Şener Mengene

Şener Mengene

Siyaset kulisi

Siyaset kulisi

 

 

Türk siyasi hayatı yoğun bir döneme giriyor. Halihazırda'ki ittifaklar arasında görüşmeler devam ederken, yeni ittifak arayışları ve yeni siyasi oluşumlar ortaya çıkmaya devam ediyor.

 

Dünyada yaşanan koronavirüs salgını sonrası daha da ağırlaşan ekonomik koşullar siyasetin yeniden şekillenmesinde büyük rol oynayacak. Cumhur İttifakı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini savunurken, Millet İttifakı ve Yeni İttifak ise Parlamenter Sisteme geri dönülmesini arzu ediyor. Muhalefette yeni bir blok yada yeni siyasi oluşuma sahne oluyor. Bununla birlikte bayram sonrasında Kabinede bir revizyon da olabilir.

 

İktidar, elindeki imkanları kullanarak ekonomik tabloyu değiştirebilecek bir potansiyele sahiptir. Mevcut sisteme gelince, 50+1'i hiçbir ittifak şimdilik sağlayamıyor. Bu nedenle liderler ittifaklarını güçlendirmek ve tabanlarını konsolide etmek için yoğun bir çaba harcıyor. Siyasi kulisler çok hareketleniyor. Bir taraftan erken seçim söylemleri dillendirilmeye başladığı gibi diğer taraftan yeni ittifak arayışları tüm hızıyla devam ediyor. Siyaset mühendisleri yoğun mesa yapıyor. Politik hesaplar yapılıyor. Küçük partiler kilit konuma gelmiş durumda.

 

Bunun iki nedeni var, birincisi HDP ile anılmak istemeyen ve yanyana gelmek istemeyen partiler böyle bir arayış içerisinde, ikinci olarak da yeni kurulan partilerin tek başına barajı aşamama sorunu. Bu sorunu aşmak için önümüzdeki günler siyasette yeni ittifak görüşmeleri çok hareketli geçecektir. Yeni ittifaklar, yeni partiler ve yeni liderler ön plana çıkabilir. Bayram sonrasında hareketli bir döneme girilecek. Sonbaharda oluşumlar tamamlanmış olacak.

 

Bir çok yeni alternatif denenecektir. Seçim yasası, siyasi partiler kanunu gibi değişiklikler ve barajın aşağıya çekilmesi gibi TBMM gündemine gelecek ve yeni arayışlar olacaktır. Hatta parlamenter sisteme dönüş bile daha güçlü gündeme gelecektir. Özellikle yeni kurulan partiler olası bir erken seçime daha güçlü girmek için ittifaklara mecburen sıcak bakıyor.

 

Cumhur İttifakı, Ak Parti, MHP, BBP, Yeniden Refah Partisi ve Hüdapar, Vatan Partisi de buraya dahil olabilir.

 

Millet İttifakı, CHP, DSP, ÖDP, HDP, DBP ve Türkiye İşci Partisi ve diğer sol bileşenler olabilir.

 

Demokrasi İttifakı/Milli İttifak/Merkez İttifakı, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi, Demokrat Parti ve Merkez Parti olabilir. 

 

Ayrıca, CHP Eski Genel Başkan Yardımcısı ve Ardahan Bağımsız Milletvekili Öztürk Yılmaz Hepimiz Burdayız Hareketi ve Eski Bakan Rıfat Serdaroğlu Çoban Ateşi Hareketi olarak partileşme çalışmalarına devam ediyor.

 

%50+1'i sağlamakiçin ittifaklara takviyeler olabileceği gibi karşı blokları bölmek içinde girişimler olabilir. İttifakını güçlendirmek isteyen başat partiler yeni partileri kendi bloklarına da çekebilirler. Partilerde lider değişimide olabilir. İçeriden ve dışardan stratejik hamlelerde olabilir. Bazı partiler blok da değiştirebilir. Siyaset önümüzdeki günlerde erken seçimde dahil olmak üzere birçok yeni ve önemli hadiseye sahne olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şener Mengene Arşivi