Seçim kurulu hakimlerine soruşturma geliyor

Seçim kurulu hakimlerine soruşturma geliyor

Yüksek Seçim Kurulu, ilçe seçim kurullarından kamu görevlisi olmayan kişileri sandık başkanı olarak görevlendirmesinin yeterli bir cevap alamayınca soruşturma izni çıktı. 

YSK, ilçe seçim kurullarından sandık kurulu başkan ve üyelerinin kamu görevlisi yerine sivilden kişiler alınmasına karşı yeterli cevabı alamayınca soruşturma izni verdi. Önce sandık kurulu başkan ve üyeleri ardından seçim kurulu müdürlerinin soruşturma kapsamında ifadeleri alınmıştı. Sırada seçim kurulunun hakim olan başkan ve üyeleri var.   


İstanbul’da ilçe seçim kurullarının atadığı kamu görevlisi olmayan 754 sandık başkanının büyük çoğunluğunun CHP'nin kalesi ilçelere atandığı ortaya çıktı.

Bunların 100’ü Beşiktaş, 90’ı Sarıyer, 68’i Şişli olmak üzere CHP’nin kalesi olarak bilinen ilçelerde 420 kanunsuz sandık başkanının görev yaptığı belirlendi.

sandikliste11.jpg

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri için verdiği iptal ve yenileme kararında 18 boş, 90 imzasız döküm cetveliyle beraber 298 Sayılı Seçim Kanunu’na aykırı olarak atanan 754 sandık kurulu başkanı da etkili oldu. 

 

Seçim kanununda 2018’in Mart ayında yapılan değişiklik uyarınca İstanbul’daki 31 bin 186 sandığa atanan sandık kurulu başkanlarının tamamının memur olması gerekiyordu ancak ilçe seçim kurulları bu noktada açıkça suç işledi. 

 

İstanbul’da görev yapan 12 bin 259’u adliye personeli, 108 bin 472’si öğretmen olmak üzere diğer kamu kuruluşlarındaki memurlarla birlikte tamı tamına 220 bin kamu görevlisi bulunmasına rağmen ilçe seçim kurulları mülki idarenin verdiği listenin dışından kamu görevlisi olmayan kişileri sandık kurulu başkanı olarak görevlendirdi. Buna göre İstanbul’daki memur sayısı sandık başkanı olarak görevlendirilmesi gereken kişi sayısının 7 katı.

İLÇE SEÇİM KURUL BAŞKAN VE ÜYELERE SORUŞTURMA GELİYOR 


Yüksek Seçim Kurulu, AK Parti’nin olağanüstü itirazının ardından ilçe seçim kurullarına neden kamu görevlisi olmayan kişileri sandık başkanı olarak görevlendirdiğini sordu. YSK’nın gerekçeli kararında da yer alan ifadelerle ilçe seçim kurulları, bu kanunsuzluğa bazılarının daha önce sandık görevlisi olduğuna savundu. Bu nedenle YSK’da ilçe seçim kurulu başkan ve üyeleriyle ilgili suç duyurusunda bulunma kararı aldı. Önce sandık kurulu başkan ve üyeleri ardından seçim kurulu müdürlerinin soruşturma kapsamında ifadeleri alınmıştı. Sırada seçim kurulu başkan ve üyeleri var. 

sandikliste22.jpg
CHP KALELERİNDE DİKKAT ÇEKEN BİR YOĞUNLUK 

 

İlçe seçim kurullarının İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin sonuçlarını doğrudan etkileyen atamalarında dikkat çekici başka detaylarda var. Kanuna aykırı şekilde atanan sandık kurulu başkanlarının büyük çoğunluğunun CHP’nin kazandığı ilçelere atandığı belirlendi. 

 

Buna göre CHP’nin kalesi olarak görülen Bakırköy’de 61, Beşiktaş’ta 100, Beylikdüzü’nde 46, Sarıyer’de 90, Şişli’de 68 kişi seçim kanunu çiğnenerek kamu görevlisi olmadığı halde sandık başkanı yapıldı. Bunun yanı sıra yine CHP’nin kazandığı ilçeler olan Adalar’da 1, Ataşehir’de 21, Avcılar’da 5, Büyükçekmece’de 5, Esenyurt’ta 3, Kadıköy’de 5, Küçükçekmece’de 15 kişi yine usulsüzce atandı. Söz konusu kişiler arasında CHP’nde hissesinin bulunduğu İş Bankası çalışanları da yer alıyor.

sandikliste33.jpg

HER İLÇEDE HİLE VAR 


AK Parti’nin kazandığı yerlerde görev kanunsuz sandık başkanları da Binali Yıldırım’ın oylarına karşı sabotaj gerçekleştirdi. 31 Mart seçimlerinde sandıkta tüm hatalar Binali Yıldırım’ın aleyhine, Ekrem İmamoğlu’nun lehine yapıldı. Örneğin Avcılar’da AK Parti’ye 401 eksik, CHP’ye 15 oy fazla yazıldı. Bağcılar’da AK Parti’ye bin 581 oy eksik yazıldı. Aynı şekilde Binali Yıldırım’ın 5 bin fazla geçerli oyu kanunsuz sandık başkanları tarafından geçersiz hale getirildi.

Siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.