda yapılan görüşmelerde para transferi için uygun yol arayışı tartışılıyor:

Birinci görüşme:

GARİP AYAZ: ...acil bi şey vardı bi söylemem lazım size onun için“, “şimdi ee bizim İstanbul’da bi tane e akrabam olan danışmanlığını yaptım bi holding var abi“, “BİZ EEE ORDA 20 VERİCEZ ONLARA BURDA 20 ONLARDAN BİLABEDELİ”

HAYRETTİN ÖZALTIN: “anladım ha olur olur olur”

GARİP AYAZ: “BU GEÇİCİ GEÇİCİ 85 İNCİ MADDE VAR YA ABİ BU YURT DIŞINDA GETİRME İŞİ ABİ”, “O KAPSAMDA TÜRKİYEYE TRANSFER YAPIYORLAR ZATEN“

HAYRETTİN ÖZALTIN: “iyi o zaman bu yapalım yapalım onu”

GARİP AYAZ: “ha şimdi o şeye soracak abi ordaki ee kuruma soracak kurum kabul ederse yapıcaz abi o yönde”

HAYRETTİN ÖZALTIN: “tamam bana haber bekliyorum senden o zaman tamam”

İkinci görüşme:

GARİP AYAZ: “... abi prensib itibariyle okey abi ama şey demişler demişler ki ya ... göstermeniz lazım niye bunu yapıyorsunuz ondan sonra kendi aranızda işte demiş bir borç alış veriş ilişkimiz var diye bir şey söyleyin bize ondan sonra yapabilirsiniz demişler“

HAYRETTİN ÖZALTIN: “yani”

GARİP AYAZ: “yani prensip itibariyle okey abi yarın netleştirecez abi yarın kesin netleştirecez abi”

Üçüncü görüşme:

GARİP AYAZ: “... abi şimdi şey istiyorlarmış onlarda onu düşünüyorum onu nasıl yapacağız diye karşı taraf diyomuş ki diğer taraftaki kurum bunu niye aktardığınızı ne yaptınız bu ilişki nerden kaynaklandı bunu bana bir sözleşmeyle te... ederseniz olur bizde oraya bir sözleşme verirsek o bu defa tehlikeli olmaya başlıyor bizim açımızdan”

HAYRETTİN ÖZALTIN: “ya biz başka bir formül arayalım o zaman nedir formül”

GARİP AYAZ: “tamam abi ona ona kafa yoralım da abi ona başka bir formül bulalım abi”

HAYRETTİN ÖZALTIN: “YALNIZ BAK BUNU SENDEN RİCAM BU GELECEK HAFTA BEN SÖZ VERDİM GELECEK HAFTA SALI EN GEÇ ÇARŞAMBA GÜNÜ BU İŞİ HALLETMEK ZORUNDAYIM TAMAM MI”

GARİP AYAZ: “tamam abicim tamam tamam abi”

HAYRETTİN ÖZALTIN: “ÇÜNKÜ BENİM ORDA YOK DEME ŞANSIM YOK BİLMEM ANLATABİLDİM Mİ”

GARİP AYAZ: “anla anladım abi anladım”

HAYRETTİN ÖZALTIN: “ONUN FORMÜLÜ FORMÜLASYONU EN İYİ ŞEKİLDE BULUN NASIL BULACAKSANIZ”

GARİP AYAZ: “yav bunu bunu aslında o bizim hisse devri yoluyla ama o da bizim rasyolarımızı bozuyo rasyolarımı bozmazsa en sağlam yol o da hiç bi riski olmayan yol ama o işte ona da Gökhan bey diyor rosyolarımızı bozuyo abi başka bir formül arayacağız bilançoya girmeyen bi formül abi”

HAYRETTİN ÖZALTIN: “onu onlarla bir konuş ya ıı bilançodan anlamazda mesela bi hisse mi alalım ne yapalım”

GARİP AYAZ: “şimdi evet bizim o ıı dün konuştuğumuz formül en sağlıklı formül ama o işte 40 milyon civarında bizim nasıl söyleyim bizim bilançomuza ıı borç giriyo sonuçta bu bizi ne kadar etkiliyo onu bilmiyorum onu rosyolara bakmamız lazım rosyoları çok etkilemiyosa en garantili yol o abi masrafı da sıfır yani”

.....

HAYRETTİN ÖZALTIN: “... YAV ÖMER ŞIMDI SEN KONUYU BILIYOR MUSUN BILMIYOSUN BIR ÇıKıŞ OLACAK BELKI BIR KONUDAN VAKıFSıN ..... İLGILI SENIN BURDA OLMAN LAZıM KARDEŞIM”

ÖMER ALİŞİROĞLU: “tamam ben geliyorum Hayrettin bey“

HAYRETTİN ÖZALTIN: “YANİ BİLANÇOYU SIKINTIYA SOKMAYACAK BU ÇIKIŞIN NASIL YAPILMASI LAZIM BU Bİ TÜRLÜ KARAR VEREMEDİK” “yani önümüzdeki haftada bu iş bitmesi lazım biliyomusun”

ÖMER ALİŞİROĞLU: “tamam Hayrettin bey tamam tamam”

HAYRETTİN ÖZALTIN: “ÇÜNKÜ BUNU II BUNU BİR TAKİP EDİYORLAR YUKARIDAN” “ne oldu diye tamam mı“ “bilançomuz nasıl bozulmaz Ömer”

ÖMER ALİŞİROĞLU: “ben şimdi olayın tam mahiyetini bilmiyorum ama gelince yüz yüze konuşalım”

HAYRETTİN ÖZALTIN: “vallah kardeşim ben bu hafta çözüm bulun tamam mı“ “YANİ BULDUNUZ BULDUNUZ BULMADIYSANIZ YA ALLAH DEYİP ŞEY YAPACAĞIZ”

Ziraat Bankası: Kredi vermeye devam edeceğiz

SABAH ve atv için Halkbank ve Vakıfbank’ın yanısıra Ziraat Bankası’nın da kredi verdiği ortaya çıkınca Banka’dan açıklama yapıldı. Banka Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ın, İşadamı Mehmet Cengiz’le yaptığı görüşmede 200 milyon liralık kredi için “Hallederiz abi” demesini konu edinen haberlere ilişkin Ziraat Bankası’ndan yapılan açıklamada şöyle dendi: “Yazılı basında ve sosyal medyada yer alan Ziraat Bankası’nın adının geçtiği bazı haberlerle ilgili olarak Bankanın kamuoyunu bilgilendirmesine ihtiyaç duyulmuştur. Ziraat Bankası, bankacılık faaliyetleri ile özellikle reel sektörün finansmanına odaklı bir iş modeli uygulamakta olup, tüm süreçlerde kuvvetler ayrılığı prensibi esas alınmaktadır. Tüm bu süreçler, kurumsallaştırılmış kredi politikaları çerçevesinde yapılmaktadır. Kredi kullandırılması bir Bankanın ana faaliyetleri içinde yer almakta olup, habere konu edilen kredilerde de tüm süreçler; Bankacılık Kanunu, diğer düzenleme ve bankacılık teamülleriyle uyumludur. Bankamız bundan böyle de stratejileri doğrultusunda reel sektörün bankacılık ihtiyaçlarının karşılanması ana vizyonu çerçevesinde faaliyetlerine devam edecektir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.