Sabah atv nasıl el değiştirdi?

Sabah atv nasıl el değiştirdi?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Sabah gazetesi ve atv televizyonunun satışı için emir verdiği iddia edildi.

Sabah ve atv’nin Ahmet Çalık’tan iktidara yakın Kalyon Grubu’na nasıl devredildiğine ilişkin de çarpıcı iddialar ortaya çıkarken, İstanbul’a 3. havaalanı projesini üstlenen şirketler ile hızlı tren projesini yapan şirketlerin devir için para koyduğu, bu paraların da Ziraat Bankası ve Halk Bankası’ndan kredi açılarak sağlandığı ileri sürüldü.


AKP Hükümeti’nin, işadamı Ahmet Çalık’a sattığı Sabah ve atv’nin, Kalyon grubuna nasıl devredildiğine işaret ses kayıtları deşifre metinleri internete düştü. Deşifre metinlerine ilişkin bir ses kaydı da Youtube'da yayınlandı. Yolsuzluk soruşturmaları kapsamında polisin yaptığı telefon dinlemeleriden oluştuğu anlaşılan ses kayıtlarına ilişkin deşifre metinleri (tape), sosyal paylaşım ağlarından Twitter’da “Haramzadeler” adını kullanan kullanıcı tarafından yayınladı.

Metinlerde yer alan iddialara göre; Başbakan Erdoğan Çamlıca Kısıklı'daki villasında, 21 Temmuz günü Cemal ve Ömer Faruk Kalyoncu ile görüştü. Bu görüşmede, Sabah ve atv'nin Kalyon Grubu'na devri kararı alındı.Sabah ve atv’nin Kalyon'a devri için gereken kaynağın sağlanması için müteahhitlerin devreye sokulmasına karar verildi. Bu amaçla 3. havalanının yapımını üstlenen müteahhitler Cengiz İnşaat, Limak İnşaat ve Kolin İnşaat, demiryolu projelerinde aldığı ihaleler ile tanınan Makyol İnşaat, AKP döneminde aldığı büyük ihalelerle tanınan IC İçtaş İnşaat ve Özaltın İnşaat gibi şirketlerden para koyması istendi. Buna ilişkin emri de Erdoğan verdi.Binali Yıldırım'ın işadamlarının para koyma işini organize ederek havuz oluşturma işiyle görevlendirildiği, işadamlarıyla görüşmeleri Erdoğan’ın Rize’den hemşehrisi olan Mehmet Cengiz’in yaptığı, ayrıca Başbakan’ın oğlu Necmettin Bilal Erdoğan'ın da işi takip ettiği, bu amaçla Cengiz’le görüşmeler yaptığı da ileri sürüldü.

AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, havuz oluşturulması işi için 21 Ağustos’ta, AKP’ye yakın işadamları Mehmet Cengiz ve İbrahim Çeçen ile Ankara’da görüşme yaptı. Bu görüşmelerde Limak, Kolin, Özaltın, Makyol, Cengiz, IC İçtaş şirketlerinin sahipleri Nihat Özdemir, Celal Koloğlu, Nihat Özaltın, Adnan Çebi, İbrahim Çeçen ve Mehmet Cengiz’in ellerini ceplerine atmalarının istendiği iddia edildi.

Bunun üzerine Çeçen küplere binerek, kendisine ihale verilmediğini savunarak elini cebine atmayacağını söylediği savunuldu.İşadamlarının, Sabah ve atv için istenen paraları duyurunca fenalık geçirdikleri, ancak işadamları para çıkarmakta zorlanınca Ziraat Bankası, Halkbank ve Arap Türk Bankası’ndan kredi açıldığı iddia edildi. İşadamlarına Sabah ve atv için koydukları paraların sonra geri ödeneceği de deşifre metinlerinde yer alan iddialar arasında.İşadamlarından sadece Limak’ın sahibi Nihat Özdemir’in Sabah ve atv’nin devri için 115-120, Mehmet Cengiz’in 100-110 milyon dolar para koyduğu iddia ediliyor.İddilara göre; Sabah atv'yi kağıt üzerinde Kalyon Grubu'na ait Zirve Holding tarafından satın alındı. Zirve Holding, 23 Ağustos 2013'te kurulmuş. Sermayesi de 380 milyon lira. Kalyon'un gücünün Çalık'a 1.1 milyar dolara satılan Sabah atv'yi almaya yetmediği için havuz oluşturma yöntemiyle AKP döneminin öne çıkan müteahhitleri devreye sokuldu. 17 Aralık'ta Büyük Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonu olunca 20 Aralık'ta iki medya kuruluşu apar topar Zirve'ye devredildi.
 
 
Metinlerde, Sabah atv’nin aslında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın olduğu, Çalık’ın emanetçi gibi Sabah ve atv’yi satın aldığı, bunları satın alırken Halkbank’tan açılan krediyi ödemekte zorlandığı için Kalyon’a devredildiği, Kalyon’un gazete ve televizyon için 1 milyar dolar para ödeyecek büyüklükte bir şirket olmadığı için işadamlarının devreye sokulduğu ileri sürülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.